Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση για τη διαδήλωση αρνητών του κορωνοϊού στο ΒερολίνοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση για τη διαδήλωση αρνητών του κορωνοϊού στο Βερολίνο

3 Σεπ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός 1

Στη διαδήλωση κατά των μέτρων κορωνοϊού στο Βερολίνο συμμετείχαν 5.000.000 άνθρωποι.

Συμπέρασμα 1

Η αστυνομία υπολόγισε τους διαδηλωτές σε 38.000 και ανεξάρτητες αναλύσεις δείχνουν ότι η συμμετοχή εκατομμυρίων θα ήταν αδύνατη.

Ισχυρισμός 2

Άρματα μάχης κατευθύνθηκαν προς το Βερολίνο λόγω της διαδήλωσης κατά της λήψης μέτρων κορωνοϊού.

Συμπέρασμα 2

Η μετακίνηση αφορούσε στρατιωτική άσκηση σε αντίθετη κατεύθυνση από το Βερολίνο, που έλαβε χώρα περισσότερα από 260χλμ μακριά του μέρες πριν τη διαδήλωση.

Στις 29-8-2020 έλαβαν χώρα διαδηλώσεις κατά των μέτρων που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού. Στο ελληνικό διαδίκτυο, η διαδήλωση στο Βερολίνο συνοδεύτηκε από τους ισχυρισμούς ότι συγκέντρωσε 5 εκατομμύρια διαδηλωτές και ότι προκάλεσε τη κινητοποίηση στρατιωτικών αρμάτων μάχης (τανκ). Ωστόσο, και οι δυο ισχυρισμοί είναι ψευδείς.

Πρώτα θα εξετάσουμε την εξής δημοσίευση:

Ενώ οι φωτογραφίες της δημοσίευσης φαίνεται να προέρχονται από τη διαδήλωση του Βερολίνου, η δημοσίευση ισχυρίζεται αυθαίρετα ότι 5 εκατομμύρια άνθρωποι συμμετείχαν. Στην πραγματικότητα, η αστυνομία του Βερολίνου υπολόγισε τους διαδηλωτές σε 38 χιλιάδες.

Την πρώτη Αυγούστου είχε πραγματοποιηθεί μια παρόμοια μικρότερη διαδήλωση στο Βερολίνο, την οποία και τότε είχαν συνοδέψει ισχυρισμοί ότι αφορούσε 1.3 εκατομμύρια διαδηλωτές, ενώ η αστυνομία έκανε λόγο για 20 χιλιάδες. Όπως έδειξαν συγκρίσεις με παλιότερες διαδηλώσεις και εργαλεία υπολογισμού διαδηλωτών βάσει πυκνότητας σε χάρτη, στα πιο ακραία μοντέλα θα μπορούσαν να συμμετέχουν το πολύ 200 χιλιάδες, και οι υπολογισμοί της αστυνομίας έμοιαζαν σωστοί.

Παρεμφερής είναι και η εξής δημοσίευση που διαδόθηκε:

Ενώ η δημοσίευση κυκλοφόρησε στα πλαίσια της διαδήλωσης στις 29 Αυγούστου, η φωτογραφία που επισυνάπτει στην πραγματικότητα τραβήχτηκε κατά την προηγούμενη διαδήλωση την πρώτη Αυγούστου. Όσον αφορά τον ισχυρισμό περί «εκατομμύρια συμμετεχόντων», όπως εξηγήσαμε και προηγουμένως, είναι φυσικώς αδύνατον να χωρέσουν τόσα άτομα στον υπάρχον χώρο.

Άλλη μια παρεμφερής ανάρτηση που έγινε viral ήταν η εξής:

Η λεζάντα και πάλι κάνει ψευδώς λόγο για 4 εκατομμύρια συμμετέχοντες, ενώ η φωτογραφία στην πραγματικότητα τραβήχτηκε στο μουσικό φεστιβάλ Love Parade το 1999.


Άλλη ανάρτηση που γνώρισε απήχηση και προωθήθηκε από συνωμοσιολογικά μπλογκ όπως το thesecretrealtruth.blogspot.com, είναι η εξής:

Σύμφωνα με την ανάρτηση, την προηγουμένη της διαδήλωσης, άρματα μάχης κατευθύνονταν προς το Βερολίνο.

Η παλιότερη πηγή του βίντεο που ανιχνεύσαμε προερχόταν από παρεμφερή συνωμοσιολογική ανάρτηση γερμανικού λογαριασμού στο Facebook στις 28-8-2020. Παραθέτουμε το βίντεο όπως εμφανίστηκε σε αυτήν την πηγή:

Στην πραγματικότητα όμως, το βίντεο καταγράφει προετοιμασία για στρατιωτική άσκηση της μονάδας αρμάτων μάχης 393, στις 24-8-2020. Η μετακίνηση των τανκ έγινε από το Bad Frankenhausen προς χώρο ασκήσεων στο Ohrdruf.

Όπως βλέπουμε και στον παρακάτω χάρτη, η μετακίνηση έγινε αντίθετα από την κατεύθυνση του Βερολίνου, το οποίο και απέχει περισσότερα από 260 χιλιόμετρα σε ευθεία γραμμή από το χώρο άσκησης.

Όσον αφορά την ίδια τη διεξαγωγή της διαδήλωσης στο Βερολίνο, ενώ ήταν στο μεγαλύτερο βαθμό ειρηνική, μια μικρή μειοψηφία διαδηλωτών επιτέθηκε πολλάκις στην αστυνομία αφού τους ζητήθηκε να τηρήσουν τα μέτρα ασφάλειας για τον κορωνοϊό, και τελικά η αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις περίπου 300 ατόμων. Σε κανένα φωτορεπορτάζ της διαδήλωσης πάντως δεν καταγράφηκε η παρουσία στρατωτικών οχημάτων.

Το ίδιο ελληνικό προφίλ που ανέρτησε το υπό εξέταση βίντεο με τη λεζάντα «εμπόλεμη ζώνη», ανέρτησε και το παρακάτω, με τον ισχυρισμό ότι τραβήχτηκε στη διαδήλωση του Βερολίνου.

Ωστόσο, το πλάνο είχε αναρτηθεί μια εβδομάδα νωρίτερα από τον ρεπόρτερ της BILD, Paul Ronzheimer, κατά την κάλυψη αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη Λευκορωσία.

Συνοψίζοντας, οι ισχυρισμοί ότι στη διαδήλωση κατά των μέτρων κορωνοϊού στο Βερολίνο συμμετείχαν 5 εκατομμύρια άτομα καθώς και ότι υπήρξε σχετική μετακίνηση αρμάτων μάχης, είναι αμφότεροι ψευδείς.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.