Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με το lockdown στην Ανκόνα στις 6/12/2020ΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Παραπληροφόρηση σχετικά με το lockdown στην Ανκόνα στις 6/12/2020

18 Δεκ
2020

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ιαχυρισμός:

Η ελληνική τηλεόραση λέει ότι όλα στην Ιταλία είναι κλειστά. Το βίντεο από την Ανκόνα αποδεικνύει ότι όλα είναι ανοιχτά.

Συμπέρασμα:

Τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα δεν εφαρμόζονται σε όλη την Ιταλία, αλλά σε ορισμένες μόνο περιοχές. Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο η Ανκόνα βρισκόταν στην κίτρινη ζώνη, δηλαδή στις περιοχές με τα λιγότερα περιοριστικά μέτρα.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε σε πληθώρα λογαριασμών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο που παρουσιάζει στιγμιότυπα από την καθημερινότητα των πολιτών στην Ανκόνα της Ιταλίας. Στο 12 δευτερολέπτων βίντεο ακούγεται ένα άτομο να σχολιάζει τα μέτρα που υπάρχουν στην Ιταλία αναφορικά με τον κορωνοϊό και να τα συγκρίνει με αυτά που ισχύουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά του το βίντεο γυρίστηκε στις 6 Δεκεμβρίου 2020.

6/12/20. Βλέπετε Ανκόνα Ιταλία. Στην Ελλάδα όλα κλειστά υποτίθεται και λένε ότι στην Ιταλία είναι όλα κλειστά. Έτσι λέει η ελληνική τηλεόραση.

Ακολουθεί το βίντεο όπως κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύστημα τριών ζωνών για την αντιμετώπιση της πανδημίας στην Ιταλία

Στις 3 Δεκεμβρίου 2020 υπογράφηκε από τον Πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζουζέπε Κόντε, ένα νέο διάταγμα (DCPM) για τις πολιτικές που θα ακολουθηθούν για τη διαχείριση της πανδημίας. Σύμφωνα με αυτό, η χώρα συνεχίζει να χωρίζεται σε τρεις ζώνες την κίτρινη, την πορτοκαλί και την κόκκινη βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων, όπως αναφερόταν και σε παλαιότερο DPCM (3 Νοεμβρίου 2020).

Όπως ακούμε να αναφέρεται και στο βίντεο, τα πλάνα είναι από τις στις 6 Δεκεμβρίου 2020 σε έναν από τους κεντρικούς δρόμους της Ανκόνα. Η Ανκόνα ανήκει στην Περιφέρεια Μαρκέ, η οποία στις 6 Δεκεμβρίου 2020 βρισκόταν στην κίτρινη ζώνη, στη ζώνη δηλαδή με τα λιγότερα περιοριστικά μέτρα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Υπουργός Υγείας Roberto Speranza υπέγραψε ένα διάταγμα στις 5 Δεκεμβρίου για την μετάβαση της Περιφέρειας Μαρκέ κι άλλων περιοχών της Ιταλίας από την πορτοκαλί στην κίτρινη ζώνη, μετά τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ την επόμενη ημέρα, δηλαδή στις 6 Δεκεμβρίου.

Την ημέρα που τραβήχτηκε το βίντεο στην Περιφέρεια Μαρκέ, άρα και στην Ανκόνα, ίσχυαν τα μέτρα που αντιστοιχούν στις περιφέρειες που βρίσκονται στην κίτρινη ζώνη. Συνεπώς, τα καταστήματα ήταν νομίμως ανοιχτά και δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών.

Το σημείο στην Ανκόνα από το οποίο βλέπουμε πλάνα στο βίντεο.

Ο Francesco Acquaroli, πρόεδρος της Περιφέρειας του Μαρκέ, σε δημοσίευση που έκανε στις 6 Δεκεμβρίου στην επίσημη σελίδα του στο Facebook, αναφέρθηκε στο άνοιγμα των καταστημάτων και υπηρεσιών που μέχρι πρότινος ήταν κλειστά και ζήτησε από τους κατοίκους της πόλης να τηρήσουν τα μέτρα.

Στο χάρτη που ακολουθεί μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις ζώνες που υπάγονται όλες οι περιφέρειες της Ιταλίας βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων.

Η εικόνα της Ιταλίας βάσει των δεδομένων που ανακοινώθηκαν στις 6 Δεκεμβρίου 2020. Πηγή: ansa.it

Διαβάστε ακόμη: 

1. Η Ιταλία αύξησε τα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας παρά τις διαδηλώσεις

2. Fact check: Το βίντεο με τους πολίτες στην Ανκόνα και τα μέτρα που ισχύουν


Συμπέρασμα

Με βάση τα ανωτέρω, την ημέρα που τραβήχτηκε το υπό εξέταση βίντεο, η Περιφέρεια Μαρκέ στην οποία υπάγεται και η Ανκόνα βρισκόταν στην κίτρινη ζώνη. Τα καταστήματα ήταν νομίμως ανοιχτά και δεν υπήρχε κανένας περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών, καθώς υπήρξε μείωση των κρουσμάτων στην περιοχή. Θα πρέπει να τονίσουμε ότι η κυβέρνηση της Ιταλίας δεν έχει αποφασίσει καθολικό lockdown σε όλη τη χώρα. Τα μέτρα που εφαρμόζονται βασίζονται στην εξάπλωση του ιού σε κάθε περιφέρεια.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).