Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, το άτομο που απεικονίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες ΔΕΝ εμβολιάστηκε δύο φορέςHOAXES

Όχι, το άτομο που απεικονίζεται σε αυτές τις φωτογραφίες ΔΕΝ εμβολιάστηκε δύο φορές

9 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Viral εικόνες δείχνουν το ίδιο άτομο να εμβολιάζεται δύο φορές για τον SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Ο πρωταγωνιστής των επίμαχων εικόνων Dr. Rafael Fernández δεν εμβολιάστηκε δύο φορές. Η εικόνα στην οποία φαίνεται να τον εμβολιάζει μια νοσοκόμα στο δεξί χέρι δείχνει τη στιγμή του πραγματικού εμβολιασμού. Εν αντιθέσει, η εικόνα που έχει ληφθεί με τον εμβολιασμό να γίνεται στο αριστερό χέρι, στην πραγματικότητα αποτελεί προσομοίωση του εμβολιασμού με σκοπό να συμπεριληφθούν στο πλάνο αξιωματούχοι της κυβέρνησης της La Rioja.

Τις τελευταίες ημέρες, μεγάλη διάδοση γνώρισαν από χρήστες του Facebook, δύο φωτογραφίες οι οποίες υποτίθεται πως απεικονίζουν ένα γιατρό να εμβολιάζεται δύο φορές, σε δύο διαφορετικές λήψεις του κάθε εμβολιασμού. Σύμφωνα με τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, το γεγονός ότι υπάρχουν δύο διαφορετικά στιγμιότυπα εμβολιασμού του ίδιου ατόμου συνιστά απάτη. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι συνέβη πραγματικά.

Παραδείγματα δημοσιεύσεων στο Facebook:


Τι ισχύει;

Κατ’ αρχάς, το περιστατικό έλαβε χώρα στην πόλη La Rioja της Αργεντινής και συγκεκριμένα στο νοσοκομείο Hospital Enrique Vera Barros. Στις 29 Δεκεμβρίου του 2020, ξεκίνησαν στο εν λόγω νοσοκομείο οι εμβολιασμοί για την COVID-19 με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. [πηγή 1] [πηγή 2]

Ο κύριος που εμφανίζεται να εμβολιάζεται και στις δύο επίμαχες εικόνες των υπό εξέταση δημοσιευμάτων, είναι ο γιατρός και επικεφαλής της Επιτροπής Αντιμετώπισης Κρίσεων (Crisis Commitee) του νοσοκομείου Enrique Vera Barros, Dr. Rafael Fernández, ο οποίος έλαβε πρώτος το εμβόλιο Sputnik V. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο εμβολιασμός του κ. Fernández έγινε μία φορά και όχι δύο. [πηγή 1] [πηγή 2]

1η εικόνα

Η πρώτη εικόνα στην οποία βλέπουμε τον κ. Fernández να εμβολιάζεται στο δεξί χέρι από μία νοσοκόμα, απεικονίζει τη στιγμή του πραγματικού και μοναδικού εμβολιασμού του.

Μετάφραση λεζάντας: Η στιγμή του πραγματικού εμβολιασμού, ο οποίος έγινε στο δεξί χέρι από το άτομο που έκανε το εμβόλιο. Πηγή: La Nación

Όπως παρατηρούμε και στο βίντεο που ακολουθεί (από το 0:10 και μετά), το οποίο αναρτήθηκε στο Facebook από το νοσοκομείο Enrique Vera Barros, η νοσοκόμα πραγματοποιεί τη διαδικασία του εμβολιασμού κανονικά. Η σύριγγα εισχωρεί στο δεξί μπράτσο του κ. Fernández και στη συνέχεια η νοσοκόμα πιέζει το άκρο της προκειμένου να εγχυθεί το περιεχόμενο στον οργανισμό του, ολοκληρώνοντας έτσι τον εμβολιασμό.

[πηγή]

Το εν λόγω στιγμιότυπο, ανάρτησε και ο Υπουργός Υγείας της La Rioja, Juan Carlos Vergara στον λογαριασμό του στο Twitter.

Μετάφραση: Έπειτα από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, ο εμβολιασμός ξεκίνησε. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων σε όλο το ιατρικό προσωπικό για την υπέροχη δουλειά που έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν σε αυτή την πανδημία. [πηγή]

2η εικόνα

Μια δεύτερη φωτογραφία λήφθηκε από το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της La Rioja, έπειτα από τον πραγματικό εμβολιασμό, προσομοιώνοντας τη διαδικασία και με σκοπό να συμπεριληφθούν συμβολικά στο πλάνο και άλλοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης της La Rioja, όπως για παράδειγμα η αντιπρόεδρος κ. Florencia López. Στην εν λόγω φωτογραφία η κ. López είναι η κυρία με το κόκκινο σακάκι.

Μετάφραση λεζάντας: Η στιγμή του προσημειωμένου εμβολιασμού, ο οποίος έγινε στο αριστερό χέρι από το άτομο που έκανε το εμβόλιο. Πηγή: La Nación

Πράγματι, όπως παρατηρούμε και σε βίντεο που ανάρτησε ο δημοσιογράφος Stefano Tete Vigna στο Twitter δείχνοντας τη διαδικασία της προσομοίωσης του εμβολιασμού, ο νοσηλευτής δεν πραγματοποιεί κανονικά τον εμβολιασμό. Όπως φαίνεται και στο βίντεο ο νοσηλευτής δεν εισάγει την σύριγγα στο αριστερό μπράτσο του κ. Fernández, ούτε πιέζει το άκρο της προκειμένου να εγχυθεί το περιεχόμενο, ενώ φαίνεται πως απλώς την ακουμπάει συμβολικά, προκειμένου να ληφθεί η φωτογραφία από το παρευρισκόμενο συνεργείο του γραφείου τύπου της κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός δεν έγινε δύο φορές.

[πηγή]

Η λήψη δύο διαφορετικών εικόνων για τον εμβολιασμό του κ. Fernández προκάλεσε σύγχυση και σε πολλά μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικράτησε η εικασία πως ο εν λόγω κύριος εμβολιάστηκε δύο φορές, γεγονός το οποίο δεν συνέβη στην πραγματικότητα.

Για παράδειγμα σε ανάρτηση του δημοσιογράφου Ricardo R. Benedetti στο Twitter, ο οποίος αναφέρθηκε στις δύο διαφορετικές εικόνες, το Γραφείο Τύπου της κυβέρνησης διευκρίνισε πως η δεύτερη εικόνα λήφθηκε αποκλειστικά για τους δημοσιογράφους.

[Μετάφραση]

Ricardo R Benedetti: Ο Υπουργός Υγείας της La Rioja, και το Γραφείου Τύπου της κυβέρνησης της περιοχής, είναι ενθουσιασμένοι για τον εμβολιασμό με το Spuntik. Και στα δύο tweets, το ίδιο άτομο με την κίτρινη μπλούζα εμβολιάζεται δύο φορές σε διαφορετικό χέρι; Πολύ περίεργο.

Legislatura La Rioja: Είναι κρίμα το ότι σε μια τόσο σημαντική ημέρα για την Αργεντινή, υπάρχουν διάφορες εικασίες σχετικά με τον εμβολιασμό του γιατρού. Για να αποφύγουμε εσφαλμένους ισχυρισμούς, εξηγώ πως η μία από τις φωτογραφίες λήφθηκε μόνο για τα ΜΜΕ και με σκοπό να αποσυμφορηθεί το μέρος βάσει πρωτοκόλλου.

Τέλος, ο ίδιος ο κ. Fernández σε δημοσίευση που έκανε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, διευκρίνισε τα εξής:

Μετάφραση: Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν εμβολιάστηκα δύο φορές. Σήμερα το πρωί υπήρχε μια ομάδα σημαντικών προσώπων που ήθελαν να παρευρίσκονται στον πρώτο εμβολιασμό. Για λόγους ευκολίας για τα ΜΜΕ, αποφασίστηκε να αλλάξω θέση στο χώρο και η λήψη να γίνει από αριστερά. Η νοσοκόμα που με εμβολίασε, συνέχισε τους εμβολιασμούς που ακολούθησαν μετά από εμένα, εξού και η αλλαγή στο προσωπικό. Μην γίνεστε καχύποπτοι με την ερμηνεία του συμβάντος.

Να σημειώσουμε πως το στιγμιότυπο της δημοσίευσης στο Facebook του κ. Fernández προέρχεται από τη σελίδα ελέγχου γεγονότων Maldita.es (μέλος του Παγκόσμιου Δικτύου Ελέγχου Γεγονότων – IFCN), καθώς δεν υπάρχει πλέον αναρτημένη στο προφίλ του.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την ανωτέρω ανάλυση, εξάγεται το συμπέρασμα πως ο πρωταγωνιστής των δύο επίμαχων εικόνων, Dr. Rafael Fernández, δεν εμβολιάστηκε δύο φορές, αλλά μία. Η δεύτερη λήψη προέκυψε αποκλειστικά με σκοπό να συμπεριληφθούν συμβολικά στο πλάνο και αξιωματούχοι της κυβέρνησης της La Rioja και δεν απεικονίζει τον πραγματικό εμβολιασμό αλλά μια προσομοίωση αυτού. Συνεπώς, ο ισχυρισμός πως η εν λόγω διαδικασία συνιστά απάτη, καταρρίπτεται.