Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τον εορτασμό της λήξης του lockdown στην ΙσλανδίαHOAXES

Όχι, αυτό το βίντεο ΔΕΝ δείχνει τον εορτασμό της λήξης του lockdown στην Ισλανδία

5 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο απεικονίζει Ισλανδούς να γιορτάζουν τη λήξη των μέτρων για την πανδημία.

Συμπέρασμα:

Στην πραγματικότητα το υπό εξέταση βίντεο απεικονίζει απόσπασμα από την τελετή υποδοχής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου μετά τον αποκλεισμό της από το Euro του 2016.

Τις τελευταίες ώρες διαμοιράζεται από λογαριασμούς του Facebook βίντεο το οποίο υποτίθεται απεικονίζει τον εορτασμό της λήξης των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την πανδημία, όπως lockdown και χρήση μάσκας. Ωστόσο, το εν λόγω βίντεο στην πραγματικότητα δείχνει την τελετή υποδοχής της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Ισλανδίας μετά τον αποκλεισμό της από το Euro του 2016.

Παράδειγμα δημοσίευσης στο Facebook:

Το υπό εξέταση βίντεο όπως έχει αναρτηθεί στο Facebook:

Τι ισχύει

Κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης Euro του 2016, η εθνική ομάδα της Ισλανδίας έφτασε στη φάση των προημιτελικών, μετά τη νίκη της απέναντι στην εθνική ομάδα της Αγγλίας. Έπειτα αποκλείστηκε από τη διοργάνωση αφού ηττήθηκε από την εθνική ομάδα της Γαλλίας.

Το υπό εξέταση βίντεο απεικονίζει απόσπασμα από την εορταστική υποδοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου στην Ισλανδία μετά τον αποκλεισμό της από το Euro του 2016.

[πηγή]

Όσον αφορά τα μέτρα της κυβέρνησης της Ισλανδίας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, δεν έχουν εξαλειφθεί εξ ολοκλήρου, όπως εσφαλμένα αναφέρεται στην παραπάνω δημοσίευση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 5 Φεβρουαρίου του 2021, αποφασίστηκε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων lockdown. Πιο συγκεκριμένα η χώρα προχώρησε στο άνοιγμα δημόσιων χώρων συγκέντρωσης, διασκέδασης, λατρείας και ούτω καθεξής, με περιορισμούς στον αριθμό ατόμων που θα μπορούσαν να προσέλθουν στον εκάστοτε χώρο και περιορισμό στα ωράρια λειτουργίας τους.

Για παράδειγμα το γενικό μέγιστο όριο του επιτρεπόμενου αριθμού συγκέντρωσης σε δημόσιους χώρους καθορίστηκε στα 20 άτομα, και χώροι διασκέδασης όπως καφετέριες και μπαρ θα έπρεπε να κλείνουν στις 10 το βράδυ. Η τήρηση των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και η υποχρεωτική χρήση μάσκας δεν άλλαξε. [πηγή]

Έπειτα, με νέα ανακοίνωση της κυβέρνησης στις 23 Φεβρουαρίου, αποφασίστηκαν κάποιες περαιτέρω τροποποιήσεις στα υπάρχοντα μέτρα, οι οποίες θα ισχύουν τουλάχιστον έως και τις 17 Μαρτίου. Για παράδειγμα, ο μέγιστος επιτρεπόμενος αριθμός συγκέντρωσης σε δημόσιους χώρους ανήλθε στα 50 άτομα, ενώ χώροι διασκέδασης όπως καφετέριες, εστιατόρια και μπαρ θα μπορούσαν να κλείνουν στις 11 το βράδυ. Η τήρηση αποστάσεων έως και 2 μέτρα καθώς και η χρήση μάσκας παραμένει υποχρεωτική ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω στοιχεία, η Ισλανδία δεν έχει προχωρήσει σε καθολική άρση όλων των μέτρων που εφαρμόστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Παρότι δεν βρίσκονται σε κατάσταση καθολικού lockdown, υπάρχουν αρκετοί περιορισμοί και η τήρηση προσωπικών μέτρων όπως κοινωνική αποστασιοποίηση και χρήση μασκας παραμένει υποχρεωτική.

Το βίντεο, το οποίο υποτίθεται απεικονίζει τους Ισλανδούς να γιορτάζουν τη λήξη των μέτρων είναι στην πραγματικότητα από τη τελετή υποδοχής της εθνικής ποδοσφαιρικής ομάδας μετά τη συμμετοχή της στο Euro του 2016.