Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτό ΔΕΝ είναι το Κολιμπρί “Topaz”HOAXES

Αυτό ΔΕΝ είναι το Κολιμπρί “Topaz”

25 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Viral έχει γίνει φωτογραφία που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο, στην οποία υποτίθεται ότι βλέπουμε ένα μικροσκοπικό κολιμπρί να κάθεται σ΄ ένα κλαδί μεγέθους οδοντογλυφίδας, το οποίο κρατάει ένας άνθρωπος.

Παραδείγματα: (1, 2 , 3, 4 )

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι αυτό είναι ένα κολίμπρι topaz, το μικρότερο πουλί στη γη, δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά στο Διαδίκτυο τον Οκτώβριο σε μια σελίδα Facebook που ονομάζεται Observe. Αυτή η σελίδα έχει περίπου 90.000 ακόλουθους, οι οποίοι μοιράζονται άρθρα σχετικά με τα ζώα και τον φυσικό κόσμο.

Μετάφραση από τα γαλλικά: “αυτό είναι το κολιμπρί Topaz, το μικρότερο πουλί στη γη”

Το κολίμπρι (colibri) είναι ένα μικρό πουλί της Αμερικής, που τρέφεται (πετώντας) με νέκταρ. Η αγγλική ονομασία τους “hummingbird”, προέρχεται από το βουητό (στα αγγλικά hum) που κάνουν τα φτερά τους όταν τα κτυπούν γρήγορα. Τα περισσότερα κολιμπρί έχουν μήκος 5 εκ. περίπου ή και λιγότερο. Τα μεγαλύτερα είδη όπως η παταγώνια ή γίγας των Άνδεων, φτάνουν τα 20 εκ. Το μικρότερο είναι το κολιμπρί της Κούβας που έχει μέγεθος εντόμου. Το σώμα του είναι γύρω στα 2,5 εκ. κι άλλη τόση η ουρά του.

Το πουλί όμως στην φωτογραφία δεν είναι αληθινό αλλά μια μικρογραφία του, κατασκευασμένη από χαρτί, που δημιουργήθηκε από 2 Ινδούς καλλιτέχνες (Ναγιάν και Βαϊσάλι). Στη συνέχεια δημοσίευσαν φωτογραφία της δημιουργίας τους στον εταιρικό λογαριασμό τους στο Instagram, κάτι που συνηθίζουν, αφού όπως μπορείτε να διαπιστώσετε η σελίδα τους είναι γεμάτη από εικόνες μικροσκοπικών πουλιών.

Επιπρόσθετα το υποείδος κολιμπριού crimson topaz (Πορφυρό τοπάζι) που ζωγράφισε ο καλλιτέχνης, είναι από τα μεγαλύτερα του είδους του. Μπορεί να φτάσει σε μήκος 21–23 εκατοστά  στα αρσενικά , ενώ τα θηλυκά στα 13–14 εκατοστά. Απαντάται κυρίως στη Βραζιλία , την Κολομβία , τη Γαλλική Γουιάνα , τη Γουιάνα , το Περού , το Σουρινάμ και τη Βενεζουέλα.

Εν κατακλείδι, το κολιμπρί της φωτογραφίας είναι κατασκευασμένο από χαρτί κι όχι ένα αληθινό πουλί.