Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το βίντεο από τη Ρωσία με τη μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Το βίντεο από τη Ρωσία με τη μεταφορά του παιδιού σε νοσοκομείο

22 Αυγ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Παιδί στη Ρωσία μεταφέρεται χωρίς την παρουσία των γονέων του στο νοσοκομείο μετά από αδιαθεσία που ένιωσε στο σχολείο του.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο απεικονίζεται η διακομιδή ενός παιδιού που φέρει τα συμπτώματα της COVID-19 στο νοσοκομείο αναφοράς. Η μητέρα του παιδιού ήταν συνέχεια δίπλα του. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το παιδί μεταφέρθηκε από το σχολείο του.

Περισσότερες από 570 κοινοποιήσεις σε 16 ώρες έχει ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε προσωπικό λογαριασμό στο Facebook. Στο βίντεο παρουσιάζεται η μεταφορά ενός παιδιού με ασθενοφόρο. Σε αυτό φαίνονται τα άτομα που επανδρώνουν το ασθενοφόρο να φορούν ειδικό εξοπλισμό για την προφύλαξή τους από την COVID-19. Επίσης, στις εικόνες φαίνεται ότι η μεταφορά γίνεται με το ειδικά σχεδιασμένο φορείο για τη μεταφορά ατόμων που έχουν τον νέο κορωνοϊό.

Το βίντεο

Το βίντεο τραβήχτηκε στην πόλη Κρασνοντάρ της Ρωσίας τον Απρίλιο του 2020. Σύμφωνα με το kp.ru, κάτοικος της περιοχής βιντεοσκόπησε τη διακομιδή ενός παιδιού στο παιδικό νοσοκομείο αναφοράς, καθώς έφερε τα συμπτώματα της COVID-19.

Ο υπάλληλος του νοσοκομείου ανέφερε ότι η όλη διαδικασία έγινε με τη συγκατάθεση των γονέων. Μάλιστα το άτομο που διακρίνεται στο βίντεο μετά το 49ο δευτερόλεπτο -με την άσπρη ένδυση και την μπλε ρόμπα- είναι η μητέρα του παιδιού που προσπαθεί να το καθησυχάσει.

Συμπερασματικά, το βίντεο παρουσιάζει τη μεταφορά ενός παιδιού στη Ρωσία που έφερε τα συμπτώματα της COVID-19 στο παιδιατρικό νοσοκομείο αναφοράς της περιοχής. Σε αυτό διακρίνεται η μητέρα του παιδιού που προσπαθεί να το καθησυχάσει, καθώς τον μεταφέρει το πλήρωμα του ασθενοφόρου. Δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το παιδί μεταφέρθηκε από το σχολείο του.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).