Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ μειώνουν τη δοσολογία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά 20%FAKE NEWS

Όχι, ΔΕΝ μειώνουν τη δοσολογία του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά 20%

14 Ιαν
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη μείωση της δοσολογίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά 20%.

Συμπέρασμα:

Η ανακοίνωση στην πραγματικότητα αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής μιας επιπλέον δόσης του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο, του ίδιου μεγέθους, με τη χρήση ειδικών συριγγών. Αυτή η διαδικασία δεν αλλάζει τη συγκέντρωση του εμβολίου που λαμβάνει ο εκάστοτε εμβολιαζόμενος πολίτης.

Σύμφωνα με διαδικτυακά δημοσιεύματα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη μείωση της δοσολογίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά 20%. Όμως ο ισχυρισμός είναι ψευδής.

Παραδείγματα: pronews.gr, greekmoney.gr, 1069.gr, triklopodia.gr, iskra.gr, sfairika.gr, 3good.gr

Τι ισχύει

Η αρχική σύσταση των Pfizer/BioNTech για το εμβόλιο τους, ήταν πως από κάθε φιαλίδιο μπορούν να εξαχθούν 5 δόσεις εμβολίου των 0.3 mL. Ωστόσο, ήδη από τα μέσα του Δεκεμβρίου 2020, κατά την αρχική χρήση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech στις ΗΠΑ, είχε γίνει γνωστό πως, με τη βέλτιστη αξιοποίηση του φιαλιδίου μέσω ειδικών συριγγών, μπορούσε να εξαχθεί και μια έκτη δόση ίδιας περιεκτικότητας εμβολίου. Έτσι, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA), συνέστησε τη βέλτιστη διαχείριση ώστε αυτή η έκτη δόση να μην μείνει αναξιοποίητη και απορριφθεί. [πηγή]

Παρακάτω παραθέτουμε τμήμα από τις σχετικές οδηγίες που εξέδωσε ο FDA για τη χορήγηση του εμβολίου (σελ. 6):

Μετάφραση των επιλεγμένων σημείων: «Σύριγγες χαμηλού νεκρού όγκου και/ή βελόνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να εξαχθούν 6 δόσεις από ένα φιαλίδιο. Αν χρησιμοποιηθούν συμβατικές σύριγγες και βελόνες, μπορεί να μην υπάρχει αρκετός όγκος ώστε να εξαχθεί μια έκτη δόση από κάθε φιαλίδιο. Κάθε δόση πρέπει να περιέχει 0.3 mL εμβολίου.»

Στις 8 Ιανουαρίου του 2021, δημοσιεύτηκε η απόφαση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA) για το ίδιο θέμα.

Το γεγονός ότι το μέγεθος της δόσης που χορηγείται δεν διαφοροποιήθηκε όταν υπήρξε σύσταση χορήγησης 6 αντί για 5 δόσεων, αποδεικνύεται και με σύγκριση του αρχικού και του ανανεωμένου εγγράφου οδηγιών του EMA:

Πάνω βλέπουμε το αρχικό έγγραφο του EMA (σελ. 2), που κάνει λόγο για 5 δόσεις των 0.3 mL ανά φιαλίδιο. Κάτω βλέπουμε το ανανεωμένο έγγραφο του EMA (σελ. 4) που κάνει λόγο για 6 δόσεις και πάλι των 0.3 mL.

Ακόμα και μετά από την εξαγωγή 6 δόσεων, τα φιαλίδια δεν έχουν αδειάσει. Το ανανεωμένο έγγραφο του EMA περιγράφει πως το φιαλίδιο του εμβολίου έχει αρχικά 0.45 mL εμβολίου (σελ. 3), τα οποία όμως έπειτα αραιώνονται με 1.8 mL χλωριούχου νατρίου, δηλαδή το συνολικό μείγμα αντιστοιχεί σε 2.25 mL (σελ. 14). Αυτό σημαίνει ότι 6 δόσεις του εμβολίου των 0.3 mL αντιστοιχούν σε 1.8 mL, συνεπώς, μετά την εξαγωγή τους, το φιαλίδιο αναμένεται να έχει ακόμα 0.45 mL μίγματος εντός του.

Μετάφραση επιλεγμένου σημείου: «Μετά τη διάλυση, το φιαλίδιο περιέχει 2.25 mL, από τα οποία 6 δόσεις των 0.3 mL μπορούν να εξαχθούν.»

Η ίδια αναφορά σε 2.25 mL συνολικού μίγματος, υπήρχε και στις αρχικές οδηγίες του EMA (σελ. 13):

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ανακοίνωσε τη μείωση της δοσολογίας του εμβολίου των Pfizer/BioNTech κατά 20%, είναι ψευδής. Η ανακοίνωση στην πραγματικότητα αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής μιας επιπλέον δόσης του εμβολίου από κάθε φιαλίδιο, του ίδιου μεγέθους, με τη χρήση ειδικών συριγγών. Αυτή η διαδικασία δεν αλλάζει τη συγκέντρωση εμβολίου που λαμβάνει ο εκάστοτε εμβολιαζόμενος πολίτης.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.