Ποιοι είμαστε
Αρχική Η ψευδής ιστορία του ποιήματος της πανδημίαςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Η ψευδής ιστορία του ποιήματος της πανδημίας

15 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός

Γραμμένο το 1869 κυκλοφορεί ποίημα για την πανδημία και αποδίδεται στην Kathleen O ' Mara.

Συμπέρασμα

Το ποίημα γράφτηκε από την Catherine M. O’Meara κατά τη διάρκεια της πανδημίας του SARS-CoV-2.

Ξεπερνώντας τις 4,5 χιλιάδες κοινοποιήσεις στην πλατφόρμα του Facebook, κυκλοφορεί ποίημα για την πανδημία το οποίο γράφτηκε το 1869 και αποδίδεται στην Kathleen O ‘ Mara. Ωστόσο, αυτός ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε γιατί.

Παράδειγμα: Κάμε γραπτή τη σκέψη σου…


Αληθεύει;

Στις 5 Απριλίου του 2020 εντοπίζουμε στην πλατφόρμα του imgur την υπό εξέταση δημοσίευση γραμμένη στην αγγλική. Ωστόσο, παρά τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς που πλαισιώνουν το ποίημα, αυτό δεν γράφτηκε το 1869 ή το 1919.


Αναλυτικά, πρόκειται για σύγχρονο ποίημα γραμμένο από την Catherine M. O’Meara κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού SARS-CoV-2. Η O’Meara δημοσίευσε το έργο της στο προσωπικό της blog “The daily round” στις 16 Μαρτίου του 2020.


Διόρθωση

Ο δημιουργός της δημοσίευσης στην πλατφόρμα imgur προέβη σε διόρθωση μέσω σημείωσης. Ακολουθεί το μήνυμά του:

Viral Edit: Alright, so, unfortunately I cant change the title, but after reading some of the comments and doing some further research I should have done initially, this was in fact written this year, in 2020. After weeks of this poem going down the rabbit hole that is the Internet, I saw it incorrectly published elsewhere as having been written in 1869. Below is an article done after it went viral several weeks ago, with the original author, Kitty O’Meara.

Δυστυχώς δεν δύναμαι να αλλάξω τον τίτλο αλλά διαβάζοντας μερικά σχόλια και κάνοντας έρευνα την οποία όφειλα να κάνω εξ’ αρχής, αυτό αποτελεί ποίημα που γράφτηκε φέτος, το 2020. Μερικές εβδομάδες μετά τη δημοσίευσή του στο πάλιο-διαδίκτυο, το είδα δημοσιευμένο και αλλού ως να έχει γραφτεί το 1869. Παρακάτω, υπάρχει άρθρο το οποίο κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο πριν μερικές εβδομάδες, με την πραγματική συγγραφέα, Κίτυ Ο’Μεάρα. (…) [Πηγή]

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη που έδωσε η συγγραφέας του ποιήματος, Catherine M. O’Meara, στο περιοδικό “The Oprah Magazineεδώ.


Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, συνάγουμε το συμπέρασμα πως το ποίημα είναι σύγχρονο και δεν γράφτηκε το 1869 ή το 1919. Κατά συνέπεια, ο ισχυρισμός που το πλαισιώνει καθότι αναληθής και παραπλανητικός, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).