Ποιοι είμαστε
Αρχική COVID-19: Η ψευδής ιστορία του “93χρονου που έκλαψε όταν του ζητήθηκε καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του”ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

COVID-19: Η ψευδής ιστορία του “93χρονου που έκλαψε όταν του ζητήθηκε καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του”

22 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Ο 93χρονος άνδρας που νίκησε τον κορωνοϊό, έκλαψε όταν του ζητήθηκε από νοσοκομείο της Ιταλίας να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του.

Συμπέρασμα

Ο 90χρονος που απεικονίζεται στη φωτογραφία συγκινήθηκε όταν έπειτα από 70 χρόνια διάβασε γράμμα που είχε αποστείλει στην εκλιπούσα γυναίκα του. Η φωτογραφία τραβήχτηκε το 2015 όταν ο νέος κορωνοϊός, SARS-CoV-2, δεν είχε ακόμη εμφανιστεί.

Κυκλοφορεί φωτογραφία που απεικονίζει ηλικιωμένο άνδρα να κλαίει καθότι μετά την αντιμετώπιση της COVID-19 του ζητήθηκε να καλύψει τα έξοδα νοσηλείας του. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα στο facebook: Καισαριανή, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΘΕΤΙΚΗΣ ΕΝΑΡΓΕΙΑΣ. Το κείμενο συναντήσαμε επίσης στη σελίδα: Ψυχοφελείς Ιστορίες.


Εφόσον ο 93 χρόνος ανάρρωσε σε νοσοκομείο της Ιταλίας το νοσοκομείο του ζήτησε να πληρώσει για τον αναπνευστικό μηχανισμό για την ημέρα που τον χρησιμοποίησε. Ο γέρος άνδρας άρχισε να κλαίει. Οι γιατροί τον συμβούλευσαν να μην στενοχωριέται για τον λογαριασμό. Αυτό όμως που τους απάντησε έκανε όλο το προσωπικό να κλαίει. Είπε” 93 χρόνια αναπνέω τον αέρα του Θεού και δεν με χρέωσε τίποτα και για τον αέρα του νοσοκομείου για μια ημέρα πληρώνω €5,000…. Απλά σκέφτομαι πόσα πολλά χρωστάω στον Θεό και ποτέ δεν τον ευχαρίστησα!”


Τι ισχύει;

Στην εικόνα δεν θα μπορούσε να απεικονίζεται ένας 93χρονος που αντιμετώπισε τον νέο κορωνοϊό και αυτό διότι η εν λόγω φωτογραφία τραβήχτηκε τον Φεβρουάριο του 2015. Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τα πρώτα κρούσματα της COVID-19, της ασθένειας δηλαδή που προκαλείται από τον κορωνοϊό, καταγράφονται στις αρχές του Δεκεμβρίου του 2019, στη Γουχάν της Κίνας.

Αναλυτικά, στη φωτογραφία απεικονίζεται ο τότε 90χρονος Bill Moore ο οποίος είναι μάλιστα βετεράνος του δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Στο εν λόγω στιγμιότυπο, αποτυπώνεται η συγκίνηση στο πρόσωπό του καθώς έπειτα από 70 έτη ανέγνωσε γράμμα το οποίο είχε στείλει το 1944 στην τότε κοπέλα του, Bernadean, η οποία έγινε αργότερα γυναίκα του. Όταν τραβήχτηκε η φωτογραφία, ο κ. Moore διέμενε στην πόλη Ορόρα, στο Κολοράντο των ΗΠΑ και όχι στην Ιταλία. [Πηγή]

Άλλωστε, το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ιταλίας εγγυάται την δωρεάν υγειονομική περίθαλψη όλων των πολιτών. [Πηγή]

Συμπέρασμα

Συνεπώς, σύμφωνα με τα ανωτέρω συνάγουμε το συμπέρασμα πως η ιστορία του “93χρονου που νίκησε την COVID-19 και έκλαψε όταν του ζητήθηκε να πληρώσει τα έξοδα νοσηλείας” είναι καθ’ ολοκληρίαν κατασκευασμένη. Ο εικονιζόμενος άνδρας ουδεμία σχέση έχει με την παρούσα πανδημία του κορωνοϊού. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).