Ποιοι είμαστε
Αρχική Βίντεο με ανακριβείς πληροφορίες για την πανδημία της COVID-19 από Έλληνα δημοσιογράφοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Βίντεο με ανακριβείς πληροφορίες για την πανδημία της COVID-19 από Έλληνα δημοσιογράφο

10 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1:

H COVID-19 δε μπορεί να είναι πανδημία αφού είχε μόνο 300 χιλιάδες νεκρούς.

Συμπέρασμα 1:

Ο ορισμός της πανδημίας δεν εξαρτάται από τον αριθμό των θυμάτων αλλά από την ταχύτητα, ευκολία και έκταση της μετάδοσης.

Ισχυρισμός 2:

Εταιρία με την οποία συνεργαζόταν ο ΠΟΥ εξαπάτησε τον φορέα επομένως τα μέτρα περιορισμού ήταν απάτη.

Συμπέρασμα 2:

Η εταιρία στην οποία αναφέρεται ο κ. Κόκκαλης έχει όντως αμφιλεγόμενη δραστηριότητα και γι' αυτό το λόγο ο ΠΟΥ και δυο μεγάλα επιστημονικά περιοδικά έκοψαν επαγγελματικές σχέσεις. Ωστόσο αυτή η εταιρία δεν έδωσε δεδομένα ούτε συμμετείχε στο χαρακτηρισμό της νόσου COVID-19 ως πανδημία. Επίσης δεν έπαιξε κανένα ρόλο στη πρόταση για εφαρμογή μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και γενικού lockdown.

Ισχυρισμός 3:

Σχεδόν κανένας πολίτης δεν προσβλήθηκε από την COVID-19 επειδή παρακολούθησε την ανάσταση ή επειδή βρέθηκε σε εκκλησία.

Συμπέρασμα 3:

Αυτός ο ισχυρισμός δεν έχει καμία απολύτως τεκμηρίωση καθώς δεν έχουν γίνει μελέτες πάνω σε αυτό το θέμα. Ωστόσο αν επεκτείνουμε το θέμα παγκοσμίως τουλάχιστον 3 εκκλησίες στις ΗΠΑ είχαν μεγάλα ποσοστά ατόμων που νόσησαν από COVID-19 λόγω παρακολούθησης εκδηλώσεων της εκκλησίας και 2 εξ αυτών αναγκάστηκαν να κλείσουν 2 φορές γι' αυτό το λόγο.

Σε βίντεο του δημοσιογράφου Θάνου Κόκκαλη στο Facebook βρίσκουμε μια σειρά ανακριβών ισχυρισμών σχετικά με τη πανδημία της COVID-19.


Το βίντεο του κ. Κόκκαλη το οποίο αναρτήθηκε στη σελίδα του στο Facebook μπορείτε να το δείτε παρακάτω.

 

 

Δεδομένου του ότι ο κ. Κόκκαλης μιλάει για πολλά και διαφορετικά θέματα στο βίντεο θα εστιάσουμε μόνο στα σημεία όπου κάνει άμεσες αναφορές στη πανδημία της COVID-19 την οποία χαρακτηρίζει ως “φούσκα”.

Αρχικά στο 9:30 αναφέρει τα εξής:

Συνεχίζουμε τώρα, με τη φούσκα για τη πανδημία του κορωνοϊού. Αυτό που λέγαμε εμείς από την αρχή και μας απειλούσατε, αντί να πάτε να κρυφτείτε στις τρύπες σας μας απειλούσατε. Και επειδή ας πούμε τα νούμερα πλέον, είναι φανερό ρε παιδί μου, δε μπορεί 382,000 πέθαναν από τα 7.8 δισεκατομμύρια, δεν είναι πανδημία. Πώς να το κάνουμε, δεν βγαίνει.

Το πρόβλημα στο συγκεκριμένο σημείο είναι το ζήτημα του ορισμού της πανδημίας. Αρχικά πρέπει να ορίσουμε τι σημαίνει επιδημία καθώς οι δυο έννοιες σχετίζονται. Επιδημία είναι η ξαφνική αύξηση του αριθμού κρουσμάτων μιας ασθένειας πάνω από αυτό που θα περιμέναμε φυσιολογικά σε ένα πληθυσμό της υπό εξέταση περιοχής. Ο ορισμός δε φέρει συγκεκριμένο ποσοστό όπως βλέπουμε στη δημοσίευση αλλά εξαρτάται από την εκάστοτε περίπτωση. Πανδημία ονομάζεται μια επιδημία η οποία λαμβάνει χώρα παγκοσμίως ή σε μια πολύ μεγάλη ακτίνα η οποία περνάει διεθνή σύνορα και συνήθως επηρεάζει μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Με βάση αυτούς τους ορισμούς καθώς και εξέταση της συγκεκριμένης περίπτωσης της COVID-19 ο χαρακτηρισμός της ως πανδημία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στις 11 Μαρτίου του 2020 ήταν πλήρως αιτιολογημένος. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]

Ο κ. Κόκκαλης συνεχίζει στο 10:38

O ΠΟΥ λέει έκανε λάθος, συνεργαζόμασταν λέει με μια εταιρία, εταιρία για γέλια, και έδωσαν στοιχεία που οδήγησαν σε λάθος χειρισμούς για την πανδημία. Ο ΠΟΥ, θυμάστε που έλεγε ο Τσιόδρας, στα τελευταία πριν ολοκληρώσουν τις συνεντεύξεις, μας τα λένε οι επιστήμονες απ έξω. Έλεγε η Κεραμέως μου τα λένε οι επιστήμονες. Όχι, κυρία μου, όχι κύριε, ο άλλος έχει κλείσει το μαγαζί του δεν ξέρει αύριο πως θα ζήσει. Δεν θα χάψουμε τέτοια δικαιολογία, δεν τα χάφτουμε αυτά.

Σε αυτό το σημείο ο κ. Κόκκαλης αναφέρεται στην εταιρία Surgisphere και στην έρευνα που έκανε πριν λίγες ημέρες η εφημερίδα Guardian σχετικά με την αξιοπιστία της. Η Surgisphere είναι μια εταιρία ανάλυσης δεδομένων η οποία αποτελούσε πηγή στατιστικών για διάφορους οργανισμούς και ερευνητές. Η εταιρία διατείνονταν ότι έβρισκε τα στοιχεία που παρουσίαζε από συνεργασία με τουλάχιστον χίλια νοσοκομεία παγκοσμίως, ωστόσο η έρευνα της Guardian έδειξε πως το μικρό προσωπικό της εταιρίες περιλαμβάνει άτομα τα οποία δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο οδηγώντας σε σοβαρές αμφιβολίες όσον αφορά την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων τους τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως πηγές σε ορισμένες επιστημονικές μελέτες που κυκλοφόρησαν πρόσφατα. Αυτές οι μελέτες έχουν αποσυρθεί και έχει διακοπεί η σχέση περιοδικών όπως το New England Journal of Medicine με αυτή την εταιρία. [πηγή]

Ωστόσο η Surgisphere δεν έδωσε στοιχεία που οδήγησαν στο χαρακτηρισμό της COVID-19 ως πανδημία ούτε στοιχεία που καθόρισαν την απόφαση κυβερνήσεων για πρόταση μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και γενικού lockdown. Η Surgisphere έδωσε στοιχεία τα οποία επηρέασαν αποφάσεις στο τομέα της ανάπτυξης πιθανών φαρμάκων και εμβολίων ενάντια στη COVID-19. Κατά συνέπεια η αναφορά της σε αυτό το σημείο του βίντεο για να ασκηθεί κριτική σε λάθος απόφαση για επιβολή του lockdown δεν έχει απολύτως κανένα νόημα καθώς αυτή η εταιρία δε σχετίζεται με αυτά τα μέτρα ούτε έχουν προσκομιστεί στοιχεία τα οποία να δείχνουν ότι αυτά τα μέτρα ήταν αναποτελεσματικά στο πλαίσιο αναχαίτισης της νόσου.

Στο 11:18 ακούμε τα εξής:

Δεν είναι, λέει η Κομισιόν, ο κορωνοϊός απειλή υψηλού κινδύνου. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ανθρώπινη ασθένεια, για τους εργαζόμενους αναφέρεται, και κίνδυνο διάδοσης όμως συνήθως υπάρχει διαθέσιμη αποτελεσματική προφύλαξη ή θεραπεία.

Αρχικά η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να αλλάξει τη κατάταξη κινδύνου της COVID-19 για τους εργαζόμενους έγινε πριν μερικές ημέρες, δεν αποτελεί δήλωση για την επικινδυνότητα του ιού από την αρχή της πανδημίας. Επιπρόσθετα, παρότι σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των αρμόδιων η απόφαση λήφθηκε κατόπιν εξέτασης του ζητήματος από ειδικούς επιστήμονες, η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δέχτηκε έντονη κριτική, κυρίως γιατί σύμφωνα με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας ιός επιπέδου 3:

“Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή νόσο σε ανθρώπους και να αποτελέσει σημαντικό  κίνδυνο για το πληθυσμό, αλλά συνήθως υπάρχουν αποτελεσματικά μέτρα προφύλαξης ή διαθέσιμη αγωγή.”

Αυτό το κείμενο διάβασε και ο κ. Κόκκαλης, παρότι αντικατέστησε τη λέξη αγωγή (treatment) με τη λέξη θεραπεία (cure) οι οποίες δεν είναι  ίδιες. Σε κάθε περίπτωση ωστόσο αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε θεραπεία αλλά ούτε και αγωγή για την αντιμετώπιση της COVID-19. Επίσης τα μέτρα προφύλαξης βασίζονται κυρίως στην κοινωνικής αποστασιοποίηση και στη χρήση μάσκας.

Στο 12:45 ακούμε τα εξής:

Για όσους δε το ξέρουνε, ο Ηλίας ο Μόσιαλος ο οποίος είναι σύμβουλος του πρωθυπουργού για τον κορωνοϊό και έβγαινε κάθε τρεις και λίγο, το μυαλό του είναι πως θα απαγορευτεί η θεία κοινωνία. Ξέρω προσωπικά λοιπόν κύριε Μόσιαλε πάρα πολλούς που και κοινώνησαν και επίσης αρκετούς που έκαναν ανάσταση σε εκκλησίες. Πόσα είναι τα κρούσματα; Σχεδόν μηδενικά. Τι σημαίνει αυτό; Τελείωσε, πας σπίτι σου φίλε. Δεν έχεις λόγο ύπαρξης. Μου έλεγες θα κολλήσει με τη θεία κοινωνία επειδή πηγαίνω στην εκκλησία, δεν έγινε το λένε τα στοιχεία.

Αρχικά πρέπει να τονίσουμε πως η δημοσίευση του κ. Κόκκαλη, η οποία περιλάμβανε και το υπό εξέταση βίντεο, δεν περιείχε καμία απολύτως πηγή για όσα ανέφερε, κανένα σύνδεσμο από μελέτη ή άρθρο που να τεκμηριώνει τα λεγόμενα του. Προχωρώντας στον συγκεκριμένο ισχυρισμό, επίσης δεν υπάρχει καμία μελέτη η οποία να εξέτασε τα ποσοστά ατόμων που νόσησαν από COVID-19 ως αποτέλεσμα επαφής με άλλους ανθρώπους στο πλαίσιο εορτασμού της Ανάστασης. Αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχουν άτομα που νόσησαν, σημαίνει ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτή τη θέση.

Επομένως οι ισχυρισμοί του κ. Κόκκαλη για “σχεδόν μηδενικά” κρούσματα από αυτή την υποκατηγορία πολιτών δεν έχει απολύτως καμία βάση καθώς τα “στοιχεία” για τα οποία κάνει λόγο δεν υπάρχουν. Ο λόγος για τον οποίο τα κρούσματα της COVID-19 έπεσαν στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες, με βάση τις εκτιμήσεις ειδικών, ήταν τα μέτρα περιορισμού που λήφθηκαν. Χώρες όπως η Ελλάδα μάλιστα οι οποίες λόγω των συνθηκών πήραν σχετικά γρήγορα μέτρα βίωσαν τη πανδημία πολύ πιο ήπια από χώρες όπως η Ιταλία. Κατά συνέπεια τα κρούσματα ήταν λίγα γιατί ως επί τω πλείστον τα μέτρα περιορισμού τηρήθηκαν από τους πολίτες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature υπολογίζεται πως αποτράπηκαν περίπου 3.1 εκατομμύρια θάνατοι σε 11 χώρες λόγω της εφαρμογής γενικού lockdown. [πηγή]

Και όσον αφορά το ζήτημα της μετάδοσης του κορωνοϊού σε εκκλησιαστικό χώρο τα δεδομένα είναι ξεκάθαρα. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της πόλης Αρκάνσας των ΗΠΑ όπου 38% των ατόμων που παρακολούθησαν εκδηλώσεις σε μια τοπική εκκλησία διαγνώστηκαν με COVID-19 όπως αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων των ΗΠΑ. [πηγή]

Άλλες δυο εκκλησίες, μια στο Τενεσί και μια στο Χιούστον αναγκάστηκαν να κλείσουν ξανά λίγες μέρες αφού άνοιξαν καθώς μέλη και ιερείς διαγνώστηκαν με τη νόσο COVID-19. [πηγή]

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα εξεταζόμενα σημεία και τα διαθέσιμα στοιχεία σχετικά με τη πανδημία της COVID-19 είναι σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί συλλογή αβάσιμων ισχυρισμών και διαστρεβλώσεων πραγματικών δεδομένων με τρόπο που παρουσιάζουν τη πανδημία της COVID-19 ως μια απάτη.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.