Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ ελήφθη στο κέντρο της ΑθήναςHOAXES

Αυτή η φωτογραφία ΔΕΝ ελήφθη στο κέντρο της Αθήνας

14 Μαΐ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία με συνάθροιση μουσουλμάνων σε πεζοδρόμιο για προσευχή ελήφθη στο κέντρο της Αθήνας πρόσφατα.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία έχει ληφθεί το 2008 στην πόλη Lleida της Ισπανίας.

Έχει κυκλοφορήσει τον τελευταίο καιρό στο ελληνικό διαδίκτυο μια φωτογραφία με γονυκλινείς μουσουλμάνους επί πεζοδρομίου, με τον ισχυρισμό ότι έχει ληφθεί στο κέντρο της Αθήνας. Πρόσφατα, μάλιστα, παρουσιάστηκε ως σχετική με την τρέχουσα πανδημία. Ωστόσο, η φωτογραφία έχει ληφθεί προ δωδεκαετίας, σε πόλη της Καταλονίας.

Παραδείγματα: salaminionvima.gr [2020], voicenews.gr [2019], δημοσιεύσεις στο Facebook όπως εδώ και εδώ.



Είναι πρόσφατη η φωτογραφία; Ελήφθη στην Αθήνα;

Η συγκεκριμένη φωτογραφία των γονυκλινών, σε στάση προσευχής, πιστών του Ισλάμ κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2008, και περιλαμβάνεται σε ρεπορτάζ της ισπανικής εφημερίδας El País που δημοσιεύθηκε εντύπως στις 26 Σεπτεμβρίου και ηλεκτρονικά στις 27 Σεπτεμβρίου 2008 [πηγή]. Το εν λόγω άρθρο αφορούσε τον εορτασμό του Ραμαζανιού στη χώρα.

Η εικόνα έχει ληφθεί από τη φωτογράφο Hermínia Sirvent, τον Σεπτέμβριο του 2008. Στιγμιότυπο από την αρχική δημοσίευση. Πηγή: Εφημερίδα El País.

Η λεζάντα της φωτογραφίας που εξετάζουμε μεταφράζεται στην ελληνική ως εξής:

“Μεγάλο πλήθος μουσουλμάνων προσεύχονται σε δρόμο της Λέριδας, καθώς δεν χωρούν στο τζαμί της πόλης.”

Η ακριβής τοποθεσία λήψης είναι στην οδό (carrer στην καταλανική) del Nord, στο κέντρο της πόλης Lleida (Λέριδα), στην Καταλονία της Ισπανίας.

Πράγματι, τον μήνα Σεπτέμβριο του 2008 βρισκόταν σε εξέλιξη ο μήνας Ραμαντάν του ισλαμικού σεληνιακού ημερολογίου, ενώ εκείνη τη χρονιά, παρά τις εξαγγελίες των αυτοδιοικητικών αρχών, δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί η ιδέα για κατασκευή νέου, ευρύχωρου τζαμιού και αναζητούνταν σχετικοί πόροι. [πηγή 1] [πηγή 2] Τουλάχιστον έως το 2010 χρησιμοποιούνταν κλειστοί και ανοικτοί χώροι της παραπάνω οδού ως αυτοσχέδιο τζαμί (ήταν γνωστό ως la mezquita de la calle del Nord – “το τζαμί της οδού del Nord” – δείτε βίντεο εδώ). Οι ενίοτε μεγάλες συναθροίσεις ανάγκασαν τις αρχές να προβούν σε προσωρινή αναστολή της λειτουργίας του τζαμιού και έπειτα επαναλειτουργία του υπό όρους, μέχρι την εξεύρεση οριστικής λύσης. [πηγή 1] [πηγή 2]


Συμπερασματικά, η φωτογραφία δεν έχει ληφθεί στο κέντρο της Αθήνας – ούτε στην οδό Μενάνδρου, ούτε στην Πλατεία Κοτζιά ή την περιοχή της Ομόνοιας, όπως κατά καιρούς σημειώθηκε. Έχει ληφθεί στην ισπανική πόλη Lleida, και, μάλιστα, το 2008. Δεν έχει, συνεπώς, και καμία σχέση με τα περιοριστικά μέτρα για την αντιμετώπιση της τρέχουσας πανδημίας της νόσου COVID-19.