Ποιοι είμαστε
Αρχική Δεν αφίχθησαν στην Ελλάδα 19.161 Πακιστανοί τον Μάιο 2020HOAXES

Δεν αφίχθησαν στην Ελλάδα 19.161 Πακιστανοί τον Μάιο 2020

19 Ιου
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη αύξηση των μεταναστευτικών ροών, καθώς μόνον το Μάιο και μόνο από το Πακιστάν, αφίχθησαν στην Ελλάδα 19.161 νέοι μετανάστες.

Συμπέρασμα:

Ο αριθμός αφορά σε εν ισχύι άδειες διαμονής σε αλλοδαπούς πακιστανικής ιθαγένειας που διαμένουν νόμιμα στη χώρα. Τον μήνα Μάιο 2020, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, κατεγράφησαν συνολικά 288 νέες αφίξεις διά ξηράς και θαλάσσης, ενώ από τον Ιανουάριο έως και τον Απρίλιο είχαν καταγραφεί 52 άτομα προερχόμενα από το Πακιστάν.

Δημοσιεύματα στο ελληνικό διαδίκτυο τον Ιούνιο του 2020 ανέδειξαν ως θέμα την είσοδο στην Ελλάδα 19.161 μεταναστών και προσφύγων από το Πακιστάν, μόνο για τον περασμένο Μάιο, μια σημαντική αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Ωστόσο, τα παρουσιαζόμενα επίσημα στοιχεία αφορούν σε ήδη εγκατεστημένους υπηκόους Πακιστάν με νόμιμη άδεια διαμονής εν ισχύι. Δεν πρόκειται για νέες αφίξεις, όπως σημειώθηκε.


Παραδείγματα: triklopodia.gr, emagazin.nl, hellas-now.com, thesecretrealtruth.blogspot.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com, kyklwpas.blogspot.com.


Στιγμιότυπα των δημοσιευμάτων που αναφέρθηκαν στο θέμα.


Τι ισχύει;

Τα υπό εξέταση άρθρα αναφέρθηκαν σε νέες αφίξεις μεταναστών και προσφύγων τον μήνα Μάιο του 2020, και μόνον ως προς το Πακιστάν ως χώρα προέλευσης, με τον αριθμό αυτόν να ανέρχεται στις 19.161 άτομα.

Τα στατιστικά στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την υποστήριξη του ισχυρισμού προέρχονται πράγματι από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, αναφέρονται, όμως σε άδειες διαμονής αλλοδαπών που βρίσκονται σε ισχύ τον μήνα Μάιο 2020. [δείτε εδώ]

Στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα του Υπουργείου. Πρόκειται για μηνιαία στατιστικά στοιχεία Αδειών Διαμονής, και όχι μηνιαίων αφίξεων. 

Οι άδειες διαμονής αφορούν αλλοδαπούς ήδη εγκατεστημένους στην ελληνική επικράτεια για διάφορες νόμιμες, βάσει του ισχύοντος ή προϊσχύσαντος διεθνούς, ευρωπαϊκού και ελληνικού δικαίου, αιτίες. Στα μηνιαία στατιστικά στοιχεία συμπεριλαμβάνονται και οι άδειες διαμονής επί μακρόν διαμενόντων, δεύτερης γενιάς, πολυετούς διάρκειας, για λόγους εργασίας, για μέλη οικογένειας υπηκόων ΕΕ, ανθρωπιστικούς λόγους, εκπαίδευση κλπ. Δηλαδή, σε καμία περίπτωση δεν αναφέρονται σε αφίξεις προσώπων που έφτασαν διά ξηράς ή θαλάσσης στην Ελλάδα τον μήνα Μάιο, αλλά συνολικά σε όσους υπηκόους Πακιστάν διαθέτουν άδεια διαμονής σε ισχύ. Μάλιστα, από τον μήνα Απρίλιο υπάρχει μία ελαφρά μείωση στις ισχύουσες άδειες διαμονής (19.178 σε ισχύ).

Επισημαίνεται, ως προς τις θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις ανθρώπων χωρίς προηγουμένως αναγνωρισθείσα νόμιμη αιτία διαμονής στην Ελλάδα, οι πλείστοι εκ των οποίων υποβάλουν αίτηση ασύλου για διεθνή προστασία, ότι άδεια διαμονής εκδίδεται μόνον κατόπιν της αναγνώρισης του ατόμου ως πρόσφυγα ή δικαιούχου επικουρικής διεθνούς προστασίας. [δείτε παλαιότερο άρθρο μας για τις σχετικές έννοιες εδώ] Δηλαδή, στα ανωτέρω στατιστικά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται υπήκοοι Πακιστάν που έχουν τυχόν υποβάλει αίτηση ασύλου κατά το εγγύς παρελθόν και των οποίων τα αιτήματα εκκρεμούν (ανεξαρτήτως χώρας προέλευσης, τα διαθέσιμα στατιστικά της Υπηρεσίας Ασύλου αναφέρονται σε 97.023 εκκρεμείς αιτήσεις – πηγή)


Ως προς τις καταγραφείσες μεταναστευτικές ροές, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), τον Μάιο του 2020 κατεγράφησαν συνολικά 288 αφίξεις, διά ξηράς και θαλάσσης. Παρ’ όλο που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία ανά χώρα προέλευσης πέραν της 30ής Απριλίου, έως την ημερομηνία αυτή, για το α΄ τετράμηνο του 2020 (από Ιανουάριο έως Απρίλιο) έχουν καταγραφεί 52 άτομα προερχόμενα από το Πακιστάν (0,7% του συνόλου). Εξάλλου, η συνολική επισκόπηση των ροών σε βάθος χρόνου δεν επιτρέπει το συμπέρασμα ότι τον Μάιο σημειώθηκε αξιοσημείωτη αύξηση αφίξεων μεταναστών και προσφύγων, την οποία “απέκρυψαν” τα ΜΜΕ. Με καταγραφές έως τις 14 Ιουνίου, έχουν εισέλθει συνολικά 10.095 αλλοδαποί από την έναρξη του 2020. Ακολουθούν σχετικοί πίνακες και διαγράμματα.


Μηνιαίες αφίξεις από ξηρά και θάλασσα εντός του 2020. [πηγή]

Αφίξεις από θάλασσα. Ημερήσια διακύμανση εντός του 2020. [πηγή]

Ετήσια στατιστικά αφίξεων στην ελληνική επικράτεια. [πηγή]   


Συνοψίζοντας, από τα παραπάνω προκύπτει ότι τα αναφερθέντα στατιστικά στοιχεία δεν αφορούν νέες αφίξεις υπηκόων Πακιστάν το Μάιο του 2020. Ο αριθμός 19.161 αφορά ισχύουσες κατά τον μήνα Μάιο άδειες διαμονής σε άτομα πακιστανικής ιθαγένειας, εγκατεστημένα από το εγγύτερο ή απώτερο παρελθόν ήδη στην Ελλάδα, τη στιγμή που από την αρχή του έτους έχουν καταγραφεί μερικές δεκάδες νέων αφίξεων. Ο ισχυρισμός ότι τον Μάιο “εισέβαλαν” στην Ελλάδα 19.161 Πακιστανοί καταρρίπτεται.