Ποιοι είμαστε
Αρχική Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τo εμβόλιo mRNA για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από Έλληνα γιατρόFAKE NEWS ΥΓΕΙΑ ΨΕΥΔΟΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ψευδοεπιστημονική παραπληροφόρηση σχετικά με τo εμβόλιo mRNA για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2 από Έλληνα γιατρό

5 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το mRNA εμβόλιο είναι ένας επικίνδυνος τεχνητός ιός. Το ίδιο το εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει κληρονομήσιμες μεταλλάξεις και δεν έχει εγκριθεί για χρήση από κανένα επίσημο οργανισμό υγείας στην Ευρώπη.

Συμπέρασμα:

Το εμβόλιο mRNA που κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν περιέχει κανένα τεχνητό, φυσικό ή γενετικά τροποποιημένο μικροοργανισμό. Επίσης το εμβόλιο δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεταλλάξεις σε κανένα κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού καθώς το mRNA που μεταφέρει δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου. Τέλος ο ισχυρισμός περί έλλειψης νόμιμης άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου είναι πλήρως ψευδής καθώς οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκρίνει τη κυκλοφορία του στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σε πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε ο γιατρός Δημήτρης Αντωνίου στο ραδιοφωνικό σταθμό Focus βρίσκουμε μια σειρά πλήρως ανυπόστατων ισχυρισμών σχετικά με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των mRNA εμβολίων που χορηγούνται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για τον νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2.

Μπορείτε να ακούσετε τη σχετική συνέντευξη στον Focus παρακάτω:

Στη συνέντευξη ακούμε τα εξής:

[02:06]

Στέφανος Δαμιανίδης:
Θεωρείτε ότι δεν έχουν γίνει επαρκείς έλεγχοι στο εμβόλιο;

Δημήτρης Αντωνίου: Όχι βέβαια, καθόλου έλεγχος δεν έχει γίνει. Το λένε και οι ίδιοι στις εκθέσεις τους, ότι από την ώρα που τελείωσε η περίοδος παρακολούθησης των εμβολιασθέντων κατά τα πειράματα στη τρίτη φάση είναι 2 μήνες μόνο.

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech έχει περάσει εκτεταμένους ελέγχους και πρόσφατα πήρε έγκριση για χρήση στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη. [πηγή 1][πηγή 2]

Αυτές οι εγκρίσεις ήρθαν μετά από εξέταση των δεδομένων από την κλινική δοκιμή τρίτης φάσης η οποία ξεκίνησε στις 27 Ιουλίου και ολοκληρώθηκε στις 18 Νοεμβρίου. Στη τρίτη φάση της κλινικής δοκιμής συμμετείχαν 43,548 άτομα και τα τελικά αποτελέσματα έδειξαν αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε ποσοστό περίπου 95%. [πηγή]

Εν ολίγοις το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει περάσει επαρκείς ελέγχους για να λάβει την σχετική έκτακτη άδεια χρήσης.

[02:42]

Δημήτρης Αντωνίου: Δεν μπορώ να προσδιορίσω αλλά ένα πράγμα θα σου πω, ότι αυτό το εμβόλιο λόγω του τρόπου κατασκευής και της ουσίας του μπορεί να προκαλέσει μεταλλάξεις στο DNA του σπερματοζωαρίου και του ωαρίου, επομένως οι συνέπειες θα φανερωθούν στο παιδί που θα γεννηθεί.

[09:57]

Δημήτρης Αντωνίου: Τι είναι το εμβόλιο; Είναι ένας τεχνητός ιός. Έχουν πάρει το RNA του ιού και το έχουν αντιγράψει στο εργαστήριο. Έχουν φτιάξει έναν ιό. Και επειδή δεν έχουν το περίβλημα του, το έχουν βάλει σε κάτι τεχνητά περιβλήματα και βάζουν το RNA του ιού μέσα στον άνθρωπο με το εμβόλιο με τη προσδοκία να πάει μέσα στα κύτταρα του ανθρώπου και να αναπαραχθεί εκεί όπως ο φυσικός ιός.

Να παράξει μέσα στα κύτταρα λοιπόν ο ιός του εμβολίου ο τεχνητός το περίβλημα του, το δέρμα του, να πολλαπλασιαστεί να γίνουν χιλιάδες αντίγραφα μέσα σε κάθε κύτταρο του ανθρώπου, να σκάσει το κύτταρο και να βγει έξω ο τεχνητός ιός.

Με ποιά προσδοκία; Να τον αναγνωρίσει ο άνθρωπος ως ξένο και να κινητοποιήσει εναντίον του τον μηχανισμό καταστροφής του έτσι ώστε όταν αργότερα μπει μέσα στον άνθρωπο ο φυσικός ιός να έχει τον μηχανισμό αυτό ο άνθρωπος ήδη ανεπτυγμένο ώστε να τον πολεμήσει.

Στέφανος Δαμιανίδης: Αυτό δεν είναι επικίνδυνο;

Δημήτρης Αντωνίου: Αυτό είναι τρελό. Δηλαδή σου βάζει έναν ιό μέσα τεχνητό που μπορεί και ο ίδιος να σε σκοτώσει, για να σε προφυλάξει από τον φυσικό ιό.

Αυτά είναι διαστροφικά. Μην ακούτε αυτά που λένε. Επειδή ξέρουν ότι αυτός ο τεχνητός ιός μπορεί να κάνει αυτό που λέω εγώ, να αρρωστήσει τον άνθρωπο, τι λένε;

“Όχι, βάζουμε ένα κομματάκι μόνο του RNA του ιού μέσα στο εμβόλιο.”

Και λένε ψέματα διότι αυτοί που κατασκευάζουν το εμβόλιο δε λένε ότι αντιγράφουν ένα κομματάκι μόνο του RNA του φυσικού ιού, λένε ότι χρησιμοποιούν όλο το RNA.

Αρχικά το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech δεν περιέχει τεχνητό ή φυσικό ιό. Πρόκειται για εμβόλιο που μεταφέρει ένα μόριο mRNA μέσα σε ένα προστατευτικό κάλυμμα το οποίο επιτρέπει τη προστασία και την είσοδο του mRNA στα ανθρώπινα κύτταρα.

Η διαφορά του εμβολίου με έναν φυσικό ή έναν “τεχνητό ιό” όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Αντωνίου, είναι πως, πρώτον, το κάλυμμα που προστατεύει το mRNA του εμβολίου δεν αποτελείται από πρωτεΐνες του ιού αλλά από νανοσωματίδια λιπιδίων και δεύτερον δεν μεταφέρεται το γενετικό υλικό του ιού αλλά ένα συνθετικό κομμάτι mRNA που περιέχει τις οδηγίες για ένα και μόνο μέρος του ιού, συγκεκριμένα τη χαρακτηριστική πρωτεΐνη-ακίδα που βρίσκεται στο περίβλημα του.

Προκειμένου ο ανθρώπινος οργανισμός να παράγει τις κατάλληλες άμυνες για να αντιμετωπίσει έναν επικίνδυνο παράγοντα, όπως ένας ιός, πρέπει πρώτα να μάθει πως να τον αναγνωρίζει. Μέχρι στιγμής αυτό γινόταν βάζοντας ένα αποδυναμωμένο κομμάτι του ιού ή χημικές ενώσεις από το περίβλημα τους (πρωτεΐνες) στον οργανισμό, ώστε το ανοσοποιητικό μας σύστημα να μάθει πως να τον αντιμετωπίζει χωρίς να κινδυνέψει ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της ασθένειας. [πηγή]

Τα εμβόλια mRNA λοιπόν παρακάμπτουν την ανάγκη για χρήση του ίδιου του ιού ή κομματιών του. Το mRNA, με απλά λόγια, είναι ένας μεταφορέας οδηγιών οι οποίες εξηγούν στο κύτταρο πως να φτιάξει μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη ή τμήμα μιας πρωτεΐνης. [πηγή]

Όταν λοιπόν το mRNA από το εμβόλιο μπει μέσα στο κύτταρο, μεταφέρει τις οδηγίες για το πως γίνεται η σύνθεση της πρωτεΐνης που έχει στην επιφάνεια του ο SARS-CoV-2, της γνωστής πρωτεϊνης-ακίδας η οποία είναι χαρακτηριστική γι’ αυτόν τον ιό. [πηγή]

Στη συνέχεια το κύτταρο εκθέτει αυτή τη πρωτεΐνη στο περίβλημα του ενημερώνοντας κατ’ ουσίαν το ανοσοποιητικό σύστημα ότι αν αυτή η πρωτεΐνη εμφανιστεί στον οργανισμό πρέπει να κινητοποιήσει τις άμυνες του προκειμένου να εξουδετερώσει το φορέα.

Το mRNA λοιπόν μεταφέρει τη προαναφερθείσα πληροφορία στα σημεία του κυττάρου όπου φτιάχνονται οι πρωτεΐνες και αποσυντίθεται από τους μηχανισμούς του κυττάρου εντός λίγων ωρών αφού επιτελέσει τη λειτουργία του, δεν πηγαίνει στο σημείο που βρίσκεται το γενετικό υλικό του κυττάρου, το DNA. Επομένως το mRNA δεν έχει καμία επαφή με το DNA, ενώ δεν υπάρχει μηχανισμός που θα του επέτρεπε να αλλάξει το DNA ακόμα και αν έρχονταν σε επαφή. [πηγή]

Επομένως τόσο ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο περιέχει κάποιου είδους ενεργό συνθετικό ιό, όσο και ο ισχυρισμός ότι αυτό το εμβόλιο μπορεί να τροποποιήσει το γενετικό υλικό των γαμετών μας και συνεπώς να έχει επιπτώσεις στους απογόνους μας είναι επιστημονικά αστήρικτοι.

[13:38]

Δημήτρης Αντωνίου: Λοιπόν, να σου πω τώρα πως γίνονται τα κανονικά εμβόλια όπως είναι το ρώσικο και τη Οξφόρδης που το παράγουν μαζί.

Στέφανος Δαμιανίδης: Τα οποία δεν είναι RNA έτσι;

Δημήτρης Αντωνίου: Όχι. Σε αυτά έχουν πάρει τον ιό, όπως γίνεται εκατοντάδες χρόνια τώρα, και τον έχουν σκοτώσει. Δηλαδή RNA του ιού μέσα δεν υπάρχει, έχει μόνο απ’ έξω το δέρμα του. Και το βάζουν αυτό μέσα στο εμβόλιο, μέσα στον οργανισμό του ανθρώπου, ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν ξένο, βγάζει αυτές τις ουσίες, τα αντισώματα που λέμε για να το πολεμήσει, έτσι όταν θα μπει μέσα ο κανονικός ιός με το ίδιο περίβλημα να έχει την άμυνα. Αυτό είναι ασφαλέστατο.

Σε αυτό το σημείο της συνέντευξης είναι σαφές πως ο κ. Αντωνίου δεν γνωρίζει με ποια τεχνολογία αναπτύχθηκαν τα εμβόλια στα οποία αναφέρεται.

Τόσο το ρώσικο εμβόλιο, (εμπορική ονομασία “Sputnik V”) όσο και το “εμβόλιο της Οξφόρδης”(εμπορική ονομασία “Covishield”) είναι εμβόλια ιικού φορέα (viral vector vaccines), όχι εμβόλια με νεκρό ή αποδυναμωμένο ιό. [πηγή 1][πηγή 2]

Η διαδικασία λειτουργίας των εν λόγω εμβολίων είναι παραπλήσια με αυτή των mRNA εμβολίων. Και σε αυτή τη περίπτωση δεν χρησιμοποιούμε αποδυναμωμένο ιό ή κομμάτια του αλλά μεταφέρουμε τις γενετικές πληροφορίες προκειμένου τα ίδια μας τα κύτταρα να συνθέσουν την χαρακτηριστική πρωτεΐνη του SARS-CoV-2 για να εκπαιδεύσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα να τον αναγνωρίζει σε μελλοντική επαφή. Μια χαρακτηριστική διαφορά είναι πως οι πληροφορίες αυτές δεν μεταφέρονται με μόριο mRNA αλλά με ένα ειδικό μόριο DNA.

Δημήτρης Αντωνίου: Δεν είναι μόνο αυτά. Το θέμα είναι ότι επειδή ακριβώς γνωρίζουν την επικινδυνότητα αυτού του ιού, δεν έχουν δώσει άδεια.

Στέφανος Δαμιανίδης: Η άδεια είναι προσωρινή αυτό λέτε.

Δημήτρης Αντωνίου: Όχι προσωρινή, ούτε προσωρινή δεν υπάρχει.

Στέφανος Δαμιανίδης: Συγνώμη δεν έχουν πάρει προσωρινή άδεια;

Δημήτρης Αντωνίου: Όχι, τίποτα δεν έχουν πάρει. Έγιναν σήμερα τα εμβόλια στο ΑΧΕΠΑ ή στο Παπανικολάου;

Στέφανος Δαμιανίδης: Όχι.

Δημήτρης Αντωνίου: Γιατί σταμάτησαν σε 45 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα; Έχουν ξεφύγει 2-3 στην Αθήνα, τώρα ειδοποίησα τους εισαγγελείς. Γιατί λοιπόν σταματήσαν με μια απλή αναφορά μου;

Από το τρόπο παρασκευής του εμβολίου προκύπτει ότι είναι γενετικά τροποποιημένος οργανισμός. Έχουν πάρει το RNA του ιού, το έχουν παρασκευάσει στο εργαστήριο και το έχουν μεταλλάξει, έχουν αλλάξει τη χημική του σύσταση σε δυο σημεία, το λένε οι ίδιοι.


Αυτό είναι γενετικά τροποποιημένος οργανισμός. Έτσι το περιγράφει και ο νόμος, ο Ευρωπαϊκός κανονισμός 726 του 2004, περιγράφει ποια εμβόλια και φάρμακα θεωρούνται γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί και λένε ότι είναι αυτοί που τους αλλάζουμε το RNA και το DNA στο εργαστήριο.

Αυτά τα φάρμακα και τα εμβόλια λοιπόν έχουν την ιδιαιτερότητα, επειδή εντάσσονται σε αυτή τη κατηγορία, για να δοθεί άδεια θα πρέπει να προηγηθεί από τις εταιρίες εκτεταμένη και πολύχρονη περιβαλλοντική αξιολόγηση των κινδύνων που ενδεχομένως να προκύψουν από τη χρήση τους.

Αυτό για να γίνει απαιτεί δεκαετίες και να γίνει σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης. Μόνο αν γίνει αυτό και περάσει επιστημονικά από την αρμόδια επιτροπή, τότε η η Κομισιόν, η κυβέρνηση η Ευρωπαϊκή, όχι οι εθνικές κυβερνήσεις των κρατών-μελών, αυτή δίνει την άδεια κυκλοφορίας του φαρμάκου σε όλη την Ευρώπη. Αυτή η άδεια λοιπόν δημοσιεύεται στην εφημερίδα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, το ΦΕΚ το αντίστοιχο.

Αν μου το βρει κάποιος τότε θα πρέπει να κλειστώ φυλακή. Δεν υπάρχει τέτοια άδεια. Και όταν λέω κάτι παίρνω την ευθύνη. Διότι αν υπήρχε άδεια δε θα πανικοβάλλονταν και θα σταματούσαν τα εμβόλια όταν πήγα την αναφορά μου αυτή στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου στις 26 Δεκεμβρίου, μια μέρα πριν πάει η πρόεδρος να κάνει τον εμβολιασμό.

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο mRNA των Pfizer-BioNTech κυκλοφόρησε και χορηγείται στην Ελλάδα χωρίς «άδεια από τις αποκλειστικά αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης», συγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, είναι πλήρως ψευδής.

Στις 21/12/2020 και κατόπιν εξέτασης των στοιχείων από την κλινική δοκιμή 3ης φάσης για το εν λόγω εμβόλιο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, διά της αρμόδιας Επιτροπής Φαρμάκων για Ανθρώπινη Χρήση, πρότεινε (σύμφωνη γνώμη) τη χορήγηση ετήσιας, υπό όρους, άδειας κυκλοφορίας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 14 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 726/2004 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου, της 31ης Μαρτίου 2004.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υπ’ αριθμόν (2020) 9598 της 21 Δεκεμβρίου 2020 απόφασή της, εξέδωσε την άδεια κυκλοφορίας, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (C 447 I/1, 24-12-20). [πηγή]

Επίσης, πρέπει να σημειώσουμε ότι οι αναφορές του κ. Αντωνίου στη νομοθεσία για τα φαρμακευτικά σκευάσματα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς είναι πλήρως άστοχη. Το εξεταζόμενο εμβόλιο δεν περιέχει κανένα μικροοργανισμό, φυσικό, τεχνητό ή γενετικά τροποποιημένο, επομένως η αναφορά της εν λόγω νομοθεσίας δεν έχει εξ αρχής εφαρμογή σε αυτή τη περίπτωση.

Τέλος ο ισχυρισμός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των νοσοκομείων της χώρας σταμάτησε τους εμβολιασμούς κατόπιν καταγγελίας του κ. Αντωνίου για έλλειψη άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου είναι ανυπόστατος.

Από τις 27/12 και μετά, δηλαδή μια ημέρα μετά την υποτιθέμενη καταγγελία του κ. Αντωνίου δεν βλέπουμε άρση των εμβολιασμών σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Επίσης, ακόμα και η ολιγοήμερη καθυστέρηση για τον εμβολιασμό υγειονομικών υπαλλήλων αντιμετωπίστηκε και οι εμβολιασμοί ξεκίνησαν πάλι κανονικά. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Από την ανάλυση των λεγομένων της υπό εξέταση συνέντευξης καθίσταται σαφές πως πρόκειται για συλλογή αβάσιμων και ψευδοεπιστημονικών ισχυρισμών. Το εμβόλιο mRNA που κυκλοφορεί στην Ελλάδα δεν περιέχει κανένα τεχνητό, φυσικό ή γενετικά τροποποιημένο μικροοργανισμό. Επίσης το εμβόλιο δεν έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει μεταλλάξεις σε κανένα κύτταρο του ανθρώπινου οργανισμού καθώς το mRNA που μεταφέρει δεν αλληλεπιδρά με το DNA του κυττάρου. Τέλος ο ισχυρισμός περί έλλειψης νόμιμης άδειας κυκλοφορίας του εμβολίου είναι πλήρως ψευδής καθώς οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν εγκρίνει τη κυκλοφορία του στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Είναι πτυχιούχος χημείας (B.Sc.) απο το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Αυτή τη στιγμή παρακολουθεί το αγγλόφωνο μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών με τίτλο “Μaster of Arts in Digital Media, Communication and Journalism” στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.