Ποιοι είμαστε
Αρχική O Bill Gates ΔΕΝ αρνήθηκε να εμβολιάσει τα παιδιά τουHOAXES

O Bill Gates ΔΕΝ αρνήθηκε να εμβολιάσει τα παιδιά του

13 Απρ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Προσωπικός γιατρός του Bill Gates αποκάλυψε ότι ο εκατομμυριούχος δεν εμβολίασε τα παιδιά του

Συμπέρασμα

Επινοημένη ιστορία από τον γνωστό ιστότοπο YourNewsWire που δημοσιεύει ψευδείς ειδήσεις και ψεύτικες ιστορίες.

Δημοσίευμα ισχυρίζεται ψευδώς ότι ο Bill Gates δεν είχε εμβολιάσει τα παιδιά του

Το είδαμε: newsbase.gr, amazonios.net, flogasport.gr, grivas.info, newsnowgr, thesecretrealtruth.blogspot.com

Τεχνηέντως και πολύ βολικά η ιστορία δεν αναφέρει το όνομα του γιατρού, πότε ακριβώς έλαβε χώρα αυτό το “κλειστό ιατρικό συμπόσιο” ή έστω κάποιο από τα ονόματα των άλλων γιατρών που παρευρέθηκαν. Σαν δικαιολογία γι’ αυτές τις “παραλείψεις” αναφέρει ασαφώς τα περί ιατρικού απορρήτου μεταξύ γιατρού-ασθενούς και για κάποιον “κώδικα δεοντολογίας συντεχνίας”, ενώ σαν πηγή επικαλείται ανώνυμες “μαρτυρίες”. Το άρθρο επίσης δεν εξηγεί ποιος δημοσίευσε αυτές τις “μαρτυρίες” και πού ή ποιος τις κατέγραψε. Η αναφορά σε ένα παλαιότερο δημοσίευμα του CNN και μια (πραγματική) έρευνα σχετικά με το ότι οι πιο εύποροι δεν εμβολιάζουν σε μεγαλύτερο ποσοστό τα παιδιά τους, αποτελεί μια ψευδοσυσχέτιση και δεν ενισχύει σε καμία περίπτωση τον ισχυρισμό. Με λίγα λόγια το δημοσίευμα έχει όλα τα χαρακτηριστικά ενός πλαστού αφηγήματος, όπως έχουμε περιγράψει στο άρθρο μας “Πώς μπορούμε να καταλάβουμε αν μια ανάρτηση είναι hoax“.

Εκτός από αυτό, το αρχικό άρθρο, από το οποίο έγινε μετάφραση το παραπάνω, με τίτλο «Ο προσωπικός γιατρός του Bill Gates αποκαλύπτει ότι ο δισεκατομμυριούχος αρνήθηκε να εμβολιάσει τα παιδιά του», δημοσιεύτηκε στις 7 Φεβρουαρίου 2018, από τον ιστότοπο YourNewsWire, έναν γνωστό δημιουργό ψευδών ιστοριών και fake news.

Συγκεκριμένα το “ YourNewsWire” δημιουργήθηκε από τον Adl-Tabatabai, ένα πρώην διαχειριστή της σελίδας “Davidicke.com” ο οποίος είναι πλέον σε διαμάχη με τον David icke. Ο Icke είναι πρώην τερματοφύλακας και από τους μεγαλύτερους επαγγελματίες συνωμοσιολόγους. Δημιούργησε την συνωμοσιολογική θεωρία που ισχυρίζεται ότι την ανθρωπότητα κυβερνά μια υβριδική φυλή εξωγήινων ερπετοειδών από τον αστερισμό του Δράκοντα, που μεταμφιέζονται σε ανθρώπους. Συγκαταλέγεται μάλιστα όπως αναφέρει το CBS news, στις 22 ιστοσελίδες με τη συχνότερη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Το περιεχόμενο των δημοσιεύσεών της, έχει αποδομηθεί σύμφωνα με την ιστοσελίδα Poynter, μέλος του παγκόσμιου δικτύου διασταύρωσης ειδήσεων IFCN, παραπάνω από 80 φορές, ωστόσο συνεχίζει να λαμβάνει εκατοντάδες χιλιάδες αντιδράσεις από χρήστες. Πολλά από τα άρθρα του “yournewswire.com” έχουν φτάσει στη χώρα μας σαν πραγματικά στο παρελθόν και έχουν καταρριφθεί (δείτε εδώ μια λίστα δεκάδων θεμάτων που έχουμε καταρρίψει στο παρελθόν).

Τέλος αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Gateses είναι φανατικοί υπέρμαχοι των υποχρεωτικών εμβολιασμών. Το 2018, δήλωσαν ότι «δαπάνησαν 15,3 δισεκατομμύρια δολάρια για τα εμβόλια τα τελευταία 18 χρόνια και ήταν μια καταπληκτική επένδυση». (Τα παιδιά τους είναι 15, 18 και 22 ετών).

Η Melinda Gates σε μια δημοσίευσή της στο Instagram στις 22 Φεβρουαρίου 2018  έγραφε:

When my first child, Jenn, was born, over 800,000 children were dying each year of rotavirus—a preventable, curable disease.
It broke my heart to imagine watching your child get sick and knowing that medicine could save her—if only you had access to it.
That was a clarifying moment for me. No child should die a preventable death. Bill and I have dedicated our lives to reducing the number who do.

Μετάφραση:
«Όταν γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, ο Jenn, πάνω από 800.000 παιδιά πέθαιναν κάθε χρόνο από τον Ιό Ρότα – μια εύκολα αντιμετωπίσημη και θεραπεύσιμη ασθένεια. Ράγιζε η καρδιά μου όταν σκεπτόμενη έβλεπα το παιδί σας να αρρωσταίνει και γνωρίζοντας ότι ένα φάρμακο θα μπορούσε να το σώσει – απλά και μόνο αν είχε πρόσβαση σε αυτό. Τότε το ξεκαθάρισα μέσα μου. Κανένα παιδί δεν πρέπει να πεθάνει ξανά από αυτή την αιτία. Ο Bill κι εγώ αφιερώσαμε τη ζωή μας για να μειώσουμε τον αριθμό αυτών των περιπτώσεων.”

Το άρθρο αποτελεί μια φανταστική επινόηση του δημιουργού του κι όχι πραγματικό γεγονός. Δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο που να αποδεικνύει τον ισχυρισμό και η αρχική πηγή του είναι ένας ιστότοπος που κατασκευάζει ψευδείς ειδήσεις και ψεύτικες ιστορίες.