Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, κάμερα ΔΕΝ εισχώρησε σε κάννη άρματος που διέσχιζε την Κόκκινη Πλατεία στη ΜόσχαΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, κάμερα ΔΕΝ εισχώρησε σε κάννη άρματος που διέσχιζε την Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα

30 Ιου
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Κάμερα εισχωρεί στην κυριολεξία μέσα στην κάννη αποκαλύπτοντας το εσωτερικό στρατιωτικού οχήματος. Παρά το γεγονός πως μπορεί να φαίνεται σαν αποτέλεσμα μιας ταινίας, αυτό που βλέπουμε είναι η πραγματικότητα.

Συμπέρασμα:

Η λήψη μέσα από την κάννη αποτελεί προϊόν κατασκευασμένο με τη βοήθεια ειδικών εφέ.

Με αφορμή τον εορτασμό της 75ης επετείου νίκης της Ρωσίας επί της Ναζιστικής Γερμανίας στη Μόσχα, κυκλοφορεί είδηση σύμφωνα με την οποία, κατά τη διάρκεια της παρέλασης αρμάτων μια κάμερα εισχώρησε στην κάννη τανκ τύπου Τ-72Β3 και έφτασε έως το εσωτερικό του, προσφέροντας εικόνες που θυμίζουν ταινία. Εντούτοις, το εν λόγω απόσπασμα είναι φτιαγμένο με την βοήθεια ειδικών εφέ. Πώς το καταλαβαίνουμε;

Παραδείγματα: 1069.gr, onalert.gr, pentapostagma.gr, sputniknews.gr


Μπορούμε να δούμε το υπό εξέταση απόσπασμα στο παρακάτω βίντεο:

 

Τι ισχύει;

Το υπό εξέταση απόσπασμα μολονότι μοιάζει πραγματικό, δεν είναι. Το άρμα μάχης τύπου Τ-72B3, σε ένα από τα καρέ του βίντεο δεν υπάρχει ο οδηγός.

Εντούτοις, αν εξετάσουμε διαφορετικά καρέ διαπιστώνουμε πως τα εν λόγω οχήματα εμφανίζονται επανδρωμένα με δυο άτομα, ένα εκ των οποίων είναι ο οδηγός του άρματος και το άλλο ο αρχηγός πληρώματος. Αναλυτικά, κάθε ερπυστριοφόρο όχημα που συμμετείχε στην παρέλαση της 75η επετείου της Νίκης, κινούνταν έχοντας ανοιχτά τα καλύμματα των καταπακτών του οδηγού.


Η σκιά της κάννης

Πράγματι, η ομοιότητα ανάμεσα στο πραγματικό και το ψηφιακό τανκ είναι μεγάλη. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετές λεπτομέρειες που δεν ταιριάζουν με το πραγματικό βίντεο και αποδεικνύουν ότι είναι κατασκευασμένο.

  1. Η σκιά της κάννης έχει άλλη γωνία και δεν συνεχίζει στο δρόμο όπως στα υπόλοιπα άρματα.
  2. Οι κίτρινες και λευκές γραμμές στο δρόμο βρίσκονται σε άλλα σημεία.
  3. Η θυρίδα του οδηγού είναι κλειστή.

 


Απευθείας μετάδοση

Το συγκεκριμένο καρέ συναντήσαμε επίσης στις live μεταδόσεις των εορτασμών της 75ης επετείου Νίκης της Ρωσίας. Το απόσπασμα τοποθετήθηκε εμβόλιμα προσφέροντας στους θεατές που παρακολούθησαν την παρέλαση από το σπίτι μια διαφορετική εμπειρία. Βέβαια, όπως ανέφεραν και αρκετά Ρωσικά μέσα ενημέρωσης, για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκαν ειδικά εφέ κατά τη μετάδοση των εορτασμών της Επετείου. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3]


Sputnik

Τέλος, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η κάλυψη του θέματος από το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων “Sputnik”. Για παράδειγμα, στην ρωσική εκδοχή του άρθρου γίνεται γνωστή η χρήση των ειδικών εφέ για την κάλυψη της επετείου.

 Для трансляции Парада Победы использовали спецэффекты

Μετάφραση: Για την εκπομπή/προβολή της παρέλασης της νίκης χρησιμοποιήθηκαν εφέ

 


Στην αγγλική εκδοχή του ωστόσο το κείμενο διαφοροποιείται και δεν υπάρχει αναφορά στα ειδικά εφέ:

At first, the camera shows the tank close-up, and then “flies” right through its 125-mm muzzle, revealing the interior of the military vehicle. It looks very impressive like it was a shot from a blockbuster film!

Μετάφραση: Εκ πρώτης, η κάμερα κάνει κοντινό στο τανκ και μετά “περνάει” μέσα από τημ 125mm κάννη του, αποκαλύπτοντας έτσι το εσωτερικού του στρατιωτικού οχήματος. Φαίνεται πολύ εντυπωσιακό σαν να επρόκειτο για σκηνή δημοφιλούς ταινίας.


Ενώ στην ελληνική εκδοχή του άρθρου γίνεται λόγος για πλάνα που μπορεί να θυμίζουν ταινία, αλλά είναι πραγματικά.

Και παρά το γεγονός πως μπορεί να φαίνεται σαν αποτέλεσμα μιας ταινίας, αυτό που βλέπουμε είναι η πραγματικότητα.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση πλάνο κατά το οποίο κάμερα δήθεν εισχωρεί διαμέσου της κάννης στο εσωτερικό άρματος μάχης T-72B3, είναι φτιαγμένο με ειδικά εφέ, όπως μαρτυρά το ίδιο το καρέ και τα τοπικά μέσα ενημέρωσης. Ως εκ τούτου, ο ισχυρισμός καθότι αναληθής καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).