Ποιοι είμαστε
Αρχική Fake news ότι θα σπάσουν την καραντίνα οι έμποροι της ΚρήτηςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fake news ότι θα σπάσουν την καραντίνα οι έμποροι της Κρήτης

17 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η Ομοσμονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό λέγοντάς του ότι θα αψηφίσουν τα περιοριστικά μέτρα και θα ανοίξουν τα καταστήματα στις 18 Δεκεμβρίου.

Συμπέρασμα:

Το κείμενο που κάνει λόγο για άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Δεκεμβρίου είναι το προσχέδιο μίας επιστολής που προτάθηκε στην ΟΕΣΚ για να σταλεί στον Πρωθυπουργό, η οποία και απορρίφθηκε. Η πρόταση δεν αποτελεί επίσημη θέση της Ομοσπονδίας. Σε κανένα σημείο της επιστολής που στάλθηκε δεν γίνεται αναφορά σε αψήφιση των μέτρων και άνοιγμα των καταστημάτων.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ιστοσελίδες έχει γνωρίσει μεγάλη διάδοση τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης θα αψηφήσει τα μέτρα της κυβέρνησης και θα προχωρήσει στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Δεκεμβρίου 2020.

Παραδείγματα: paskedi.gr, amazonios.net, newsbase.gr

Στα κείμενα και τις φωτογραφίες γράφεται χαρακτηριστικά:

Σπάνε την καραντίνα «Ανοίγουμε τα καταστήματά μας στις 18 Δεκεμβρίου…» Ομοσμονδία Εμπόρων Κρήτης
Δεν υπακούν σε Μητσοτάκη – Λοιμωξιολόγους που σπέρνουν την καταστροφή!!

Σε κάποια από τα άρθρα αναφέρεται ότι η επιστολή στάλθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2020.

Τι ισχύει

Στις 14 Δεκεμβρίου 2020 η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης (ΟΕΣΚ) έστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό ζητώντας να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων κάτω των 150τ.μ. στην περιοχή της Κρήτης, καθώς, όπως αναφέρουν, το επιδημιολογικό φορτίο είναι χαμηλό. Στην επιστολή ζητούν από την κυβέρνηση να ενεργήσει έχοντας υπόψη τόσο την υγειονομική κρίση όσο και την οικονομική που βιώνουν οι πολίτες της χώρας εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων.

Σε κανένα σημείο της επιστολής τους δεν εντοπίζεται ο ισχυρισμός ότι θα παρακούσουν τις εντολές της κυβέρνησης και θα προβούν μονομερώς στο άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Δεκεμβρίου 2020. Αυτό που χαρακτηριστικά αναφέρουν στην επιστολή, είναι ότι εξαιτίας της “απόγνωσης και εξαγρίωσης” που έχει ενταθεί το τελευταίο διάστημα, μπορεί κάποιοι να παραβιάσουν τα μέτρα και να ανοίξουν παρανόμως τα καταστήματά τους.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις που έκανε στο GR Times ο Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης, Νίκος Τσαμανδούρας, το κείμενο που διέρρευσε ήταν προσχέδιο μίας επιστολής που προτάθηκε στην ΟΕΣΚ για να σταλεί στον Πρωθυπουργό, η οποία και απορρίφθηκε.

“Τελικώς, αυτή η πρόταση και η αναφορά περί ανοίγματος της αγοράς στις 18 Δεκεμβρίου μόνο στην Κρήτη απορρίφθηκε από την Ομοσπονδία. Στις 14 Δεκεμβρίου εστάλη τελικώς ανοιχτή επιστολή στον Πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη για το άνοιγμα του λιανικού εμπορίου”

Σε δηλώσεις που έκανε στο ίδιο μέσο ο κ. Μανώλης Κουμεντάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης τόνισε ότι:

“Αυτά όλα που γράφονται είναι λόγω της αγανάκτησης. Δεν είναι η επίσημη θέση μας.”

Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής που στάλθηκε στον Πρωθυπουργό, όπως μας το απέστειλε η ΟΕΣΚ.

Μπορείτε να κατεβάσετε την επιστολή επιλέγοντας εδώ.

Συμπέρασμα

Το κείμενο που εντοπίζεται σε ιστοσελίδες και μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν αποτελεί επίσημη θέση της Ομοσπονδίας. Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Τσαμανδούρα, είναι το προσχέδιο μίας επιστολής που προτάθηκε στην ΟΕΣΚ. Η επιστολή που έκανε λόγο για παραβίαση των μέτρων της κυβέρνησης και άνοιγμα των καταστημάτων στις 18 Δεκεμβρίου απορρίφθηκε από την Ομοσπονδία και δεν στάλθηκε ποτέ στον Πρωθυπουργό.

Στην επιστολή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης ζήτησε από τον Πρωθυπουργό να εξετάσει την περίπτωση να επιτρέψει το άνοιγμα των καταστημάτων λιανικού εμπορίου σε περιοχές που, σύμφωνα με τα δεδομένα, δεν είναι υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο, ανάμεσα στις οποίες συγκαταλέγεται και η Κρήτη.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).