Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν ανήλικες νύφεςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι φωτογραφίες ΔΕΝ απεικονίζουν ανήλικες νύφες

5 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες παρουσιάζουν ανήλικες σε μουσουλμανικές χώρες να είναι παντρεμένες ή έγκυες.

Συμπέρασμα:

Οι φωτογραφίες προέρχονται από δύο γεγονότα που ΔΕΝ έχουν σχέση με την παιδική κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών σε μουσουλμανικές χώρες.

Μία δημοσίευση που περιέχει φωτογραφίες με δύο ανήλικα κορίτσια έχει γίνει viral σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η 1η φωτογραφία (αριστερά) απεικονίζει ένα κορίτσι με πρησμένη κοιλιά να βρίσκεται σε κρεβάτι νοσοκομείου και συνοδεύεται από τη λεζάντα “9 χρονών έγκυος“. Η 2η φωτογραφία (δεξιά) δείχνει ένα κορίτσι να κλαίει καθώς την αγκαλιάζει ένας ενήλικος άντρας και συνοδεύεται από τη λεζάντα “8 χρονών νύφη“. Η δημοσίευση ακολουθείται από το μήνυμα “Ρε τομάρια αλληλέγγυοι και ΜΚΟ, τι κάνατε τόσα χρόνια για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αυτών των παιδιών ;;;;;“.
Ποια είναι η αλήθεια γι’ αυτές τις φωτογραφίες;

Η δημοσίευση όπως αναρτήθηκε σε σελίδα του Facebook.

Η 1η φωτογραφία

Η Sandy Brandão da Cruz (1η φωτογραφία) είναι 12 ετών και δεν είναι έγκυος. Κατάγεται από το Garrafão do Norte, που ανήκει στην πολιτεία Pará της Βραζιλίας. Η ανήλικη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο Barros Barreto στο Belém με προβλήματα στην σπλήνα και στο συκώτι.
Βίντεο με την ίδια να μιλάει είχε διαμοιραστεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης το 2016, σε μια προσπάθεια να γίνει γνωστή η ιστορία της και να έρθει σε επαφή με τον αγαπημένο της παρουσιαστή.

Η 2η φωτογραφία

Η εικόνα προέρχεται από ένα βίντεο (δεν είναι πλέον διαθέσιμο) του 2013, το οποίο παρουσίαζε στιγμιότυπα από ένα διαγωνισμό που διοργάνωσε ο ISIS σε μία συνοικία στο Χαλέπι.
Σύμφωνα με το Morocco World NewsΤο βίντεο δείχνει μέλος του ISIS, ο οποίος παρουσιάστηκε παραπλανητικά ως γαμπρός της νεαρής κοπέλας, να έχει μια μικρή συνομιλία μαζί της πριν αυτή απαγγείλλει στίχους του Κορανίου. Επειδή νιώθει αμήχανα, καθώς έκανε αρκετά λάθη κατά τη διάρκεια της απαγγελίας της, η Ghada, το νεαρό κορίτσι αρχίζει να κλαίει. Στη συνέχεια,ο άνδρας προσπαθεί ξεκάθαρα να την παρηγορήσει και να την ενισχύσει πνευματικά.
Οι εικόνες που ακολουθούν είναι στιγμιότυπα από το εν λόγω βίντεο. Προέρχονται από παλαιότερο άρθρο που έχουμε γράψει για την ίδια φωτογραφία, η οποία είχε γίνει viral με διαφορετικό ισχυρισμό το 2015.

Εδώ και δεκαετίες δίνονται μάχες για την κατάργηση των καταναγκαστικών γάμων ανήλικων από οργανισμούς που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δυστυχώς, ακόμη και σήμερα, σε πολλές χώρες ανήλικες και ανήλικοι συνεχίζουν να παντρεύονται. Με το παρόν άρθρο αποδεικνύουμε ότι οι εικόνες που χρησιμοποιούνται δεν είναι αντιπροσωπευτικές του προβλήματος.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).