Ποιοι είμαστε
Αρχική Πουλάνε συσκευή βιοσυντονισμού ως θεραπεία για τον κορωνοϊό.Χωρίς κατηγορία

Πουλάνε συσκευή βιοσυντονισμού ως θεραπεία για τον κορωνοϊό.

3 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Facebook υποστηρίζουν πως ο βιοσυντονισμός προλαμβάνει και θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Συμπέρασμα

Ο βιοσυντονισμός δεν έχει κανένα ιατρικό όφελος. Ο ισχυρισμός πως προλαμβάνει και θερεπεύει τον κορωνοϊό είναι ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος.

Βίντεο που κυκλοφορούν στο Facebook υποστηρίζουν πως ο βιοσυντονισμός προλαμβάνει και θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Στο προφίλ “Ιορδάνης Ιορδανίδης” είδαμε δυο βίντεο, το πρώτο με 46 χιλιάδες θεάσεις και το δεύτερο με 690 θεάσεις, στο οποία ο ομιλητής υποστηρίζει πως μια συσκευή βιοσυντονισμού, προλαμβάνει και θεραπεύει τον κορωνοϊό.

Ενδεικτικό screenshot

Ο εικονιζόμενος (παρουσιάζεται ως συγγραφέας, προπονητής ζωής και διοργανώνει “βιωματικά σεμινάρια“) υποστηρίζει πως η συσκευή βιοσυντονισμού “ΒIOMEDIS TRINITY“, που παρουσιάζεται ως “Σισκευη (sic) ηλεκτρομαγνητικής βελτιώσεις για αποτοξίνωση, εναρμόνιση και αύξηση των πόρων του σώματος“, σκοτώνει τον κορωνοϊό. Επικοινωνήσαμε με την ιστοσελίδα (biomedis.life), που πωλεί τη συσκευή έναντι $460 μέσω του διαθέσιμου chatbox, αλλά και μέσα της σελίδας της στο Facebook. Στην πρώτη περίπτωση δεν λάβαμε καμία ουσιαστική απάντηση, ενώ στη δεύτερη καμία απολύτως απάντηση.

Διαπιστώσαμε επίσης πως στην ίδια ιστοσελίδα υπάρχει σελίδα αφιερωμένη στον νέο κορωνοϊο που προκαλεί την ασθένεια COVID-19, όπου διατυπώνονται διάφοροι ανυπόστατοι και δυνητικά επικίνδυνοι ισχυρισμοί για πρόληψη και θεραπεία.

Σε άλλο βίντεο στο YouTube, βλέπουμε το ίδιο άτομο να προωθεί προς πώληση την ανωτέρω συσκευή, έναντι 347 ευρώ, αναφέροντας στον τίτλο “ΚΟΡΩΝΑΙΟΣ ΤΕΛΟΣ με ΒΙΟΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ“.

Σε άλλο βίντεο γίνεται ειδική μνεία στην ύπαρξη σήμανσης CE σε συσκευές βιοσυντονισμού. Ακόμη και αν ορισμένες από αυτές διαθέτουν σήμανση CE, αυτό σημαίνει ότι έχουν ελεγχθεί για την ασφάλειά τους (πχ, δεν υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης ηλεκτροπληξίας, πυρκαγιάς κτλ), η σήμανση CE, δεν αποτελεί αναγνώριση της προληπτικής ή θεραπευτικής λειτουργίας τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η συσκευή φέρει “πρόγραμμα” για κορωνοϊό. Εικόνα από προφίλ “Ιορδάνης Ιορδανίδης”

Μια ακόμη περίπτωση προώθησης της προαναφερθείσας συσκευής ως μέσο που “παρέχει ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό αποτέλεσμα” για τον κορωνοϊό SARS-Cov-2 είδαμε και στο biomedisgroup.gr.

Εικόνα από σελίδα Biomedis Group στο Facebook

Οι υποστηρικτές της ψευδοεπιστήμης του Βιοσυντονισμού, διατείνονται πως “με το συντονισμό μπορεί ένα ποτήρι να σπάσει σε χίλια κομμάτια, το ίδιο μπορεί να συμβεί με την εκπομπή ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στην κατάλληλη συχνότητα και σε ένα ιό, ένα μικρόβιο, ένα μικροοργανισμό ή ένα παράσιτο ή να βοηθηθεί ένα όργανο του σώματος να επιστρέψει στην υγιή του συχνότητα και κατ’ επέκταση να θεραπευτεί”. Η “θεραπεία” γίνεται με τη χρήση ειδικών συσκευών, τις οποίες ο χρήστης πρέπει να αγοράσει, έναντι ενός διόλου ευκαταφρόνητου αντιτίμου ή να επισκεφθεί δήθεν ιατρικά κέντρα που υπάρχουν και στην Ελλάδα, τα περισσότερα εκ των οποίων διαφημίζονται μέσω δημοσιευμάτων στο ίντερνετ και μέσω αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα. Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία μελέτη που να τεκμηριώνει την προληπτική ή θεραπευτική αξία του βιοσυντονισμού κατά του νέου κορωνοϊού, ή οποιασδήποτε άλλης ασθένειας. Η χρήση του ως “εναλλακτική θεραπεία”, ενέχει κίνδυνο υγείας για όσους τον υιοθετήσουν αντί για την προτεινόμενη από τους γιατρούς τους αγωγή.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, ο βιοσυντονισμός συγκαταλέγεται στις “εναλλακτικές θεραπείες” και η αποτελεσματικότητά της, δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά. Ως «εναλλακτικές», ορίζονται οι «θεραπείες» που ουδέποτε έχουν αποδείξει επιστημονικά την αξία τους σε peer reviewed μελέτες σε έγκυρα journals και δεν έχουν την παραμικρή αναγνώριση. Η “θεραπευτική” αξία του βιοσυντονισμού, δεν τεκμηριώνεται για καμία πάθηση.

Σύμφωνα ανακοινώσεις των Ιατρικών Συλλόγων Πάτρας, Μαγνησίας, Έβρου:

-Ο βιοσυντονισμός δεν είναι διαγνωστική μέθοδος με τον όρο που χρησιμοποιείται από τη συμβατική κλασσική ιατρική.
-Ο βιοσυντονισμός αποτελεί μέρος της εναλλακτικής ιατρικής, όπως ο βελονισμός, η λειτουργική επανατροφοδότηση και άλλες εναλλακτικές μέθοδοι.
-Δεν τεκμηριώνεται επιστημονικά η αποτελεσματικότητα της μεθόδου.
-Η κυκλοφορία των μηχανημάτων βιοσυντονισμού, απαιτεί τη σήμανση CE.
-Η ύπαρξη της τεχνολογίας βιοσυντονισμού δεν αποτελεί και προϋπόθεση αυτόματης αποδοχής εφαρμογής της πράξης.

Ανάλογες προειδοποιήσεις έχουν εκδώσει οι Ιατρικοί Σύλλογοι Ημαθίας, Κέρκυρας, Χανιών και Κοζάνης (δείτε παλαιότερο άρθρο μας εδώ).

Επιπλέον

Σύμφωνα με τον ακαδημαϊκό Δρ. Εντζαρντ Ερνστ, ο βιοσυντονισμός “μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να παρουσιάσει ανοησίες ως επιστήμη” (nonsense as science). To έγκυρο Quackwatch αναφέρει πως “Η θεραπεία με βιοσυντονισμό είναι εντελώς παράλογη και ο προτεινόμενος μηχανισμός δράσης είναι αδύνατος.” Το Memorial Sloan Kettering αναφέρει πως “Οι θεραπείες βιοσυντονισμού (και άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές συσκευές) ισχυρίζονται ότι μπορούν να διαγνώσουν νοσούντα όργανα και να «ομαλοποιήσουν» τις ηλεκτρικές ιδιότητες του σώματος και τις εκπομπές κυμάτων. Αυτός ο ισχυρισμός βασίζεται στη μη αποδεδειγμένη αντίληψη ότι τα άρρωστα κύτταρα ή όργανα εκπέμπουν αλλοιωμένα ηλεκτρομαγνητικά κύματα και ότι η μετατροπή αυτών των κυμάτων σε φυσιολογικά μπορεί να θεραπεύσει το σώμα. Οι ηλεκτρονικές συσκευές προωθούνται συχνά για τη θεραπεία του καρκίνου. Καμία από τις αξιώσεις των υποστηρικτών τους δεν έχει τεκμηριωθεί.” Στον βιοσυντονισμό έχει αναφερθεί και ο Βρετανός γιατρός (επιδημιολόγος και ψυχίατρος) και ακαδημαϊκός Μπεν Γκολντέικερ, όταν με άρθρο του στον Guardian, επέκρινε δημοσίευμα του BBC στο οποίο παρουσιάστηκαν τα δήθεν οφέλη του βιοσυντονισμού στη διακοπή του καπνίσματος.

Συμπερασματικά, ο βιοσυντονισμός δεν έχει κανένα ιατρικό όφελος. Ο ισχυρισμός πως προλαμβάνει και θερεπεύει τον κορωνοϊό είναι ψευδής και δυνητικά επικίνδυνος.

Fact-check for the sake of Democracy