Ποιοι είμαστε
Αρχική COVID-19: Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τους αριθμούς θανόντων από COVID-19 και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομίαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

COVID-19: Παραπλανητικοί ισχυρισμοί για τους αριθμούς θανόντων από COVID-19 και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία

29 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

56 θάνατοι από COVID-19 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας.

Συμπέρασμα

Το υπό εξέταση γράφημα παρουσιάζει τους θανάτους ασθενειών την 9η Μαρτίου του 2020. Έκτοτε, ο αριθμός των θανόντων έχει πολλαπλασιαστεί. Σήμερα, οι θάνατοι από COVID-19 ξεπερνούν τις 500 χιλιάδες παγκοσμίως.

Στο σύνολο των συνωμοσιολογικών αφηγημάτων έρχεται να προστεθεί ένα νέο. Σύμφωνα με αυτό, την παγκόσμια οικονομική κατάρρευση προκάλεσε ένας πολύ μικρός αριθμός κρουσμάτων της COVID-19. Προς επίρρωση του παραπάνω ισχυρισμού, κυκλοφορεί φωτογραφία η οποία απεικονίζει θανάτους ανά ημέρα από διάφορες ασθένειες συμπεριλαμβανομένης της COVID-19. Ωστόσο, αυτή η σύνδεση είναι ατυχής και παραπλανητική. Ας δούμε γιατί:

Παραδείγματα: katohika.gr, newsup.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, e-magazino.gr

Την εικόνα συνοδεύει το παρακάτω κείμενο σε πολλές από τις δημοσιεύσεις που έγιναν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης:

Μπα δεν προκειτε , θα θυμωσεις μονο οταν πεινασεις .. Ισως τοτε μονο να κατανοησεις το μεγεθος του δουλεματος που τρωμε ολοι μας ! Μεχρι την πεινα μας λοιπον δες τι καταστρεψε την “οικονομια” του πλανητη!!.. Δεν το λεω εγω αυτοι το λενε … αυτοι θα το πουν ..αυτοι θα το κανουν ! Να το θυμασαι σαν αφηγηση οταν θα λες ..α ρε να ειχαμε λιγο μαρουλακι ! Επιλογη αδερφε , το δουλεμα ειναι θεμα επιλογης …το δεχεσαι = το επιλεγεις !

Τι ισχύει;

Στο κάτω μέρος της εικόνας αναγράφονται τόσο οι πηγές όσο και η ημερομηνία των αναγραφόμενων δεδομένων. Πρόκειται για την ενάτη Μαρτίου του 2020. Μεταξύ άλλων ασθενειών, εντοπίζουμε και την COVID-19 δίπλα στην οποία αναγράφεται ο αριθμός 56. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) στις 9 Μαρτίου του 2020 είχαμε 203 θανάτους εξαιτίας της COVID-19. Μικρή απόκλιση παρουσιάζει η μέτρηση της πλατφόρμας wordometer με 197 θανάτους από COVID-19 στις 9/3/2020.

COVID-19 και παγκόσμια οικονομία

Ο τρόπος που προσεγγίστηκε η επιρροή της πανδημίας COVID-19 στη παγκόσμια οικονομία στο υπό εξέταση δημοσίευμα είναι παραπλανητικός. Η αιτιώδης συνάφεια ανάμεσα στους θανάτους μιας ημέρας και την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας είναι ατυχής καθότι, αφενός, η πανδημία είναι ένα δυναμικό φαινόμενο του οποίου τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς και αφετέρου η δομή της παγκόσμια οικονομίας δεν δύναται να κλονιστεί από τους 56 θανάτους που αναγράφονται στο υπό εξέταση διάγραμμα. Όπως ήταν αναμενόμενο, τα δεδομένα άλλαξαν σημαντικά από τις 9 Μαρτίου του 2020. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε πως στις 9 Μαρτίου μιλούσαμε ακόμη για επιδημία και όχι πανδημία όπως μαρτυρά και η προαναφερθείσα ανακοίνωση του ΠΟΥ. Ακολουθούν μερικά διαγράμματα στα οποία αποτυπώνεται η αλλαγή:



Θάνατοι ανά Ημέρα. Πηγή: Wordometers.

Καθίσταται λοιπόν σαφές πως οι περιπτώσεις θανάτων ανά ημέρα αυξήθηκαν δραματικά. Η COVID-19 από επιδημία χαρακτηρίστηκε στις 11 Μαρτίου του 2020 ως πανδημία από τον ΠΟΥ.

Κατά συνέπεια οδηγηθήκαμε στη λήψη αυστηρών και αναγκαίων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Ένα από αυτά τα μέτρα ήταν ο κατ’ οίκον περιορισμός που επιβλήθηκε στο πλαίσιο της κοινωνικής αποστασιοποίησης με στόχο την ελαχιστοποίηση της μετάδοσης του ιού.

Το “lockdown” είχε άμεσες συνέπειες τόσο στις κατά τόπους αγορές όσο και στην εφοδιαστική αλυσίδα (supply chain). Τα συστήματα διασύνδεσης των αγορών επλήγησαν ενώ οι εταιρείες αναζήτησαν νέα δίκτυα για τη παροχή υπηρεσιών και προϊόντων. Περισσότερα για την επιρροή της πανδημίας της COVID-19 στην παγκόσμια οικονομία μπορείτε να δείτε στο παρακάτω βίντεο από τη σελίδα “The Ecoomist”

Σημερινά Δεδομένα

Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο “Johns Hopkins“, μέχρι τις 28 Ιουνίου, από τον SARS-CoV-2 έχουν νοσήσει 10,057,300 άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ενώ οι θάνατοι ανέρχονται στους 500,000.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω αποδεικτική διαδικασία συνάγουμε το συμπέρασμα ότι, ο αριθμός των 56 θανόντων στις 9 Μαρτίου του 2020 δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Επίσης, η σύνδεση των θανόντων μιας ημέρας με την “παγκόσμια οικονομική κατάρρευση” είναι ανυπόστατη και ατεκμηρίωτη. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός πως “56 θάνατοι από COVID-19 είχαν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας” καθότι παραπλανητικός, καταρρίπτεται.

 

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).