Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news – “Εισέβαλαν σε νοσοκομείο για COVID 19 στη Βραζιλία και δεν βρήκαν ούτε ένα ασθενή”HOAXES

Fake news – “Εισέβαλαν σε νοσοκομείο για COVID 19 στη Βραζιλία και δεν βρήκαν ούτε ένα ασθενή”

25 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει κανένας ασθενής σε νοσοκομείο στη Βραζιλία που υποτίθεται ότι νοσηλεύονται πάνω από 5.000 άτομα κι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 θάνατοι.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για βίντεο από αιφνιδιαστικό έλεγχο σε υπό κατασκευή νοσοκομείο για τον κορωνοϊό. Τα εγκαίνια του νοσοκομείου έγιναν πολλές ημέρες μετά το περιστατικό.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες κυκλοφορεί βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από την αιφνιδιαστική επίσκεψη σε νοσοκομείο αναφοράς για την COVID-19 στη Βραζιλία.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, nikosxeiladakis.gr triklopodia.gr, thesecretrealtruth.blogspot.com, oxistinneataksi.blogspot.com, doxaorfanakigreece.home.blog

Σύμφωνα με το κείμενο που πλαισιώνει το βίντεο, πρόκειται για επίσκεψη μελών του κοινοβουλίου της Βραζιλίας χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση. Σε αυτό, όπως αναφέρεται, υποτίθεται ότι νοσηλεύονται 5.000 ασθενείς κι έχουν καταγραφεί τουλάχιστον 200 νεκροί από τον κορωνοϊό, όμως “ΔΕΝ ΒΡΗΚΑΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ!”.

Το βίντεο γνώρισε μεγάλη διάδοση στο Facebook. Η συγκεκριμένη δημοσίευση σε προσωπικό λογαριασμό χρήστη είχε πάνω από 1.400 κοινοποιήσεις.

Η ανάρτηση σε προσωπικό λογαριασμό χρήστη στο Facebook.

Το βίντεο από την επίσκεψη.

 

Επιθεώρηση σε υπό κατασκευή νοσοκομείο

Στις 27 Μαΐου 2020 ο Filippe Poubel, εκλεγμένος βουλευτής στη Βραζιλία, πραγματοποίησε αιφνιδιαστική επίσκεψη σε υπό κατασκευή νοσοκομείο για την περίθαλψη ατόμων που έχουν νοσήσει με την COVID-19 στο Σάο Γκονσάλο στην πολιτεία του Ρίο ντε Τζανέιρο. Την επίσκεψη και τα όσα διαδραματίστηκαν στη διάρκεια αυτής μετέδωσε ζωντανά στους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει. Στο βίντεο ο βουλευτής αναφέρει ότι οι ελλείψεις σε υλικοτεχνική υποδομή συνέχιζαν να υφίστανται και ότι οι εργασίες στο εσωτερικό του νοσοκομείου δεν είχαν ακόμη ολοκληρωθεί. Σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν στον βραζιλιάνικο τύπο (istoe.com, osaogoncalo.com, odia.ig.com.br) για το περιστατικό, πληροφορούμαστε ότι το νοσοκομείο, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό, επρόκειτο να παραδοθεί στις 30 Απριλίου 2020. Μετά από 6 αναβολές, τα εγκαίνια του νοσοκομείου πραγματοποιήθηκαν εν τέλει στις 18 Ιουνίου 2020, με 40 από τα 200 κρεβάτια σε λειτουργία.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο που ακολουθεί το απόσπασμα που χρησιμοποιήθηκε στα ελληνικά άρθρα εντοπίζεται μετά το 32′.

Το ζωντανό βίντεο από την επίσκεψη του βουλευτή στο υπό κατασκευή νοσοκομείο
όπως αναρτήθηκε στο Facebook.

 

Ρεπορτάζ από τα εγκαίνια του νοσοκομείου. Στον τίτλο του βίντεο διαβάζουμε πως τα εγκαίνια του νοσοκομείου Σάο Γκονσάλο, έγιναν με 48 ημέρες καθυστέρηση, στις 18/6/2020.

 

Συμπερασματικά, πρόκειται για βίντεο από επιθεώρηση σε υπό κατασκευή νοσοκομείο για την περίθαλψη ατόμων που έχουν νοσήσει με την COVID-19. Τα εγκαίνια έγιναν 22 ημέρες μετά την επίσκεψη του βουλευτή στις εγκαταστάσεις του και για αυτό το λόγο δεν υπήρχαν ασθενείς.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).