Ποιοι είμαστε
Αρχική Έρευνα: Τα πλάνα ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός είναι απάτηHOAXES ΕΡΕΥΝΕΣ

Έρευνα: Τα πλάνα ΔΕΝ αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός είναι απάτη

16 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το βίντεο αποδεικνύει πως ο κορωνοϊός είναι απάτη και οι ασθενείς ηθοποιοί.

Συμπέρασμα:

Στο βίντεο απεικονίζονται τα παρασκήνια από τα γυρίσματα διαφημιστικής καμπάνιας για τη νέα νοσοκομειακή πτέρυγα COVID-19 του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ στο Ισραήλ.

Πρόσφατα κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που υποστηρίζει τη θεωρία συνωμοσίας ότι ο κορωνοϊός είναι απάτη και οι ασθενείς στις ΜΕΘ είναι στην πραγματικότητα ηθοποιοί. Ωστόσο, ο υπό εξέταση ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Ας δούμε τι ισχύει.

Δείτε το βίντεο:


Τι ισχύει;

Στο υπό εξέταση βίντεο διακρίνονται τρεις όρθιοι άνδρες, οι οποίοι δεν φορούν προστατευτική στολή. Ο πρώτος μοιάζει να είναι σκηνοθέτης, ο δεύτερος φωτογράφος και ο τρίτος χειριστής κάμερας. Οι τρεις τους συνεργάζονται με τους ασθενείς και το νοσηλευτικό προσωπικό στο πλαίσιο κάποιου γυρίσματος.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ένα καρέ στο 49ο δευτερόλεπτο του βίντεο, όταν ομάδα νοσηλευτών μεταφέρουν με φορείο έναν ασθενή. Στη στολή του ενός εκ των νοσηλευτών αναγράφεται η λέξη “אלונקאי” η οποία είναι γραμμένη στα Εβραϊκά και σημαίνει τραυματιοφορέας. Λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το στοιχείο, η ερευνά μας επικεντρώθηκε στο Ισραήλ.


Μετά από ενδελεχή έρευνα ανακαλύψαμε ότι οι εγκαταστάσεις του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ στο Ισραήλ μοιάζουν αρκετά με αυτές που υπάρχουν στο υπό εξέταση βίντεο. Επιπρόσθετα, στην ιστοσελίδα του εν λόγω νοσοκομείου, είναι αναρτημένο κείμενο στο οποίο γνωστοποιείται η δημιουργία μιας νέας μονάδας για την αντιμετώπιση της COVID-19.

Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προαναφερθέν κείμενο, το Υπουργείο Υγείας του Ισραήλ σε συνεργασία με τη Διοίκηση του Ιατρικού Κέντρου Shamir, μετέτρεψαν έναν υπόγειο χώρο στάθμευσης σε ιατρική μονάδα χωρητικότητας 150 κλινών για την κάλυψη των αυξανόμενων αναγκών εξαιτίας της πανδημίας. [πηγή]

Σύμφωνα με το ακόλουθο βίντεο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 17 Νοεμβρίου του 2020 στο κανάλι του Ιατρικού κέντρου “Shamir Medical Center (Assaf Harofeh)” στην πλατφόρμα του YouTube, καθίσταται σαφές πως ο τέταρτος όροφος του υπογείου θα μετατραπεί σε νοσοκομειακή πτέρυγα.


Φωτογραφίες από τη νέα πτέρυγα του νοσοκομείου δημοσιοποιήθηκαν σε ενημερωτικές ιστοσελίδες του Ισραήλ. Συγκρίνοντάς τες με τα πλάνα από το υπό εξέταση βίντεο, επαληθεύσαμε πως πρόκειται για την ίδια πτέρυγα. [πηγή 1] [πηγή 2]

בית החולים לעת חירום ב"שמיר-אסף הרופא" מוכן לקליטת חולים | דוקטורס אונלי  Doctors Only

Η απάντηση του Ιατρικού Κέντρου

Μετά από σχετικό ερώτημα στο Γραφείο Τύπου του Ιατρικού Κέντρου λάβαμε την ακόλουθη απάντηση:

[G]ood Morning

This is part of a promotional video being filmed these days at Shamir Medical Center, the doctor gathered the latest innovations in the field of logistics and medicine, for the benefit of our patients, made in the past year.

What you see in the video in question is our new emergency parking lot. This is a demonstration of how the parking lot will be converted in an emergency to inpatient wards.

An image film is a legitimate and important thing in presenting the full range of capabilities of any hospital In particular, our hospital, Shamir Assaf Harofeh, which is the fourth largest government medical center in Israel.

It is a pity that there are foreign factors that took the video and made it an anti-vaccine agenda. We have no connection to the matter. And we deny outright the conspiracy he wanted on social media.

Μετάφραση:

Καλημέρα σας,

Το βίντεο αποτελεί τμήμα προωθητικής καμπάνιας η οποία γυρίζεται αυτές τις μέρες στο Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ. Το ιατρικό προσωπικό συγκέντρωσε μερικές από τις πιο πρόσφατες καινοτομίες υλικοτεχνικής υποδομής και ιατρικού εξοπλισμού οι οποίες αναπτύχθηκαν το τελευταίο έτος προς όφελος των ασθενών μας.

Αυτό που βλέπετε στο υπό εξέταση βίντεο, είναι ο νέος χώρος επείγουσας στάθμευσης. Στο βίντεο γίνεται επίδειξη για το πως ο χώρος επείγουσας στάθμευσης θα μπορεί να μετατραπεί σε ιατρικό θάλαμο έκτακτης ανάγκης.

Η χρήση προωθητικών βίντεο είναι ένα από τα πιο σημαντικά μέσα για να παρουσιαστεί αποτελεσματικά το εύρος των δυνατοτήτων ενός νοσοκομείου. Το δικό μας νοσοκομείο συγκεκριμένα, το Σαμίρ Ασάφ Χαροφέχ, είναι το 4ο μεγαλύτερο κυβερνητικό ιατρικό κέντρο στο Ισραήλ.

Μας λυπεί το γεγονός ότι άτομα εκτός της χώρας χρησιμοποίησαν το βίντεο για να προωθήσουν την αντιεμβολιαστική τους ατζέντα. Δεν έχουμε ουδεμία σύνδεση με αυτό το θέμα, ενώ καταδικάζουμε ευθέως την θεωρία συνωμοσίας που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Συνεπώς, στο βίντεο απεικονίζονται τα παρασκήνια των γυρισμάτων που έγιναν για τη διαφημιστική καμπάνια του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ στο Ισραήλ. Οι λήψεις προέρχονται από τον υπόγειο χώρο στάθμευσης, ο οποίος αναδιαμορφώθηκε με σκοπό να ενισχύσει το εθνικό σύστημα υγείας στο πλαίσιο αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Google Maps: Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ, Ισραήλ.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί πως το Ιατρικό Κέντρο Σαμίρ δεν είναι το μοναδικό νοσοκομείο που έχει μετατρέψει υπόγειους χώρους στάθμευσης σε υγειονομικές μονάδες. Η ίδια πρακτική έχει εφαρμοστεί και στο νοσοκομείο Ραμμπάμ στην πόλη Χάιφα.

[Πηγή βίντεο]

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την παραπάνω έρευνα καθίσταται σαφές πως το υπό εξέταση βίντεο σε καμία περίπτωση δεν αποδεικνύει συνωμοσία εξαπάτησης σχετικά με τη πανδημία ή ότι οι ασθενείς της COVID-19 που εμφανίζονται είναι ηθοποιοί. Αντ’ αυτού πρόκειται για βίντεο από τα παρασκήνια των γυρισμάτων προωθητικής καμπάνιας του 4ου μεγαλύτερου νοσοκομείου στο Ισραήλ. Ως εκ τούτου, ο υπό εξέταση ισχυρισμός καταρρίπτεται.


Προσθήκη 26/3/2021, ώρα 10:30

Στις αρχές Μαρτίου κυκλοφόρησε βίντεο που απεικόνιζε παρασκηνιακές λήψεις γυρισμάτων προωθητικής καμπάνιας του Ιατρικού Κέντρου Σαμίρ στο Ισραήλ. Ωστόσο, χρήστες των μέσω κοινωνικής δικτύωσης, αναπαρήγαγαν το εν λόγω βίντεο διατεινόμενοι πως αυτό αποδεικνύει τη μη ύπαρξη του κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, βίντεο που δημοσιεύτηκε στο λογαριασμό του Ιατρικού Κέντρου στο Facebook αλλά και το Youtube, επαληθεύει την έρευνα των Εllinika-Hoaxes. Πιο συγκεκριμένα, στο χρονικό σημείο 1:31 του ακόλουθου βίντεο, μπορεί κανείς να συναντήσει την αίθουσα στην οποία έγιναν τα υπό εξέταση γυρίσματα που δημιούργησαν αντιδράσεις και γέννησαν συνωμοσιολογικούς ισχυρισμούς:

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).