Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ αποκάλυψε συνωμοσία για τους νεκρούς λόγω κορωνοϊού ο ΧανιώτηςHOAXES

Όχι, ΔΕΝ αποκάλυψε συνωμοσία για τους νεκρούς λόγω κορωνοϊού ο Χανιώτης

10 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι νεκροί από τον κορωνοϊό είναι ένα ψέμα, καθώς πολίτης ρώτησε στις 25/03 στο νοσοκομείο των Χανίων για 16 νεκρούς από την πανδημία στην πόλη και έναν ετοιμοθάνατο, και του απάντησαν ότι δεν γνωρίζουν κάτι.

Συμπέρασμα:

Δεν υπήρχαν νεκροί λόγω του SARS-Cov-2 στην Κρήτη έως το βράδυ της προηγούμενης μέρας, αλλά είχαν καταγραφεί 20 σε όλη την επικράτεια της χώρας. Ο πρώτος θάνατος στο νησί συνέβη την ίδια μέρα το βράδυ (25/03) στο Ηράκλειο.

Βίντεο με χιλιάδες κοινοποιήσεις δημοσίευσε κάτοικος Χανίων στο Facebook, διηγούμενος ότι είναι “παραμύθια όλα που σας πουλάνε” για την πανδημία, καθώς ρώτησε για 16 νεκρούς και έναν ετοιμοθάνατο λόγω του κορωνοϊού στο νοσοκομείο των Χανίων και αυτοί του απάντησαν αρνητικά. Όμως, αυτό είναι ένα εντελώς παραπλανητικό επιχείρημα.


Το βίντεο κυκλοφόρησε στις 25/03/2020, με πάνω από 5 χιλιάδες κοινοποιήσεις έως τις 27/03, και το αναπαρήγαγαν οι ιστοσελίδες gegonota24.gr, omorfhzwh.gr, greeknewsondemand.com, hairt.gr, diaforetiko.gr.

Στιγμιότυπο της αρχικής ανάρτησης στις 27/03 το απόγευμα, όταν είχε ξεπεράσει τις 160 χιλιάδες προβολές.
Ενδεικτικό δημοσίευμα

Τι ισχύει;

Κατ’ αρχάς, ο δημιουργός του βίντεο ξεκινούσε από την (εσφαλμένη) εντύπωση ότι υπήρχαν στα Χανιά 16 νεκροί και ένας ετοιμοθάνατος λόγω της πανδημίας COVID-19 που οφείλεται στον κορωνοϊό SARS-Cov-2.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι ακριβές. Έως την ημέρα και ώρα (25/03 μεσημέρι) που δημοσιεύτηκε το βίντεο είχαν καταγραφεί και ανακοινωθεί (24/03 απόγευμα) 20 θάνατοι σε όλη την επικράτεια, χωρίς κανείς από αυτούς να έχει σημειωθεί στην Κρήτη. Είναι, συνεπώς, αδύνατον να απαντούσαν θετικά σε τέτοιο ερώτημα από το Γ. Ν. Χανίων “Ο Άγιος Γεώργιος”. Ο πρώτος από τα θύματα της τρέχουσας πανδημίας απεβίωσε στο Ρίο, ο δεύτερος στην Πτολεμαΐδα, ο τρίτος στη Ζάκυνθο, ο τέταρτος στη Θεσσαλονίκη, ο πέμπτος, ο όγδοος και ο ένατος στην Αθήνα, ο έκτος στην Καστοριά, ο έβδομος στην Κοζάνη και ούτω καθεξής.


Όσον αφορά τον “44χρονο ετοιμοθάνατο” του βίντεο, οι χρονικές περιστάσεις επιτρέπουν ευχερώς την συσχέτιση με τον γερμανικής υπηκοότητας 42 ετών επισκέπτη καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης Dr. Andreas Hilboll, ο οποίος νοσηλευόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ). Την ίδια ημέρα (25/03) το βράδυ απεβίωσε, αποτελώντας τον πρώτο νεκρό της πανδημίας στη νήσο.


Από τα εκτεθέντα στοιχεία προκύπτει ότι δεν ευσταθεί ο συνωμοσιολογικός ισχυρισμός ότι “μας παραπλανούν για δήθεν νεκρούς του κορωνοϊού”, επειδή δεν επιβεβαίωσαν σε κάτοικο των Χανίων ότι υπάρχουν νεκροί στην πόλη του.