Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το Marine Traffic ΔΕΝ αναφέρει ότι το Καστελλόριζο ανήκει στην ΤουρκίαFAKE NEWS ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, το Marine Traffic ΔΕΝ αναφέρει ότι το Καστελλόριζο ανήκει στην Τουρκία

29 Νοε
2020

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η εφαρμογή εντοπισμού της θέσης των πλοίων, Marine Traffic, ανέφερε με σαφήνεια ότι το Καστελόριζο ανήκει στην επικράτεια της Τουρκίας.

Συμπέρασμα:

Το στιγμιότυπο που περιέχει τον όρο KASTELLORIZO [TR] δεν αναφέρεται στη νήσο, αλλά σε επιβατηγό σκάφος με το ίδιο όνομα.

Κυκλοφόρησε στα τέλη Νοεμβρίου 2020 η είδηση ότι η εφαρμογή εντοπισμού της θέσης των πλοίων, MarineTraffic, ανέφερε με σαφήνεια ότι το Καστελόριζο ανήκει στην επικράτεια της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.


Παραδείγματα άρθρων: pronews.gr (αρχική πηγή-διεγράφη) vradini.gr, pressworld.eu

Στιγμιότυπο από το αρχικό δημοσίευμα.

Αφορμή για τη διατύπωση αυτού του ισχυρισμού υπήρξε στιγμιότυπο από την ιστοσελίδα για την εφαρμογή MarineTraffic, η οποία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, γράφει πάνω από το ελληνικό νησί «(ΤR)», δηλαδή Τουρκία.

Τι ισχύει;

Το στιγμιότυπο που παραθέτουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα πράγματι προέρχεται από τον ιστότοπο marinetraffic.com, ωστόσο η σήμανση αυτή δεν αναφέρεται στο νησί, αλλά σε σκάφος επιβατηγό, ονόματι KASTELLORIZO (IMO: 9784582) (ναυπ. 2015), υπό τουρκική σημαία, που εκτελεί το δρομολόγιο Kaş – Καστελόριζο. [πηγή]

Το επίμαχο στιγμιότυπο οθόνης που παραθέτουν τα άρθρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανωτέρω ένδειξη KASTELLORIZO [TR] περιέχει και στοιχεία προορισμού, θέσης, ταχύτητας, βλ. όρους Destination, Position, (Speed/Course:) 0kn/0°, δηλαδή παραπέμπει απευθείας σε σκάφος.

Κατά τη στιγμή συγγραφής του άρθρου, εντοπίσαμε το πλοίο αγκυροβολημένο στο λιμένα της τουρκικής πόλης στη μικρασιατική ακτή απέναντι από τη νήσο Μεγίστη.


Τέλος, δεν εντοπίζεται κάποια διαφοροποίηση στην παρουσίαση του εν λόγω νησιού στο χάρτη της ιστοσελίδας σε οποιαδήποτε εκδοχή χάρτη.

Με γλώσσα επιλογής τα Ελληνικά, το νησί αναφέρεται ως «Καστελλόριζο», χωρίς, όπως και στα υπόλοιπα νησιά ή οικισμούς, να αναγράφεται το κράτος στο οποίο ανήκει.


Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα παραπάνω, καταλήγουμε στο ότι δεν αληθεύει η είδηση πως η ιστοσελίδα marinetraffic.com αναφέρθηκε στο νησί Καστελλόριζο ως μέρος της τουρκικής επικράτειας. Το στιγμιότυπο που περιέχει τον όρο KASTELLORIZO [TR] δεν αναφέρεται στη νήσο, αλλά σε σκάφος με το ίδιο όνομα.