Ποιοι είμαστε
Αρχική Αυτή η μαγνητική τομογραφία μητέρας και μωρού ΔΕΝ δείχνει την ορμόνη της αγάπηςΜΙΞΗ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΟΙΗΣΕΩΝ

Αυτή η μαγνητική τομογραφία μητέρας και μωρού ΔΕΝ δείχνει την ορμόνη της αγάπης

19 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία, που απεικονίζει τη Rebecca Saxe, νευροεπιστήμονα, να φιλάει τον 2 μηνών γιό της, δείχνει πως το φιλί προκαλεί χημική αντίδραση στους 2 εγκεφάλους, μια έκρηξη της ορμόνης αγάπης, της οξυτοκίνης, καθώς και της ντοπαμίνης και της βαζοπρεσίνης που συνδέει τα πρόσωπα που φιλιούνται.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας ενός αποτελέσματος μαγνητικής τομογραφίας. Δείχνει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταπόκριση σε σημαντικά οπτικά ερεθίσματα από πρόσωπα ανθρώπων.

Ανάμεσα στους χρήστες του Facebook στην Ελλάδα έχει γίνει δημοφιλής μια απεικόνιση αποτελέσματος μαγνητικής τομογραφίας, που δείχνει μητέρα να φιλά το βρέφος της. Ωστόσο, η απεικόνιση αυτή δεν δείχνει το φιλί να προκαλεί “χημική αντίδραση και εκρηκτική απελευθέρωση” κάποιας “ορμόνης αγάπης”, οξυτοκίνης, ντοπαμίνης ή βαζοπρεσίνης.

Παραδείγματα στο Facebook:



Πρώτη μαγνητική στον κόσμο μιας μητέρας με το παιδί της.
Η Rebecca Saxe, νευροεπιστήμονας φιλάει τον 2 μηνών γιό της.

Το φιλί προκαλεί χημική αντίδραση και στους 2 εγκεφάλους, μια έκρηξη της ορμόνης αγάπης της οξυτοκίνης έτσι, αγκαλιές κ φιλιά ενεργοποιούν τον εγκέφαλό μας.
Η Dopamine, ορμόνη ευεξίας, απελευθερώνεται καθώς και η βαζοπρεσίνη που συνδέει τα πρόσωπα που φιλιούνται 😊
Οι αγκαλιές και τα φιλιά λοιπόν είναι το φάρμακο για την προστασία του οργανισμού μας

πρόσφατη εκδοχή της λεζάντας χρηστών στο Facebook για την υπό εξέταση εικόνα

Τι απεικονίζεται;

Συγκεκριμένα, η αναφερόμενη ιατρός, για την ακρίβεια η καθηγήτρια Γνωστικής Νευροεπιστήμης Rebecca Saxe, όπως εξήγησε στο περιοδικό Smithsonians Magazine, δεν προέβη σε αυτήν την ακτινολογική πράξη για διαγνωστικούς ή ερευνητικούς σκοπούς, αλλά επειδή πίστευε ότι “κανείς δεν είχε βγάλει ποτέ εικόνα μαγνητικής με μητέρα και μωρό”, και αυτό θα αποτελούσε ένα δυνατό συμβολισμό (Μητέρα & Παιδί), ανανεωμένο.


Η αυθεντική απεικόνιση, το πρωτότυπο αποτέλεσμα της μαγνητικής τομογραφίας (MRI), είναι το παρακάτω:

Η αυθεντική απεικόνιση.
© Rebecca Saxe and Atsushi Takahashi / Department of Brain and Cognitive Sciences, MIT / Athinoula A. Martinos Imaging Center στο McGovern Institute for Brain Research, MIT

Η ίδια προχώρησε σε μακροσκελές νήμα 14 δημοσιεύσεων στο Twitter [πατήστε εδώ] για να εξηγήσει την εικόνα της μαγνητικής. Συγκεκριμένα, επικάλυψε την εικόνα της μαγνητικής με πληροφορίες από μια μελέτη λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας (fMRI), γνωστής επιστημονικά ως “Λειτουργική Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (ΛΑΜΣ)”. Αυτή η μελέτη περιελάμβανε σύγκριση της δραστηριότητας που παράγεται στον εγκέφαλο των βρεφών όταν τους παρουσιάζονταν διαφορετικοί τύποι οπτικών ερεθισμάτων.


“Μερικά χρόνια πριν, διεξήγα μια έρευνα λειτουργικής μαγνητικής τομογραφίας στον εγκέφαλο των βρεφών. Οι τεθείσες επιστημονικές ερωτήσεις […] αφορούσαν την οργάνωση της λειτουργικής δραστηριότητας των βρεφικών εγκεφάλων όταν βλέπουν οπτικές εικόνες με νόημα, όπως πρόσωπα και φυσικά τοπία.

Ορισμένα προηγούμενα δεδομένα και θεωρίες υποδείκνυαν ότι η λειτουργική οργάνωση των βρεφών είναι δραματικά διαφορετική από αυτή των ενηλίκων […]

Στην πραγματικότητα, διαπιστώσαμε ότι η μεγάλης κλίμακας οργάνωση των ανταποκρίσεων στα οπτικά ερεθίσματα ήταν συναρπαστικά παρεμφερής σε βρέφη και ενήλικες – αν και υπήρχαν ενδείξεις για λεπτές διαφορές [σ.σ. δείτε εδώ σχετική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature]

[…]

Τέλος πάντων, είτε από τύχη είτε όχι, η πρώτη μελέτη fMRI [σ.σ. λειτουργικής απεικόνισης μαγνητικού συντονισμού] για τον εγκέφαλο των βρεφών, που σχεδίαζα επί 6 έτη, στην πραγματικότητα ξεκίνησε όταν… απέκτησα μωρό.

[…] {Ξ}όδεψα πολλές πολλές ώρες στο μηχάνημα MRI με το βρέφος μου, όσο σκεφτόμασταν πώς να συλλέξουμε αυτά τα στοιχεία. […]

Κάποια στιγμή σκέφτηκα: δε θα ήταν συναρπαστικό να δει κανείς μια μαγνητική τομογραφία των δυό μας εδώ;

Μια Μητέρα κι ένα Παιδί – μια απ’ τις παλαιότερες εικόνες να γίνει νέα. Μας πήρε έναν χρόνο να βρούμε πώς θα γίνει αυτό, οπότε το παιδί στην απεικόνιση είναι ο δεύτερος γιος μου.

[…]

Κάποια στιγμή σκεφτήκαμε: δε θα είχε φάση να επιστρώσουμε [σ.σ. επιχρωματίσουμε] τη δραστηριότητα (με βάση την ίδια την επιστημονική μελέτη επί της παρατήρησης προσώπων-οπτικών ερεθισμάτων) σε αυτήν την εικόνα; Έτσι κι έγινε.

Σε απάντηση των αναρτήσεων αυτού του σ/κ και της όλης αντιπαράθεσης: Οι “ενεργοποιήσεις” είναι από πραγματικά αποτελέσματα Λειτουργικής Απεικόνισης Μαγνητικού Συντονισμού, από αιμοδυναμικές ανταποκρίσεις που συμβαίνουν ενώ παρατηρούν “ταινίες” προσώπων, συγκριτικά με “ταινίες” [απλών] εικόνων. Προέρχονται πράγματι από αυτό το μωρό.

Δεν έχει καμία σχέση με οξυτοκίνη, ορμόνες, φιλιά ή θηλασμό.

Τέλος.”

Rebecca Saxe στο Twitter, 12/09/2019

Αυτή η εικόνα μαγνητικής τομογραφίας δείχνει την ερευνήτρια Rebecca Saxe να θωπεύει το αποκοιμισμένο της μωρό, με επιχρωματισμένες τις περιοχές του εγκεφάλου που ανταποκρίνονται στα οπτικά ερεθίσματα προσώπων.
(Πηγή: © Rebecca Saxe, Atsushi Takahashi και Ben Deen / Department of Brain and Cognitive Sciences, MIT / Athinoula A. Martinos Imaging Center στο McGovern Institute for Brain Research, MIT)

Συνοπτικά, η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Στην αυθεντική της εκδοχή, παρουσιάζει αποτέλεσμα μαγνητικής τομογραφίας, κατά την οποία, σύμφωνα με τα λεγόμενα της ιδίας, το μωρό εντέλει κοιμάται.

Μάλιστα, η επιχρωμάτιση ορισμένων σημείων στον εγκέφαλο μητέρας και παιδιού δείχνει τις περιοχές του βρεφικού και ενηλίκου εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταπόκριση σε οπτικά ερεθίσματα από πρόσωπα που βλέπει, με αφορμή και με βάση επιστημονική δημοσίευση που η μητέρα (καθηγήτρια γνωστικής νευροεπιστήμης) συμμετείχε, σχετικά με την οργάνωση της λειτουργίας του οπτικού φλοιού στον εγκέφαλο των βρεφών, εν συγκρίσει προς αυτόν των ενηλίκων. Δεν έχει καμία σχέση – ούτε και θα μπορούσε να δείχνει μια MRI – με την παραγωγή ορμονών (όπως οξυτοκίνης ή ωκυτοκίνης), ή άλλων ουσιών σχετιζόμενων με συναισθήματα (στοργής, τρυφερότητας κλπ).

Για τα ευρήματα της προαναφερθείσας δημοσίευσης Organization of high-level visual cortex in human infants μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα σε σχετικό άρθρο του livescience.com.

Με πανομοιότυπη λεζάντα ασχολήθηκε στο παρελθόν και το Snopes.


Η εικόνα αυτή, με λίγα λόγια, δεν οπτικοποιεί την εγκεφαλική δραστηριότητα που σχετίζεται με το συναίσθημα της τρυφερότητας ή το φιλί. Από τα παραπάνω δεδομένα, αλλά και τα συμφραζόμενα που προσέφερε η ίδια η Rebecca Saxe, προκύπτει ότι η εικόνα αποτελεί στοχευμένη ψηφιακή επεξεργασία αποτελέσματος μαγνητικής τομογραφίας. Η επιχρωματισμένη εκδοχή δείχνει τις περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με την ανταπόκριση σε σημαντικά οπτικά ερεθίσματα (πρόσωπα ανθρώπων), στο πλαίσιο της επιστημονικής συζήτησης για το ποιο ποσοστό της εγκεφαλικής δομής είναι εξειδικευμένο από τη γέννηση, και πόσο αυξάνεται αυτό με την, προϊόντος του χρόνου οπτική, εμπειρία.

Συμπερασματικά, η φωτογραφία αυτή κοινοποιείται εκτός του πλαισίου αναφοράς της.