Ποιοι είμαστε
Αρχική Ρωσία: Όχι, νεκροψίες ΔΕΝ απέδειξαν πως η COVID-19 είναι απάτηFAKE NEWS

Ρωσία: Όχι, νεκροψίες ΔΕΝ απέδειξαν πως η COVID-19 είναι απάτη

5 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διενήργησε νεκροψία πτώματος “από” COVID-19 και μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπίστωσε ότι ο COVID-19 δεν υπάρχει ως ιός. Είναι μια παγκόσμια απάτη που πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας ενισχυμένης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 5G.

Συμπέρασμα 1:

Η Ρωσία δεν ήταν η πρώτη χώρα που έκανε νεκροψίες θανόντων από covid-19. Αντίστοιχες μελέτες είχαν διενεργηθεί στην Κίνα ήδη από το Φεβρουάριο του 2020. Το πρώτο θύμα της COVID-19 στη Ρωσία καταγράφηκε τον Μάρτιο του 2020.

Ισχυρισμός 2:

Η COVID-19 προκαλείται από βακτήριο που οδηγεί σε θρομβώσεις, ενώ θεραπεύεται με τη χορήγηση αντιβιοτικών.

Συμπέρασμα 2:

Η νόσος προκαλείται από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, συνεπώς η χορήγηση αντιβιοτικών δεν έχει επίδραση στη θεραπεία καθώς δεν αποτελεί βακτηριακή μόλυνση.

Μεγάλη διάδοση έχει στην πλατφόρμα του Facebook δημοσίευση στα Ρουμανικά, σύμφωνα με την οποία η Ρωσία ύστερα από μελέτες σε νεκροψίες θανόντων από COVID-19, διαπίστωσε πως ο κορωνοϊός είναι απάτη και προκαλείται από “ενισχυμένη ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία 5G”. Μια μεταφρασμένη εκδοχή της δημοσίευσης εντοπίζουμε σε ελληνικά ιστολόγια και ιστοσελίδες “ενημέρωσης”. Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: spoilers.gr, newsplanet09.info, oi-asimvivastoi.blogspot.com, odysseiatv.blogspot.com, thesecretrealtruth.blogspot.com.


Αληθεύει;

Καταρχάς, αξίζει να αναφερθεί πως το υπό εξέταση κείμενο αποτελεί παραλλαγή κειμένου που έχουμε ήδη καταρρίψει τον Μάιο του 2020. Ωστόσο, η αποδόμηση του άρθρου δεν αποτέλεσε εμπόδιο για την περαιτέρω αναπαραγωγή του. Ακολουθεί η εξέταση των κυριότερων ισχυρισμών.

Ρωσία, νεκροψίες και «ο ιός COVID-19»

Ο πρώτος ισχυρισμός με τον οποίο θα ασχοληθούμε διατυπώνεται ως εξής στο υπό εξέταση άρθρο:

Η Ρωσία έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που διενήργησε νεκροψία πτώματος “από” Covid-19 και μετά από ενδελεχή έρευνα, διαπίστωσε ότι ο Covid-19 δεν υπάρχει ως ιός. Είναι μια παγκόσμια απάτη που πεθαίνουν άνθρωποι εξαιτίας ενισχυμένης ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας 5G.

Αρχικά να ξεκαθαρίσουμε πως “COVID-19” είναι η νόσος που προκαλείται από το νέο κορωνοϊό SARS-CoV-2. Ειδικότερα, η COVID-19 πήρε το όνομά της από τα αρχικά της φράσης “corona virus desease” ενώ ο αριθμός “19” αφορά το έτος όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Wuhan το Δεκέμβριο του 2019. [πηγή 1] [πηγή 2]

Επιπροσθέτως, τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας δεν συνηγορούν υπέρ του ισχυρισμού ότι η Ρωσία ήταν η πρώτη χώρα που διενήργησε νεκροψίες θανόντων από COVID-19. Για την ακρίβεια, είχαν προηγηθεί αντίστοιχες μελέτες στην Κίνα, οι οποίες διενεργούνταν ήδη από το Φεβρουάριο του 2020. [πηγή 1] [πηγή 2]

Αντιθέτως, ο πρώτος θάνατος με COVID-19 στη Ρωσία σημειώθηκε, όπως επιβεβαιώνει το επίσημο site του Δήμου της Μόσχας καθώς και ο επικεφαλής παθολόγος, καθηγητής Oleg Zayratyants, στις 19 Μαρτίου του 2020. Επρόκειτο για μια ασθενή 79 ετών με συνοδά νοσήματα, η οποία νοσηλευόταν από την Παρασκευή 13 Μαρτίου του 2020. [πηγή 1] [πηγή 2]


Αργότερα, στις 22 Απριλίου του 2020, το Υπουργείο Υγείας της Ρωσίας από κοινού με τη Ρωσική Ιατροδικαστική Εταιρεία δημοσίευσαν μελέτη 175 σελίδων δια της οποίας παρουσιάστηκαν οι πρώτες οδηγίες σχετικά με την COVID-19. Μεταξύ άλλων, γνωστοποιήθηκαν δεδομένα για:

  • Μέτρα πρόληψης της νόσου
  • Πρακτικές για ατομική προστασία
  • Αποτελέσματα αναλύσεων νεκροψιών σχετικά με μόλυνση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος από COVID-19
  • Αποτελέσματα αναλύσεων νεκροψιών σχετικά με μόλυνση του κατώτερου αναπνευστικού συστήματος από COVID-19
  • Εντοπισμός ιστολογικών μοτίβων
  • Διαχείριση και μεταφορά θανόντων
  • Διάγνωση της νόσου
  • Προστατευτικά μέσα και προμήθειες

Ωστόσο, στην εν λόγω μελέτη ουδέποτε έγινε λόγος για “παγκόσμια απάτη” ή το δίκτυο 5G, πόσο δε μάλλον να αποδόθηκε αιτιώδης σχέση ανάμεσα στο 5G και την COVID-19. Η παραπάνω σύνδεση είναι γέννημα συνωμοσιολογικών ομάδων, ενώ δεν υποστηρίζεται από κανένα επίσημο επιστημονικό φορέα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους ψευδοεπιστημονικούς ισχυρισμούς περί σύνδεσης 5G και SARS-CoV-2 δείτε τα παρακάτω άρθρα μας:

1. Όχι, το 5G ΔΕΝ έχει σχέση με τον κορωνοϊό

2. Ανακοίνωση Π.Ο.Υ.: Ο κορωνοϊός ΔΕΝ μεταδίδεται μέσω του 5G

3. Ατεκμηρίωτοι ισχυρισμοί σχετικά με επίδραση του 5G στα μόρια οξυγόνου που απορροφά ο οργανισμός

4. David Icke: Θεωρίες συνωμοσίας για τον κορωνοϊό

«Ενδοαγγειακή θρόμβωση από βακτήριο»

Εν συνεχεία, διαβάζουμε στο υπό εξέταση άρθρο πως η COVID-19 προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη και θεραπεύεται με αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά και αντιβιοτικά. Χαρακτηριστικά:

Η Ρωσία νίκησε τον ιό, υποστηρίζοντας ότι ′′ δεν υπάρχει τίποτα άλλο παρά η ενδοαγγειακή θρόμβωση (θρόμβωση) και η θεραπευτική μέθοδος είναι θεραπευτική “.Αντιβιοτικά δισκίαΑντιφλεγμονώδης και αντιπηκτική χρήση (ασπιρίνη).Αυτό υποδηλώνει ότι η ασθένεια μπορεί να θεραπευτεί, αυτό το εντυπωσιακό μήνυμα για τον κόσμο προετοίμασαν Ρώσοι γιατροί μέσω της νεκροψίας (νεκρό σώμα) του ιού Covid-19. Σύμφωνα με άλλους Ρώσους επιστήμονες, οι οπαδοί και η μονάδα ΜΕΘ (UCI) δεν χρειάστηκαν ποτέ. Τα πρωτόκολλα για αυτό έχουν ήδη δημοσιευθεί στη Ρωσία.

Το παραπάνω απόσπασμα είναι ενδεικτικό της δομής και σύνταξης του άρθρου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το υπό εξέταση κείμενο έχει μεταφραστεί από τα Ρουμανικά στα Ελληνικά. Ειδικότερα, Ρουμανική δημοσίευση που διαμοιράζεται στην πλατφόρμα του Facebook αγγίζει την ώρα που γράφεται το παρόν άρθρο, τις 127 χιλιάδες κοινοποιήσεις.


Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός βασίζεται σε διαστρέβλωση πραγματικών αναφορών που εξέδωσαν γιατροί στην Ιταλία μετά από ανάλυση 38 νεκροψιών σχετικά με τον εντοπισμό φλεγμονών σε αιμοφόρα αγγεία ασθενών θετικών σε COVID-19, τον Απρίλιο του 2020.

Ο δημιουργός της παραπλανητικής δημοσίευσης, με αφορμή την έρευνα των Ιταλών ιατρών προβαίνει σε λογικό άλμα και καταλήγει στο συμπέρασμα πως η COVID-19 αποτελεί στην πραγματικότητα μια βακτηριακή λοίμωξη, η οποία μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιφλεγμονώδη, αντιπηκτικά και αντιβιοτικά.

Εντούτοις, σε κανένα σημείο της προαναφερθείσας ανάλυσης των Ιταλών γιατρών δεν αναφέρεται πως η COVID-19 προκαλείται από βακτηριακή λοίμωξη. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η COVID-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2. Συνεπώς, τα αντιβιοτικά δεν επιδρούν σε νόσο οφειλόμενη σε ιό. Η χορήγηση αντιβιοτικών συστήνεται στην περίπτωση που ο ασθενής παρουσιάσει δευτερογενή βακτηριακή μόλυνση. [πηγή 1] [πηγή 2]

Επιπλέον, σύμφωνα με την αναφορά τους, οι Ιταλοί γιατροί πιθανολογούν ότι η εξέλιξη της COVID-19 σχετίζεται με περιπτώσεις θρόμβωσης, επομένως η χρήση αντιπηκτικών να είναι χρήσιμη στην αντιμετώπιση, όχι στη θεραπεία, σοβαρών περιπτώσεων της COVID-19. Ωστόσο, όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ερευνητές χαρακτηριστικά, η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια της χρήσης αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων σε αυτό το πλαίσιο δεν έχει τεκμηριωθεί. Στο ίδιο συμπέρασμα κατέληξε και πιο πρόσφατη μελέτη. Η χρήση αντιπηκτικών μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της COVID-19, ωστόσο κρίνεται αναγκαία η περαιτέρω έρευνα για να βρεθεί η βέλτιστη αγωγή. [πηγή]

Μπορείτε ακόμη να διαβάσετε το αναλυτικό άρθρο μας: H COVID-19 δεν προκαλείται από βακτήριο και δεν βρέθηκε θεραπεία της από Ιταλούς ή Γερμανούς γιατρούς

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, καθίσταται σαφές πως το μεταφρασμένο κείμενο βρίθει ανυπόστατων συνωμοσιολογικών ισχυρισμών, οι οποίοι ελλείψει επιστημονικών ερεισμάτων καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).