Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτή δεν είναι η ταυτότητα του Ευάγγελου ΒενιζέλουHOAXES

Όχι, αυτή δεν είναι η ταυτότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου

12 Μαΐ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες εμπρόσθιας και οπίσθιας όψης δελτίου αστυνομικής ταυτότητας απεικονίζουν εκείνο του Ευάγγελου Βενιζέλου. Το πραγματικό επώνυμό του είναι Τούρκογλου.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για κατασκευασμένη φωτογραφία, προερχόμενη από τη δημοσίοποίηση πλαστού δελτίου ταυτότητας. Κανένα στοιχείο δεν επιβεβαιώνει ότι τα ληξιαρχικά του στοιχεία του Ευ. Βενιζέλου περιελάμβαναν ποτέ το επώνυμο Τούρκογλου.

Επανακυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα η φωτογραφία δελτίου αστυνομικής ταυτότητας, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για εκείνην του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ωστόσο, πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία πλαστού δελτίου ταυτότητας.


Παραδείγματα:
1. ιστολόγια sibilla.blogspot.com, antipliroforisi.blogspot.com, alfeiospotamos.blogspot.com [από το 2014]
2. πρόσφατες δημοσιεύσεις στο Facebook

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook.

Περί του επωνύμου

Η φωτογραφία παρουσιάζει τον καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου, πρώην Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Ευάγγελο Βενιζέλο με τα ληξιαρχικά στοιχεία “Ευάγγελος Τούρκογλου”.

Με την ψευδή αυτή πληροφορία ασχοληθήκαμε και στο παρελθόν, στο πλαίσιο του άρθρου ΔΕΝ είναι Εβραίοι οι πολιτικοί που κυβέρνησαν την Ελλάδα μετά την μεταπολίτευση.

Συνοπτικά, η πληροφορία ότι το πραγματικό και αρχικό επώνυμο του Ευ. Βενιζέλου είναι “Τούρκογλου” κυκλοφόρησε το 2007 χωρίς κάποια τεκμηρίωση [δείτε άρθρο γνώμης στην εφημερίδα “Καθημερινή” που αναπαρήγαγε τον ισχυρισμό εδώ].

Εμφανίστηκε εκ νέου το 2014 και βασίστηκε αυθαίρετα σε φερόμενο έγγραφο της Πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα, που διέρρευσε από τα WikiLeaks [πηγή]. Η διατύπωση “A university professor [..], Mr. Venizelos (nee Turkoglu) collided with Mr. Papandreou” δεν προσφέρει άξιο λόγου τεκμήριο, ενώ το, σπάνιας πλέον χρήσης, nee ή née (γαλλιστί η αιτιατική της αναφοράς “το γένος”) υποδηλώνει συνήθως το πατρικό επώνυμο για μία γυναίκα. [πηγή 1] [πηγή 2]

Ο ίδιος ο Ευ. Βενιζέλος είχε απαντήσει τα εξής το 2007:

[Ο συγγραφέας του παραπάνω παρατιθέμενου άρθρου το 2007] θα όφειλε- εφόσον θέλει να τεκμηριώνει τις απόψεις του- να ρωτήσει για να μάθει ότι αυτή η ιστορία περί δήθεν αλλαγής του επωνύμου μου που γράφτηκε κάποτε σε έντυπο μικρής κυκλοφορίας είναι απολύτως ψευδής. Συνιστά επανάληψη σχολίων που είχαν διατυπωθεί προ πολλών δεκαετιών για το επίθετο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Όταν η «πληροφορία» αυτή επαναλήφθηκε έπαψα να την αντιμετωπίζω με χιούμορ.

Ας μάθει λοιπόν […] ότι η πατρική μου οικογένεια κατάγεται από την επαρχία Καρυστίας του Νομού Ευβοίας όπου απαντάται συχνά το επίθετο. Ευτυχώς δε στην Εύβοια διατηρούνται ανέπαφα από ιδρύσεως του νεοελληνικού κράτους και τα μητρώα αρρένων και τα στρατολογικά μητρώα και τα κληρικολόγια (καθώς και ο παππούς μου και ο προπάππος μου ήσαν ιερείς). […]

[πηγή]

Παρόμοια επιχειρηματολογία χρησιμοποίησε και στο περιθώριο τηλεοπτικής συνέντευξής του το 2015 [δείτε εδώ, μετά το 43:55].

Το επώνυμο Βενιζέλος πράγματι απαντά στην προαναφερθείσα επαρχία της κεντρικής Εύβοιας, κυρίως στο Αλιβέρι και το χωριό Τραχήλι (τόπο πατρικής καταγωγής του εν θέματι). Παράλληλα, δεν κατέστη δυνατό να εντοπίσουμε κάποια ευρεία αναφορά του επωνύμου “Τούρκογλου” στην περιοχή. Ο αναφερόμενος παππούς, ονόματι Ευάγγελος (παπα-Βαγγέλης) Βενιζέλος υπήρξε εφημέριος της ενορίας του χωριού (Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και γεννήθηκε στις αρχές του 20ού αιώνα.

Ο Ευ. Βενιζέλος μπροστά στον μνημείο του παππού του (δεξιά) κατά την επίσκεψή του στο Τραχήλι Ευβοίας το 2007. Πηγή: EUROKINISSI.
“Ο Ευ. Βενιζέλος με τους παππούδες του, Κώστα Βασιλείου και παπα-Βαγγέλη Βενιζέλο”. Πηγή: flickr.com

Συνολικά, δεν προκύπτει κανένα στοιχείο ότι το επώνυμό του υπήρξε παλαιότερα το “Τούρκογλου”.


Οι φωτογραφίες της “ταυτότητας”

Οι υπό εξέταση εικόνες κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τον Οκτώβριο του 2014, ως εξής:

Εμπρόσθια όψη

Εικ. 1. Ανακτήθηκε από την justiceforgreece.wordpress.com, που παραπέμπει στην αρχική πηγή των υπό εξέταση εικόνων το 2014, την ανενεργή, πλέον, ιστοσελίδα jodigraphics.net.

Οπίσθια όψη

Εικ. 2. Ανακτήθηκε, ομοίως, από την justiceforgreece.wordpress.com, που παραπέμπει στην αρχική πηγή των υπό εξέταση εικόνων το 2014, την ανενεργή, πλέον, ιστοσελίδα jodigraphics.net.

Όπως επισημάνθηκε παραπάνω, η αρχική πηγή για τις φωτογραφίες είναι η ιστοσελίδα ενός ψηφιακού δημιουργού και γραφίστα του διαδικτύου, που, μεταξύ άλλων, αναρτά και αρκετές σατιρικές δημιουργίες. [πηγή 1] [πηγή 2]

Αυθεντική πηγή επί της οποίας έγιναν εργασίες γραφιστικής υπήρξαν φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Γραφείο Τύπου της ΕΛΑΣ τον Οκτώβριο του 2014, κατόπιν σχετικής Διάταξης της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών [δείτε τις παρακάτω]. Σύμφωνα με την τότε ειδησεογραφική κάλυψη της υπόθεσης, ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία τα εξής:

“[Απεικονίζεται] καταφανώς πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο βρέθηκε και κατασχέθηκε κατά τη διάρκεια των ερευνών που διενεργεί η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία (Δ.Α.Ε.Ε.Β.), μετά τη σύλληψη […] κατηγορούμενου για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση […] το Σάββατο 04 Οκτωβρίου 2014. Το συγκεκριμένο πλαστό Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας βρέθηκε σήμερα σε διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας και όπως προέκυψε, είχε χρησιμοποιηθεί για την ενοικίαση του χώρου από τον […] συλληφθέντα. Το πλαστό Δελτίο φέρει αριθμό ΑΑ 011583 και φέρεται να έχει εκδοθεί την 04-03-2005 από το Τμήμα Ασφαλείας Αγίου Δημητρίου, υπό στοιχεία ΤΣΕΡΓΑΣ Ευθύμιος του Κωνσταντίνου και της Πηνελόπης, γεννηθείς την 26-07-1987 στην Αθήνα, που αντιστοιχούν σε στοιχεία πραγματικού ατόμου, που δε σχετίζεται με την ερευνώμενη υπόθεση.”

[πηγή 1] [πηγή 2] [πηγή 3]

Πηγή: ΕΛΑΣ. Ανακτήθηκε από το naftemporiki.gr.
Πηγή: ΕΛΑΣ. Ανακτήθηκε από το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Επί των παραπάνω φωτογραφιών σημειώθηκαν ορισμένες καταφανείς ψηφιακές αλλαγές.

Ενώ στην εμπρόσθια όψη παρέμειναν ίδια ορισμένα βασικά στοιχεία, όπως ο αριθμός δελτίου ταυτότητας, η ημερομηνία, ο τόπος και η αρχή έκδοσης (Τ.Α. Αγίου Δημητρίου Αττικής), έχει απαλειφθεί μέρος μόνον της υπογραφής του υποτιθέμενου κατόχου, και έχει ενσωματωθεί φωτογραφία του Ευάγγελου Βενιζέλου. Αυτή, μάλιστα, δεν πληροί τις προδιαγραφές για φωτογραφία ταυτότητας (ενδεικτικά: στάση προσώπου, βλέμμα, στόμα, δεξιό αυτί), ενώ και η σφραγίδα της υπηρεσίας έχει αλλοιωθεί στο σημείο που προστέθηκε η φωτογραφία του Βενιζέλου.

Ανάλογες παρατηρήσεις μπορούν εύκολα να καταγραφούν και για την οπίσθια όψη, όπου έχουν επισημειωθεί άλλοι ελληνικοί και λατινικοί χαρακτήρες, χωρίς, ωστόσο, να τροποποιηθεί το πατρώνυμο, το μητρώνυμο και το επώνυμο της μητέρας – η ψηφιακή μορφή των οποίων διαφέρει ελαφρώς από τα υπόλοιπα τροποποιημένα στοιχεία. Ακόμη και η μεταγραφή των Ελληνικών χαρακτήρων σε Λατινικούς σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 743 – ISO 843 δεν έχει γίνει ορθά (αν λ.χ. όντως ίσχυε το προαναφερθέν επώνυμο, θα μεταγράφονταν ως TOURKOGLOU). [πηγή]

Πέραν της αναντιστοιχίας της έμπροσθεν και όπισθεν αναφερόμενης αστυνομικής αρχής (Τ.Α. Αγίου Δημητρίου Αττικής και Λευκού Πύργου πίσω), το πατρώνυμο του Ευ. Βενιζέλου είναι Βασίλειος, και όχι Κωνσταντίνος. Αντίστοιχα, το μητρώνυμό του είναι Ελισάβετ, και όχι Πηνελόπη.


Συνοψίζοντας, η διακινούμενη ως αστυνομική ταυτότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας πλαστού δελτίου ταυτότητας που είχε δημοσιεύσει η Ελληνική Αστυνομία το 2014. Βασίζεται στον ανυπόστατο ισχυρισμό ότι το πραγματικό επώνυμό του είναι “Τούρκογλου”, ενώ και τα λοιπά αναγραφόμενα ληξιαρχικά στοιχεία είναι στην πλειονότητά τους εσφαλμένα.