Ποιοι είμαστε
Αρχική Η παραποιημένη εικόνα του Νίκου Βούτση με τον Νίκο ΜιχαλολιάκοHOAXES

Η παραποιημένη εικόνα του Νίκου Βούτση με τον Νίκο Μιχαλολιάκο

10 Οκτ
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 4 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία δείχνει το Νίκο Βούτση, τέως Πρόεδρο της Βουλής, να προβαίνει σε χειροφίλημα προς τον επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο.

Συμπέρασμα:

Η εικόνα αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας. Η αυθεντική φωτογραφία παρουσιάζει το Νίκο Βούτση το 2015 να ασπάζεται το χέρι της τότε υφυπουργού Βιομηχανίας, Θεοδώρας Τζάκρη.

Με αφορμή την ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών στη δίκη της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκε εκ νέου στο διαδίκτυο μια ψηφιακά επεξεργασμένη φωτογραφία του Νίκου Βούτση, τέως Προέδρου της Βουλής, να προβαίνει σε χειροφίλημα – ασπασμό που απευθύνεται στον ιδρυτή και επικεφαλής της Χρυσής Αυγής, Νίκο Μιχαλολιάκο. Πρόκειται για αλλοίωση παλαιότερου στιγμιοτύπου από τη Βουλή των Ελλήνων


Παραδείγματα στο Facebook:

Στιγμιότυπα αναρτήσεων που εντοπίστηκαν στις 7 Οκτωβρίου 2020 στο Facebook.

Τι ισχύει;

Η υπό εξέταση εικόνα κυκλοφορεί στο διαδίκτυο από το 2016, και συγκεκριμένα είχε αναρτηθεί τον Ιούνιο της χρονιάς εκείνης σε σελίδα του Facebook, χωρίς να διευκρινίζεται αν πρόκειται για προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, και σε κάθε περίπτωση αναφερόταν σε τότε πρόσφατη δήλωση του Νίκου Βούτση (29/06/2016, «42 λεπτά», ΣΚΑΪ) που είχε ως εξής:

“[Σ]τη Βουλή δεν υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Δεν έχουμε μιλήσει με τη Χ.Α. Από εκεί και πέρα η βουλή λειτουργεί με 300. Ποτέ δεν αφαιρέθηκε καμία ψήφος από καμία μεριά. Αυτό που σας λεω δεν αποτελεί πρόσκληση προς την Χρυσή Αυγή. Αλλά επειδή ο εκλογικός νόμος είναι ένα κορυφαίο ζήτημα και κάθε κόμμα έχει τη δική του άποψη, περιμένουμε να δούμε τι θα πει και η Χρυσή Αυγή”

Νίκος Βούτσης, ΣΚΑΪ, 29 Ιουνίου 2016
Η αρχική εμφάνιση της εικόνας (Πηγή: Facebook). Ο χαρακτήρας της ανάρτησης είναι εμφανώς σκωπτικός και επικριτικός, ωστόσο οι πρόσφατες αναδημοσιεύσεις της εικόνας συχνά εκφεύγουν από αυτό το πλαίσιο αναφοράς.

Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ψηφιακή επεξεργασία παλαιότερης, πραγματικής φωτογραφίας, που δείχνει το Νίκο Βούτση να φιλά το χέρι της Θεοδώρας Τζάκρη – τότε υφυπουργός Βιομηχανίας – κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας της Βουλής την 7η Οκτωβρίου 2015 [πηγή 1] [πηγή 2]. Η μορφή του Νίκου Μιχαλολιάκου έχει, δηλαδή, προστεθεί ψηφιακά, στη θέση της πρώην Υφυπουργού.

Παρατίθεται στη συνέχεια η φωτογραφική απαθανάτιση του πραγματικού χειροφιλήματος, υπό δύο διαφορετικές οπτικές γωνίες (αριστερά η αυθεντική εκδοχή της υπό εξέταση εικόνας).

Καθήμενοι (από αριστερά) ο Νίκος Βούτσης και ο Χριστόφορος Βερναδάκης. Τους πλησιάζει η Θεοδώρα Τζάκρη.
Φωτογραφίες: Eurokinissi, IntimeNews. [πηγή – περιλαμβάνει και διάφορα άλλα στιγμιότυπα του συμβάντος]

Η αυθεντική φωτογραφία έχει ληφθεί στις 07/10/2015, ενώ η ψηφιακά επεξεργασμένη, που βασίζεται σε αυτήν, κυκλοφορεί από τις 30/06/2016.

Συνοψίζοντας, συμπεραίνουμε πως η φωτογραφία που δείχνει τον τέως πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Βούτση να προβαίνει σε χειροφίλημα του Νίκου Μιχαλολιάκου, αρχηγού της Χρυσής Αυγής, δεν είναι πραγματική. Αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας, επί τη βάσει φωτογραφίας όπου φαίνεται να προχωρά στην ίδια χειρονομία απευθυνόμενος προς τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον Οκτώβριο του 2015 στη Βουλή.