Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ο Μάκης Βορίδης ΔΕΝ πρότεινε να αφαιρεθεί ο Σταυρός από την ελληνική σημαίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ο Μάκης Βορίδης ΔΕΝ πρότεινε να αφαιρεθεί ο Σταυρός από την ελληνική σημαία

10 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Μάκης Βορίδης πρότεινε κατάργηση του Σταυρού από την ελληνική σημαία

Συμπέρασμα:

Το βίντεο που κυκλοφόρησε παρουσιάζει τα λεγόμενα του κ. Βορίδη πλήρως εκτός πλαισίου. Στη πραγματικότητα η αναφορά περί αφαίρεσης του σταυρού έγινε στο πλαίσιο σχολιασμού της επιθυμίας της προηγούμενης κυβέρνησης να κινηθεί προς θρησκευτική ουδετερότητα, μια στάση στην οποία ο κ. Βορίδης ασκεί κριτική στην εν λόγω συνέντευξη.

Σε βίντεο το οποίο δημοσιεύτηκε στο YouTube και κατόπιν κυκλοφόρησε σε blog και μέσα κοινωνικής δικτύωσης εμφανίζεται ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης να λέει πως πρέπει να αφαιρεθεί ο Σταυρός από την ελληνική σημαία. Το εν λόγω απόσπασμα είναι εντελώς παραπλανητικό.


Παραδείγματα: limnosnew channel (κανάλι στο YouTube – αρχική πηγή), ksipnistere.com, katohika.gr


Πριν από μερικές ημέρες κυκλοφόρησε στο YouTube ένα βίντεο το οποίο δείχνει ένα μικρό απόσπασμα από συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στην οποία λέει πως πρέπει να αφαιρεθεί ο Σταυρός από την ελληνική σημαία.

Το εν λόγω απόσπασμα συνοδεύονταν από τον εξής ισχυρισμό:



Το υπό εξέταση βίντεο είναι κομμάτι της συνέντευξης που έδωσε ο νυν Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκης Βορίδης στην Εκπομπή “Καλημέρα” του ΣΚΑΙ στις 03/11/2018. Μπορείτε να δείτε τη πλήρη συνέντευξη παρακάτω:

Ο διάλογος που παρουσιάζεται στο υπό εξέταση βίντεο ξεκινάει από το σημείο 5:53. Η απομαγνητοφώνηση της συζήτησης βρίσκεται παρακάτω:

Γιώργος Αυτιάς: Δυο δημοσιεύματα. “Βγάζουν το Χριστό απ’ το Σύνταγμα”, συνταγματική αναθεώρηση, σήμερα, η “Δημοκρατία” και “Καταργούν τον Σταυρό από την ελληνική Σημαία”, η “Εστία”. Τι γίνεται εδώ;

Μάκης Βορίδης: Αυτή είναι η περίφημη πρόταση με την οποία στη πραγματικότητα επιθυμεί ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ να δηλώσουν την ουδετερότητα τους, η πολιτεία να δηλώσει τη θρησκευτική της ουδετερότητα. Να ξέρουμε τις συνέπειες αυτού του πράγματος.

Παραδείγματος χάριν, σε χώρες στις οποίες έχει επικρατήσει το δόγμα αυτής της κρατικής ουδετερότητας τα σχολεία δεν έχουν την εικόνα του Χριστού.

Γιώργος Αυτιάς: Τι έχουν;

Μάκης Βορίδης: Τίποτα. Τα δικαστήρια δεν έχουν την εικόνα του Χριστού. Ο θρησκευτικός όρκος καταργείται σε όλα τα επίπεδα. Ακόμα, τα Χριστούγεννα δε μπορούν να γιορτάζονται σε δημόσιους χώρους, άρα δε μπορείς να βάλεις μια φάτνη. Ο σταυρός από τη σημαία πρέπει να αφαιρεθεί. Όταν λοιπόν κυρρήσσεις την ουδετερότητα, στη πραγματικότητα έρχεσαι σε ρήξη με τη ταυτότητα και τη παράδοση μας.

Είναι σαφές από το πλαίσιο του εν λόγω τμήματος της συνέντευξης πως ο κ. Βορίδης δεν πρότεινε την αφαίρεση του Σταυρού από την ελληνική σημαία αλλά, ασκώντας κριτική στο σενάριο προώθησης θρησκευτικής ουδετερότητας από τη προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε την άποψη του, πως η προώθηση αυτής της ουδετερότητας θα είχε ως αποτέλεσμα, μεταξύ άλλων, την αφαίρεση του σταυρού από την ελληνική σημαία.

Κατά συνέπεια το υπό εξέταση βίντεο και τα δημοσιεύματα που το αναπαρήγαγαν ισχυριζόμενα πως ο κ. Βορίδης πρότεινε την αφαίρεση του Σταυρού από την ελληνική σημαία διαστρέβλωσαν τα λεγόμενα της συνέντευξης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.