Ποιοι είμαστε
Αρχική Εκκένωση πρυτανείας ΑΠΘ: Παραπληροφόρηση με βίντεο χωρίς ήχο σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εκκένωση πρυτανείας ΑΠΘ: Παραπληροφόρηση με βίντεο χωρίς ήχο σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ

11 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ τα οποία παρουσιάστηκαν στην εκπομπή "Σήμερα" του ΣΚΑΙ στις 11/3 προέρχονταν από τις ειδικές κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

Συμπέρασμα:

Τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ δεν είναι από κάμερα αστυνομικού, αλλά τα τράβηξε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης. Επιπλέον, το βίντεο που έπαιξε δεν είχε ήχο, επομένως δεν παρουσίασε την ένταση μεταξύ αστυνομικών και δημοσιογράφου.

Στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ “Σήμερα” παρουσιάστηκε ρεπορτάζ με στιγμιότυπα από την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ. Ο τρόπος παρουσίασης των συγκεκριμένων πλάνων από την επιχείρηση παραπληροφορούν το κοινό.

Απόσπασμα από την εκπομπή είχε αναρτηθεί και στην ιστοσελίδα του skai.gr. Το συγκεκριμένο βίντεο έχει πλέον αφαιρεθεί.

Το επίμαχο ρεπορτάζ

Ρεπορτάζ για τα όσα διαδραματίστηκαν κατά την επιχείρηση εκκένωσης της πρυτανείας του ΑΠΘ τις πρωινές ώρες της 11ης Μαρτίου 2021 παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια της εκπομπής “Σήμερα” το πρωί της ίδιας ημέρας.

Στο απόσπασμα που ακολουθεί, μπορείτε να ακούσετε τον δημοσιογράφο Δ. Οικονόμου να αναφέρει ότι τα πλάνα προέρχονται από τις ειδικές κάμερες που φέρουν οι αστυνομικοί που πήραν μέρος στην επιχείρηση.

[0:30-0:42]
Αυτές προφανώς είναι εικόνες από τους ίδιους τους αστυνομικούς. Από τις κάμερες που φέρουν πάνω στη στολή τους, γιατί βλέπουμε είναι εν κινήσει τη στιγμή που μπαίνουνε μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου και εκκενώνουν στη συνέχεια το χώρο από τα άτομα που βρίσκονταν εκεί.

Και λίγο πιο μετά τον ακούμε να σχολιάζει την όλη διαδικασία και την ηρεμία που επικρατεί λέγοντας χαρακτηριστικά:

[01:04-1:10]
Βλέπουμε όμως ότι γίνεται με …. τάξη και ησυχία η επιχείρηση αυτή.

Όπως μπορείτε να παρατηρήσετε, όταν παρουσιάζονται αρχικά τα πλάνα από την επιχείρηση εκκένωσης δεν ακούγεται ο ήχος από το βίντεο. Αντ’ αυτού, οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στο πλατό σχολιάζουν τα όσα βλέπουν.

Πλάνα από δημοσιογράφο που ήταν στο χώρο του ΑΠΘ

Τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στο ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ, δεν είναι από κάμερα αστυνομικού, αλλά τα τράβηξε ο δημοσιογράφος Αλέξανδρος Λιτσαρδάκης. Τα βίντεο αναρτήθηκαν στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Όπως βλέπουμε στη δημοσίευση που έκανε ο κ. Λιτσαρδάκης στο προφιλ του, τα πλάνα τραβήχτηκαν μετά την εκκένωση της πρυτανείας. Σε αυτά καταγράφεται η επιχείρηση απώθησης της αστυνομίας των μη συλληφθέντων που εκείνη την ώρα βρίσκονταν στο χώρο του Πανεπιστημίου.

Στιγμιότυπο από την ανάρτηση του δημοσιογράφου στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook.

Ακολουθούν τα δύο βίντεο που τράβηξε ο κ. Λιτσαρδάκης με ήχο, στα οποία γίνεται αντιληπτή η ένταση που επικρατούσε εκείνη την ώρα ανάμεσα στους παρευρισκόμενους και τους αστυνομικούς. Μάλιστα, και στα δύο ακούμε το δημοσιογράφο να δηλώνει φωνάζοντας την ιδιότητά του για να αποτρέψει επίθεση από τους αστυνομικούς.

Συμπέρασμα

Τα πλάνα που χρησιμοποιήθηκαν στην εκπομπή “Σήμερα” δεν είναι από κάμερα αστυνομικού αλλά τα τράβηξε δημοσιογράφος που ήταν παρών στην επιχείρηση εκκένωσης. Όταν παρουσιάστηκαν, στο πλαίσιο του ρεπορτάζ στον ΣΚΑΪ, δεν ακουγόταν ο ήχος και οι έντονοι διάλογοι του δημοσιογράφου και των άλλων παρευρισκόμενων στο περιστατικό με τους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα να μην αποδίδονται σωστά τα πραγματικά γεγονότα.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).