Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, ΔΕΝ βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ένα ενεργειακό ποτό σε τεστ αντιγόνωνΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, ΔΕΝ βρέθηκε θετικό στον κορωνοϊό ένα ενεργειακό ποτό σε τεστ αντιγόνων

23 Φεβ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο δείχνει ότι το ενεργειακό ποτό Red Bull βγαίνει θετικό σε τεστ για κορωνοϊό. Καταδεικνύεται έτσι η αναξιοπιστία των τεστ για SARS-CoV-2.

Συμπέρασμα:

Το ασαφές και φαινομενικά θετικό αποτέλεσμα επί της ουσίας είναι άκυρο, και μπορεί χημικά να προκληθεί λόγω της καταστροφής του αντιδραστηρίου με τη χρήση όξινων υλικών, όπως αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά. Επομένως το πείραμα με το Red Bull δεν είναι έγκυρο και, γι' αυτό, δεν δείχνει κάποια αναξιοπιστία των γρήγορων τεστ αντιγόνων για τον ιό SARS-CoV-2.

Κυκλοφόρησε με εκατοντάδες κοινοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ένα βίντεο με έναν άνδρα να υποβάλει σε τεστ αντιγόνων για τον SARS-CoV-2 ένα «δείγμα» από γνωστό ενεργειακό ποτό, με το αποτέλεσμα να φαίνεται θετικό. Ωστόσο, το τεστ αυτό δεν είναι έγκυρο και συνεπώς δεν αποδεικνύει ότι το σχετικό διαγνωστικό τεστ για τον SARS-CoV-2 είναι αναξιόπιστο.


Παράδειγμα στο Facebook:

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 22 Φεβρουαρίου 2021.

Τι ισχύει;

Για μια ακόμη φορά ενόσω διαρκεί η πανδημία της COVID-19, έγινε δημοφιλές ένα βίντεο που καταγράφει κάποιο «πείραμα» με τεστ αντισωμάτων ή αντιγόνων για τον SARS-CoV-2 σε κάποιο, άσχετο με ανθρώπινα βιολογικά δείγματα, υλικό (συχνά χυμό, ποτό ή φρούτο) που φαίνεται να δίνει θετικό αποτέλεσμα. Τα τεστ αυτά αποτελούν παραπλανητικές διαδικασίες οι οποίες δεν αποδεικνύουν κανενός είδους αναξιοπιστία των διαγνωστικών μέσων για τον πανδημικό ιό.

Μέχρι τη συγγραφή του παρόντος άρθρου, έχουμε γράψει τα εξής άρθρα, που δείχνουν ότι δοκιμές όπως η εξεταζόμενη, με χρήση ποτών και αναψυκτικών, σε τεστ αντισωμάτων και αντιγόνων για τον SARS-CoV-2 συνιστούν διαστρέβλωση της διαδικασίας και δεν έχουν καμία αξιοπιστία:


Το βίντεο που έχει κυκλφορήσει εντός του 2021 είναι το εξής:

Στο συγκεκριμένο βίντεο, βλέπουμε ένα κύριο ο οποίος ενδεχομένως δουλεύει σε εργαστήριο που έχει πρόσβαση σε τεστ αντιγόνων έναντι του SARS-CoV-2. Ο εικονιζόμενος χρησιμοποιεί δείγμα από το γνωστό ενεργειακό ποτό “Red Bull” επάνω σε αντιδραστήριο για το τεστ αντιγόνων CLINITEST® Rapid COVID-19 Antigen Test, της εταιρίας Siemens Healthineers, το οποίο έχει αξιολογηθεί με δείγμα αναφοράς το ανθρώπινο, ρινικό και ρινοφαρυγγικό επίχρισμα. [πηγή][οδηγίες χρήσης]

Σύγκριση της συσκευασίας που διακρίνεται αμυδρά στο βίντεο, με φωτογραφία της συσκευασίας του εν λόγω τεστ αντιγόνων.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι σαφές αν το αποτέλεσμα είναι, έστω και φαινομενικά, θετικό καθώς σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να χρωματίζεται έντονα η γραμμή C και T, ή εναλλακτικά η C έντονα και η T ισχνά. Η απουσία χρωματισμού της γραμμής C συνεπάγεται ότι το αποτέλεσμα είναι άκυρο (invalid). Στη περίπτωση του βίντεο ωστόσο βλέπουμε ασθενή και δυσδιάκριτο χρωματισμό της γραμμής C.

Σύγκριση του διαφαινόμενου στο βίντεο αποτελέσματος του «τεστ», με τις δύο πιθανότερες ερμηνείες αποτελέσματος.

Ακόμη, όμως, κι αν δεχτούμε ότι το τεστ είχε θετικό αποτέλεσμα, αυτό δεν σημαίνει ότι είχαμε κάποιο έγκυρο και αξιόπιστο αποτέλεσμα, που θα μας βοηθούσε να βγάλουμε οποιοδήποτε συμπέρασμα.

Συγκεκριμένα, για να εξακριβώσουμε το λόγο που η ένδειξη C εμφανίζεται ισχνή στο αποτέλεσμα του βίντεο απευθυνθήκαμε στην εταιρία που έχει σχεδιάσει και παραγάγει το εν λόγω τεστ, και ο εκπρόσωπος τύπου της Siemens Healthcare GmbH, κ. Thorsten Opderbeck, μάς απάντησε μέσω e-mail τα εξής:

Αυτό που μας έχετε αποστείλει σε καμία περίπτωση δεν είναι μια κατάλληλη διαγνωστική μέθοδος.

Τα γρήγορα τεστ (rapid tests) είναι επικαλυμμένα με αντιγόνα, με τα οποία είναι ζευγμένα ψήγματα χρώματος. Εάν συναντήσουν τον ιό SARS-CoV-2, τότε συμβαίνει μια αντίδραση με τα αντιγόνα του ιού. Αυτό κάνει τα ψήγματα χρώματος ορατά – πάνω στο τεστ γίνονται ορατές οι έγχρωμες γραμμές [σ.σ. τα σημεία με την ένδειξη C και T].

Όμως, αυτό συμβαίνει επίσης όταν τα αντιγόνα στις γραμμές του τεστ καταστρέφονται. Και τούτο είναι αυτό που συμβαίνει και με τα αναψυκτικά όπως Coca Cola, Red Bull και ούτω καθεξής: με μια τιμή ph 2,5 [σ.σ. δείκτης οξύτητας] στην κλασική κόλα, για παράδειγμα, που είναι αρκετά όξινη, το αντιγόνο (που είναι μια πρωτεΐνη) δέχεται την «επίθεση» του οξέος. Γι’ αυτό το λόγο οι έγχρωμες γραμμές γίνονται ορατές.

Επομένως, αυτό που δείχνει αυτό το ψευτο-τεστ είναι ότι το αναψυκτικό έχει καταστρέψει την πρωτεΐνη.


Την ανωτέρω χημική διαδικασία (ανοσοχρωματογραφική δοκιμασία μεμβράνης), χάρη στην οποία η επαφή ενός όξινου δείγματος, όπως διάφορα αναψυκτικά, φαινομενικά προκαλεί το ίδιο αποτέλεσμα με ένα θετικό τεστ για COVID-19 έχουμε αναφέρει και στα προηγούμενα άρθρα μας.

Συμπέρασμα

Ανακεφαλαιώνοντας, σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρία του υπό εξέταση τεστ, και όπως έχουμε δείξει σε παρόμοιες περιπτώσεις, το θετικό αποτέλεσμα από τη χρήση ενός δείγματος το οποίο είναι ακατάλληλο και δε προορίζεται για χρήση σε διαγνωστικό τεστ για τον SARS-CoV-2 δεν αποτελεί ένδειξη αναξιοπιστίας των διαγνωστικών εργαλείων για τον εν λόγω ιό.

Το ασαφές και φαινομενικά θετικό αποτέλεσμα επί της ουσίας είναι άκυρο, και μπορεί χημικά να προκληθεί λόγω της καταστροφής του αντιδραστηρίου με τη χρήση όξινων υλικών, όπως αναψυκτικά ή ενεργειακά ποτά.

Επομένως το πείραμα με το Red Bull δεν είναι έγκυρο και, γι’ αυτό, δεν δείχνει κάποια αναξιοπιστία των γρήγορων τεστ αντιγόνων για τον ιό SARS-CoV-2.