Ποιοι είμαστε
Αρχική Η φωτογραφία του Ν. Ηλιόπουλου με τη σημαία έχει υποστεί επεξεργασίαHOAXES

Η φωτογραφία του Ν. Ηλιόπουλου με τη σημαία έχει υποστεί επεξεργασία

8 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Ν. Ηλιόπουλος κρατάει μία σημαία της ΛΟΑΤ κοινότητας στην οποία υπάρχει πάνω το μήνυμα "Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα παρδαλό".

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για παραποιημένη φωτογραφία. Στην δημοσίευση του Ν. Ηλιόπουλου με την σημαία δεν υπάρχει γραμμένο κάποιο μήνυμα.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορεί φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται ο Νάσος Ηλιόπουλος να κρατάει την σημαία της ΛΟΑΤ κοινότητας, στην οποία υπάρχει πάνω γραμμένο το εξής μήνυμα:

Της πατρίδας μου η σημαία έχει χρώμα παρδαλό

Η φωτογραφία φαίνεται να έχει ανέβει στην σελίδα που διαθέτει ο ίδιος στο Facebook.

Η δημοσίευση στο Facebook.

 

Παραποιημένη φωτογραφία

Στις 12 Μαρτίου 2019 ο Νάσος Ηλιόπουλος ανέβασε στην σελίδα που διαθέτει στο Facebook φωτογραφία με τη σημαία της ΛΟΑΤ κοινότητας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τον εμπρησμό που συνέβη την προηγούμενη ημέρα στο κτίριο των Κέντρων Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint. Στη φωτογραφία φαίνεται ξεκάθαρα ότι η σημαία δεν φέρει πάνω της γραμμένο κάποιο μήνυμα. Η δημοσίευση συνοδεύεται από το ακόλουθο κείμενο:

“Τα ξημερώματα της Δευτέρας 11 Μαρτίου, το κτίριο που στεγάζει τα Κέντρα Πρόληψης και Εξέτασης Checkpoint, στο κέντρο της Αθήνας, έγινε στόχος εμπρηστικής επίθεσης από δράστες που εισέβαλαν στον χώρο και προκάλεσαν πυρκαγιά, αποσπώντας από την πρόσοψη του κτιρίου τη σημαία με το ουράνιο τόξο.
Είναι φανερό ότι η εν λόγω επίθεση έχει σαφή ρατσιστικά και ομοφοβικά κίνητρα και επιδιώκει να σπείρει το μίσος και το φόβο, στοχοποιώντας έναν χώρο που πρωτοστατεί στον αγώνα για την εξάλειψη των διακρίσεων, των προκαταλήψεων και των στερεοτύπων.
Καμία ανοχή στη μισαλλοδοξία, το φασισμό και το ρατσισμό. Οι γειτονιές μας είναι πολύ πιο ασφαλείς, χωρίς την παρουσία και τη δράση των φασιστών. Σύσσωμη η κοινωνία θα πρέπει να καταδικάσει και να απομονώσει τέτοιου είδους φαινόμενα.”

Συμπερασματικά, πρόκειται για παραποίηση της φωτογραφίας που ανέβασε ο Νάσος Ηλιόπουλος στην σελίδα του στο Facebook.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).