Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαδηλωτές δεν απαιτούν τα χρήματά τους από τον Τζ. Σόρος στην ΜινεάπολιςHOAXES

Διαδηλωτές δεν απαιτούν τα χρήματά τους από τον Τζ. Σόρος στην Μινεάπολις

31 Μαΐ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

«Αναρχικοί» ζητούν από τον Σόρος τα λεφτά που τους χρωστάει… για την δολοφονία και τους βανδαλισμούς στην Μινεάπολη

Συμπέρασμα

Tο επίμαχο βίντεο είναι προϊόν σάτιρας από μέλη ανεπίσημου λογαριασμού των "Antifa" στο Twitter και κυκλοφορεί από το 2017. Δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά επεισόδια στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Άρθρα που κυκλοφορούν υποστηρίζουν πως «Αναρχικοί» ζητούν από τον Σόρος τα λεφτά που τους χρωστάει… για την δολοφονία και τους βανδαλισμούς στην Μινεάπολη. Οι εν λόγω ισχυρισμοί δεν ευσταθούν.

Παραδείγματα: el.gr, attikanea.info, voicenews.gr, spoilers.gr, nikosxeiladakis.gr, makeleio.gr, ksipnistere.com

Τι έχει συμβεί;

Mε το ξέσπασμα των ταραχών στην Μινεάπολις εξαιτίας του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Τσάβιν, ακροδεξιοί σχολιαστές στο Twitter άρχισαν όλο και περισσότερο να κατηγορούν τον δισεκατομμυριούχο Τζορτζ Σόρος πως το να παίζει σκιώδη ρόλο πίσω από τις ταραχές που έλαβαν χώρα σε πόλεις σε ολόκληρη τη χώρα – χρησιμοποιώντας μια παλιά θεωρία συνωμοσίας που βασίζεται σε ψευδείς πληροφορίες με αντισημιτικές προεκτάσεις.

Το βίντεο στο οποίο βασίζονται τα άρθρα, εμφανίστηκε στις 29 Μαΐου 2020, στο λογαριασμό της Candance Owens. Η Owens είναι μια Αμερικανίδα συντηρητική πολιτική ακτιβίστρια, υποστηρίκτρια του Ντόναλντ Τραμπ και των Ρεπουμπλικανών, η οποία επικρίνει το κίνημα Black Lives Matter και το Δημοκρατικό Κόμμα, ενώ κατηγόρησε αυθαίρετα τον Τζορτζ Σόρος ως υποκινητή των επεισοδίων. Το ρωσικό δίκτυο RT, βασιζόμενο στα λεγόμενα της Owens, έδωσε μεγαλύτερη έκταση στο θέμα.

Το βίντεο στο οποίο εμφανίζονται φερόμενα μέλη των Antifa, έχει τραβηχτεί το 2017, και δεν έχει καμία σχέση με τα επεισόδια στην Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο λογαριασμό “Beverly Hills Antifa”, ο οποίος πλέον δεν λειτουργεί, στις 2 Απριλίου 2017, και αποτελούσε προϊόν σάτιρας.

 

Ο τωρινός λογαριασμός “Beverly Hills Antifa”, δηλώνει στην περιγραφή του πως δεν είναι επίσημος (κάτι που ισχύει και για τον προηγούμενο) και δεν αντιπροσωπεύει τους “Antifa”.

Ο λογαριασμός που το 2017 δημοσίευσε το βίντεο, ξεκάθαρα ήταν σατιρικός, όπως προκύπτει από αρχειοθετημένα tweet.

Τέλος, το Open Society Foundation, διέψευσε μέσω του επίσημου λογαριασμού του στο Twitter πως πληρώνει άτομα για να κάνουν διαδηλώσεις.

 

Συνοψίζοντας, το επίμαχο βίντεο είναι προϊόν σάτιρας από μέλη ανεπίσημου λογαριασμού των “Antifa” στο Twitter και κυκλοφορεί από το 2017. Δεν έχει καμία σχέση με τα τωρινά επεισόδια στη Μινεάπολις των Ηνωμένων Πολιτειών.

Fact-check for the sake of Democracy