Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει Τούρκους κομάντος σε ατύχημα με ελικόπτεροΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτό το βίντεο δεν δείχνει Τούρκους κομάντος σε ατύχημα με ελικόπτερο

28 Σεπ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει Τούρκους κομάντος σε ατύχημα με ελικόπτερο.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο έχει κυκλοφορήσει τον Ιούνιο του 2019 σε αναφορές για πτώση ενός ελικοπτέρου που βρίσκεται στην κατοχή μεξικανικής κρατικής αρχής.

Εκατοντάδες χρήστες κοινοποίησαν βίντεο τον Σεπτέμβριο 2020 από πτώση ελικοπτέρου, με τον ισχυρισμό ότι πρόκειται για Τούρκους “κομάντος”. Ωστόσο, το βίντεο έχει κυκλοφορήσει σε αναφορές για την πτώση ενός ελικοπτέρου που ανήκει στο Μεξικανικό κράτος.


Παράδειγμα:

Τι ισχύει;

Το βίντεο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από τις 26 Ιουνίου 2019, και οι πρώτες αναφορές για το περιστατικό γίνονται από μεξικανικές ενημερωτικές σελίδες του Facebook ως έκτακτη είδηση. [παράδειγμα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο, 5ο, 6o]

Όπως μνημονεύεται στις εν λόγω δημοσιεύσεις, πρόκειται για ελικόπτερο Bell 412HP (High Performance) στην υπηρεσία της “FGR” – Fiscalia General (πρώην “PGR”) του Μεξικανικού Κράτους. Δεν αναφέρθηκαν θύματα ή σοβαροί τραυματισμοί.

Σε φωτογραφίες που αντλήθηκαν από δημοσιεύσεις χρηστών τις ημέρες εκείνες [εδώ κι εδώ], μπορούμε να έχουμε καλύτερη λήψη του ελικοπτέρου που προσέκρουσε απότομα στο έδαφος κατά την προσγείωση.

Σύμφωνα με την επιγραφή JBY, που αποτελεί μέρος του αριθμού του ιπτάμενου μέσου, μπορούμε να τακτοποιήσουμε το ελικόπτερο που έπεσε με το ελικόπτερο Bell 412HP με αριθμό XC-JBY, φωτογραφία του οποίου μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Πηγή: jetphotos.com


Συνολικά, δεν εντοπίζεται καμία πηγή που να σχετίζει χρονικά ή τοπικά το καταγεγραμμένο ατύχημα με την Τουρκία και τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις. Ο ισχυρισμός πως το βίντεο δείχνει “Τούρκους κομάντος” καταρρίπτεται.