Ποιοι είμαστε
Αρχική Η είδηση με την απόπειρα βιασμού στην Κρήτη είναι από το 2013ΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Η είδηση με την απόπειρα βιασμού στην Κρήτη είναι από το 2013

21 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Νεαρή κοπέλα στο Ρέθυμνο έστειλε στο νοσοκομείο τον επίδοξο βιαστή της.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για ανακύκλωση είδησης που αναρτήθηκε για πρώτη φορά το 2013.

Μία έκτακτη είδηση, που αφορά τον βαρύ τραυματισμό επίδοξου βιαστή από γυναίκα, έχει αναρτηθεί σε ιστοσελίδες που επιλέγουν πολίτες για την ενημέρωσή τους. Πρόκειται για είδηση που δημοσιεύθηκε αρκετές φορές τα προηγούμενα χρόνια.

Παραδείγματα 2020: newsthessaloniki.gr, oparlapipas.gr, kwloxaneio.gr
Παραδείγματα 2019: police-voice.com
Παραδείγματα 2018: enews24.gr, diaforetiko.gr

Σύμφωνα με τα άρθρα, το περιστατικό έλαβε χώρα στο Ρέθυμνο με πρωταγωνιστές μία γυναίκα από την Κίνα κι έναν Αφγανό. Ο επίδοξος βιαστής εσέβαλε τα ξημερώματα στο σπίτι του θύματος. Η γυναίκα αντέδρασε και του επιτέθηκε τραυματίζοντας τον στο κεφάλι με ένα γυάλινο μπουκάλι.

Στα άρθρα γίνεται λόγος ότι το περιστατικό πραγματοποιήθηκε τα ξημερώματα της ίδιας ημέρας που αναρτήθηκε η είδηση στο διαδίκτυο.

Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα oparlapipas.gr το 2020.

Ανακύκλωση είδησης από το 2013

Η “έκτακτη” είδηση κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2013. Όπως φαίνεται και στα άρθρα που δημοσιεύθηκαν τον Ιούλιο του 2013 στο newsit.gr και στο newsbomb.gr, αναφέρονται στο ίδιο περιστατικό με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Η είδηση όπως δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα newsit.gr το 2013.

Η αναδημοσίευση παλαιών ειδήσεων είναι μία από τις μορφές παραπληροφόρησης που αντιμετωπίζουμε σε καθημερινή βάση. Πολλές είναι οι ιστοσελίδες που επιλέγουν να μην εντάσσουν στα άρθρα τους δεδομένα που αφορούν την ημερομηνία της πρώτης ανάρτησής τους. Αυτό οδηγεί -εσκεμμένα ή όχι- στη δημιουργία παρανοήσεων από το κοινό. Η κοινοποίηση από έναν χρήστη σε μία σελίδα αρκεί για να δημιουργήσει ένα “τσουνάμι” αναδημοσιεύσεων, το οποίο μπορεί να παρασύρει κι άλλα μέσα.

Όπως έχουμε πολλάκις αναφέρει, οι ειδήσεις δεν θα πρέπει να είναι μόνο έγκυρες, αλλά και έγκαιρες. Σε αντίθετη περίπτωση θα καταλήξουμε, κάνοντας scroll down, να βλέπουμε τίτλους ειδήσεων σαν τον ακόλουθο: “Σήμερα τα ξημερώματα, η Ιταλία μας κήρυξε τον πόλεμο”.
Κι αυτό αληθές είναι. Απλώς, “κοινοποιήθηκε” πρώτη φορά το 1940.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).