Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η υπεύθυνη δήλωση ΔΕΝ συνιστά συναίνεση σε αρπαγή παιδιών για πειράματαΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Αυτή η υπεύθυνη δήλωση ΔΕΝ συνιστά συναίνεση σε αρπαγή παιδιών για πειράματα

23 Μαΐ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων ενός μαθητή που αναφέρει ότι δεν δύναται να παρακολουθήσει διά ζώσης τα μαθήματα στο σχολείο για λόγους υγείας, συνιστά έγκριση για την "απαγωγή" του παιδιού σε κλινική ή νοσοκομείο για πειραματικούς σκοπούς σχετικά με την τρέχουσα πανδημία.

Συμπέρασμα:

Η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δικαιολόγησης απουσιών από το σχολείο (σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας. Δεν αναφέρεται ούτε σε συναίνεση για κλινικές μελέτες και πειράματα, ούτε σε "ενεργοποίηση" ήδη ισχυόντων νομοθετικών διατάξεων.

Κυκλοφορεί στα κοινωνικά δίκτυα και σε διάφορα δημοσιεύματα ο ισχυρισμός ότι μια υπεύθυνη δήλωση των κηδεμόνων ενός μαθητή που αναφέρει ότι δεν δύναται να παρακολουθήσει διά ζώσης τα μαθήματα στο σχολείο για λόγους υγείας, συνιστά έγκριση για την “απαγωγή” του παιδιού σε κλινική ή νοσοκομείο για πειραματικούς σκοπούς σχετικά με την τρέχουσα πανδημία. Ο κινδυνολογικός και ανυπόστατος ισχυρισμός, συνοδεύεται και από την προτροπή οι γονείς να μην συμπληρώσουν την υπεύθυνη δήλωση.


Παραδείγματα: σε δημοσιεύματα των attikanea.info, sfagi.gr, thesecretrealtruth.blogspot, katakomviki-ecclesia.blogspot / στο Facebook εδώ [αρχική πηγή] κι εδώ.

Στιγμιότυπο της αρχικής δημοσίευσης. [πηγή]
Διαβάστε τη συνέχεια εδώ.

Στο δημοσίευμα αναφέρονται τα εξής:

“Με αυτό το έγγραφο που κυκλοφορεί στα σχολεία, μπορούν να πάρουν τα παιδιά σας σε νοσοκομεία και κλινικές, ώστε να πειραματιστούν πάνω τους.”

Σε άλλο σημείο:

“Μην υπογράφετε αυτό το έγγραφο

Εαν υπογράψατε υπεύθυνη δήλωση ως τέκνο ή ως κηδεμόνας κίνδυνος νόσησης Covid19 δύναται να εφαρμόζετε ο Ν.4682/2020 Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνιού COVID-19 και της ανάγκης περιορισμού της διάδοσής του, εάν το δηλώσατε ψευδώς κατηγορήστε με 3 μήνες φυλάκισης, ενώ εάν υπογράψετε για “τρίτο” έως 10 χρόνια φυλάκιση.”

Τι ισχύει;

Απεικονίζεται πρότυπο υπεύθυνης δήλωσης, με προσυμπληρωμένες φράσεις, ώστε να χρησιμοποιηθεί για να δηλωθεί κώλυμα προσέλευσης στο σχολείο, στο πλαίσιο της επαναλειτουργίας της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με φυσική παρουσία των μαθητών στα σχολεία.

Ειδικότερα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) ΔΙα/ΓΠ.οικ. 20021/2020 (ΦΕΚ Β΄ 956/21-03-2020), όπως τροποποιήθηκε και παρατάθηκε, είχε ανασταλεί η λειτουργία, μεταξύ άλλων, και των σχολικών μονάδων. Με την ΚΥΑ Δ1α/ΓΠ.οικ. 28237/2020 (ΦΕΚ Β΄ 1699/05-05-2020), ωστόσο, αποφασίστηκε η επαναλειτουργία ορισμένων εκπαιδευτικών δομών της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι όροι δε υπό τους οποίους αυτό θα γίνει καθορίστηκαν με τις ΚΥΑ Αριθμ. 51888/ΓΔ4/2020 (ΦΕΚ Β΄1739/06-05-2020) και ΥΑ Αριθμ. 57233/Υ1/2020 (ΦΕΚ Β΄1859/15-05-2020) – δείτε, επιπλέον, σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας εδώ και εδώ.

Από τα παραπάνω συνάγεται ότι είναι επιτρεπτό, για προληπτικούς λόγους προστασίας της ατομικής και δημόσιας υγείας, και για όσο διαρκούν τα περιοριστικά μέτρα λόγω της τρέχουσας πανδημίας, να μην προσέρχονται μαθητές, χωρίς να προσμετράται η απουσία τους.

Οι απουσίες των μαθητών/τριών, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν μετά την επαναλειτουργία των σχολικών μονάδων, τη Δευτέρα 11η Μαΐου 2020 για την Γ΄Λυκείου και τη Δευτέρα 18η Μαΐου 2020 για τα Γυμνάσια και την Α΄ και Β΄ Λυκείου, δεν θα ληφθούν υπόψη για τον χαρακτηρισμό της φοίτησής τους, εφόσον ο γονέας ή κηδεμόνας τους, ή οι ίδιοι/ες εάν είναι ενήλικοι/ες, υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση, ότι ο/η μαθητής/τρια ανήκει σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για νόσηση από COVID-19, όπως αυτή ορίζεται από το άρθρο εικοστό πέμπτο της από 14.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α΄ 64) και την υπ΄αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ.64/315/οικ.8030/18.3.2020 κοινή απόφαση Υπουργών Υγείας και Εσωτερικών (ΦΕΚ Β΄928), ή σε τυχόν μεταγενέστερο της παρούσας απόφασης, νόμο ή υπουργική απόφαση, ή έρχεται σε στενή επαφή με άτομο του οικογενειακού του περιβάλλοντος που ανήκει στην παραπάνω ομάδα αυξημένου κινδύνου, ή ήδη νοσεί.

[πηγή: Υπουργική Απόφαση Υφυπουργού Παιδείας υπ’ αριθμ. 52840/ΓΔ4/2020 – ΦΕΚ Β΄ 1765/08-05-2020, “Ρύθμιση απουσιών μαθητών/τριών διδακτικού έτους 2019-2020”]

Για τους μαθητές αυτούς, αλλά και όσους τυχόν νοσούν, έχει προβλεφθεί η εξ αποστάσεως διδασκαλία, και η σχετική διαδικασία, υπό αυστηρούς όρους προστασίας προσωπικών δεδομένων και συντονίζεται στο επίπεδο των σχολικών μονάδων με την υποστήριξη του Υπουργείου.

Δεδομένου ότι συμπεριλαμβάνεται στις ανωτέρω ρυθμίσεις ρητή απαίτηση, αλλά όχι συγκεκριμένο υπόδειγμα υπεύθυνης δήλωσης (αρκεί να πληρούνται οι ουσιαστικές προϋποθέσεις που ορίζονται), πολλά σχολεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ιστοσελίδες έσπευσαν, προς διευκόλυνση των γονέων, να καταρτίσουν στοιχειώδη υποδείγματα υπεύθυνων δηλώσεων [παράδειγμα εδώ, εδώ κι εδώ, όπως και η υπό εξέταση]. Είχαν, εξάλλου, προηγηθεί οι διευκρινίσεις των αρμοδίων του Υπουργείου Παιδείας, αλλά και του Υπ. Υγείας, ότι θα αρκεί μία απλή δήλωση των ασκούντων τη γονική μέριμνα για το κώλυμα προσέλευσης στη διά ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία. [πηγή 1] [πηγή 2]

Τα πρότυπα υπεύθυνης δήλωσης, δηλαδή, που έχουν κυκλοφορήσει και στα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αναφέρονται ρητά στην προαναφερθείσα διαδικασία κατ’ εξαίρεση δικαιολόγησης απουσιών και ταυτόχρονης εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές που δεν προσέρχονται στις σχολικές μονάδες για προληπτικούς λόγους ατομικής και δημόσιας υγείας. Το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών δεν προβλέπεται να υποστεί περαιτέρω επεξεργασία (αποθήκευση διαρκείας, κοινοποίηση κοκ), και, επιπλέον, σε καμία περίπτωση δεν δίνει οποιαδήποτε συγκατάθεση συμμετοχής σε κλινικές μελέτες ή πειράματα.

Οι λοιπές αναφορές σε “παιδομάζωμα” και “αρπαγή παιδιών” – ώστε να “βαπτιστούν” θύματα της τρέχουσας πανδημίας, δεν στηρίζονται σε κάποια άλλη πηγή και δεν έχουν απολύτως καμία βάση.


Ακόμη, αναφέρεται στα υπό εξέταση δημοσιεύματα ότι με την υπεύθυνη αυτή δήλωση “δύναται να εφαρμόζεται ο Ν. 4682/2020”.

Το αναφερόμενο στις δημοσιεύσεις κείμενο αποτελεί τμήμα της από 25-02-2020 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α΄ 42) που κυρώθηκε με τον προαναφερθέντα νόμο που ψήφισε η Βουλή των Ελλήνων.

Ο Ν. 4682/2020 (ΦΕΚ Α΄ 76/03-04-2020) κύρωσε τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εξεδόθησαν στις 25-02-2020, 11-03-2020 και 14-03-2020 σχετικά με την πανδημία της λοίμωξης COVID-19. Η ισχύς ενός τυπικού νόμου στο ελληνικό δίκαιο δεν εξαρτάται από την βούληση του κάθε πολίτη, αλλά τίθεται σε [καθολική] ισχύ σε 10 ημέρες από τη δημοσίευσή του (103 ΕισΝΑΚ), εκτός αν ορίζεται διαφορετικά – συνήθως από τη δημοσίευσή του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Επιπρόσθετα, οι Έλληνες είναι ίσοι ενώπιον του νόμου (άρθρο 4 Συντάγματος).

Οι διατάξεις αναγκαστικού δικαίου, δηλαδή, που δίνουν τη δυνατότητα και πλαίσιο νομοθετικής εξουσιοδότησης για μέτρα (λ.χ. “κλινικών και εργαστηριακών ιατρικών ελέγχων, καθώς και μέτρων προληπτικής υγειονομικής παρακολούθησης, εμβολιασμού, φαρμακευτικής αγωγής και προληπτικής νοσηλείας προσώπων που προέρχονται από περιοχές όπου έχει παρατηρηθεί μεγάλη διάδοση της νόσου”) δεν εξαρτώνται κατ’ αρχήν από οιαδήποτε υπεύθυνη δήλωση, πόσο μάλλον υπό τη συγκεκριμένη μορφή ότι “ο γιος μου ανήκει στις ευπαθείς ομάδες σχετικά με τη λοίμωξη COVID-19” που μπορεί να συντάσσεται από τον κηδεμόνα του για τη δικαιολόγηση της απουσίας του από το σχολείο. Σημειωτέον ότι οι προαναφερθείσες διατάξεις δίνουν το γενικό πλαίσιο και δεν αποτελούν αυτά καθαυτά τα μέτρα, καθώς αυτά αποφασίζονται με ειδικότερες κανονιστικές πράξεις, όπως υπουργικές αποφάσεις [παράδειγμα].

Επιπλέον, η συμμετοχή ατόμων στο πλαίσιο ιατρικής έρευνας στον άνθρωπο προϋποθέτει, μεταξύ άλλων αυστηρών προϋποθέσεων, την -κατόπιν ενημέρωσης- ελεύθερη, ανεπιφύλακτη, ειδική και τεκμηριωμένη συναίνεση του ανθρώπου που υπόκειται σε ιατρική έρευνα [βλ. άρθρα 24-25 του Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας]. Είναι σαφές ότι η διακινούμενη υπεύθυνη δήλωση δεν πληροί τους όρους που αναφέραμε.

Τέλος, οι επαπειλούμενες ποινές φυλάκισης που αναφέρονται στην αρχική δημοσίευση σχετίζονται με τις ποινικές συνέπειες της ψευδούς δήλωσης (Ν. 1599/1986, ΦΕΚ Α΄ 75/11-06-1986).


Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο της δικαιολόγησης απουσιών από το σχολείο (σε τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης) και δεν αναφέρεται ούτε σε συναίνεση για κλινικές μελέτες και πειράματα, ούτε σε “ενεργοποίηση” ήδη ισχυόντων νομοθετικών διατάξεων.


Δείτε επίσης:

Ο βιο-ιατρικός εργαστηριακός επιστήμονας με τα 12 χρόνια εμπειρία, είναι ακόμη φοιτητής