Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η απενεργοποίηση σχολίων στο κανάλι του Πρωθυπουργού στο YouTubeΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Η απενεργοποίηση σχολίων στο κανάλι του Πρωθυπουργού στο YouTube

17 Μαρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Μετά τις αρνητικές αντιδράσεις των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στο διάγγελμα του κ. Μητσοτάκη, οι συνεργάτες του απενεργοποίησαν τα σχόλια στην πλατφόρμα του YouTube.

Συμπέρασμα:

Η απενεργοποίηση των σχολίων του καναλιού του Πρωθυπουργού, στο Youtube, δεν συνδέεται με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι μια πάγια τακτική. Δηλαδή, τα σχόλια ήταν, κατά κανόνα, απενεργοποιημένα και πριν. Την ίδια τακτική εφάρμοσαν και οι διαχειριστές του καναλιού των προηγούμενων πρωθυπουργών, από την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά.

Σε ενημερωτικές ιστοσελίδες δημοσιεύθηκαν άρθρα τα οποία επικεντρώνονται στην δυνατότητα ή μη των πολιτών να σχολιάζουν στα βίντεο που αναρτώνται στο κανάλι του Πρωθυπουργού στο YouTube.

Παραδείγματα: efsyn.gr, documentonews.gr, kontranews.gr, koutipandoras.gr

Στα κείμενα αναφέρεται ότι οι συνεργάτες του Πρωθυπουργού αποφάσισαν να απενεργοποιήσουν τη δυνατότητα σχολίων στα βίντεο που αναρτώνται στην πλατφόρμα του YouTube, εξαιτίας των αρνητικών αντιδράσεων που συγκέντρωσε το βίντεο του διαγγέλματος, μετά τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη.

Σε κάποια από τα άρθρα υπάρχει και στιγμιότυπο από βίντεο του κ. Μητσοτάκη που έχει αναρτηθεί στο YouTube και φαίνεται ότι τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Τι αποκαλύπτουν τα δεδομένα του YouTube

Το κανάλι είναι ενεργό από τις 13 Νοεμβρίου 2009 και σε αυτό αναρτώνται βίντεο του εκάστοτε Πρωθυπουργού της Ελλάδος. Στα άρθρα δηλώνεται ότι η απενεργοποίηση των σχολίων έγινε μετά τις 9 Μαρτίου 2021. Ελέγξαμε τα βίντεο που αναρτήθηκαν από την ημέρα που δημιουργήθηκε το κανάλι “Ο Πρωθυπουργός” έως και τις 17 Μαρτίου 2021.

Συνολικά στο κανάλι έχουν αναρτηθεί 2.091 βίντεο από τα οποία τα 1.538 έχουν απενεργοποιημένη τη δυνατότητα σχολιασμού και τα 553 ενεργοποιημένη. Το πρώτο βίντεο που δημοσιεύθηκε στο κανάλι του Πρωθυπουργού στο YouTube ήταν του Γ. Παπανδρέου στις 24 Νοεμβρίου 2009.


Κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου

Βίντεο από την περίοδο του Γεωργίου Παπανδρέου ανέβηκαν στο κανάλι έως και 9 Νοεμβρίου 2011. Συνολικά αναρτήθηκαν 448. Σε όλα τα βίντεο είναι ενεργοποιημένη η δυνατότητα σχολιασμού.


Κυβέρνηση Λ. Παπαδήμου

Τέσσερα είναι συνολικά τα βίντεο που υπάρχουν στο κανάλι από την περίοδο της κυβέρνησης του Λουκά Παπαδήμου. Όλα τα βίντεο, τα οποία αναρτήθηκαν σε διάστημα τριών εβδομάδων (24/1/2012-13/2/2012), έχουν ενεργοποιημένη τη δυνατότητα σχολιασμού.

Κυβέρνηση Α. Σαμαρά

Επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά “ανέβηκαν” συνολικά 178 βίντεο (6/6/2012 – 22/1/2015). Τα 160 έχουν απενεργοποιημένη τη δυνατότητα σχολιασμού.

Κυβέρνηση Α. Τσίπρα

Επί πρωθυπουργίας Αλέξη Τσίπρα “ανέβηκαν” συνολικά 945 βίντεο (από 29/1/2015 έως 27/1/2019). Τα 874 έχουν απενεργοποιημένη τη δυνατότητα σχολιασμού.

Παραδείγματα βίντεο με απενεργοποιημένα τα σχόλια μπορείτε να δείτε εδώ, εδώ κι εδώ.

Κυβέρνηση Κ. Μητσοτάκη

Από την αρχή της θητείας του κ. Μητσοτάκη μέχρι και τις 17 Μαρτίου 2021, έχουν αναρτηθεί στο YouTube συνολικά 516 βίντεο. Από αυτά, τα 504 έχουν απενεργοποιημένα τα σχόλια.

Κάνοντας αναζήτηση σε ιστοσελίδες επιφορτισμένες με την αρχειοθέτηση του ιστού (internet archive), κάποιων εκ των παλαιότερων βίντεο, φαίνεται ότι υπάρχουν βίντεο με απενεργοποιημένα τα σχόλια στο κανάλι του Πρωθυπουργού τουλάχιστον από το 2019, δηλαδή από την αρχή της θητείας του Κ. Μητσοτάκη.

Ενδεικτικά, η δυνατότητα σχολιασμού είναι απενεργοποιημένη σε βίντεο που αναρτήθηκαν το Δεκέμβριο του 2020 (αρχειοθετημένο στις 28/1/2021), το Νοέμβριο του 2020 (αρχειοθετημένο στις 13/12/2020), το Μάιο του 2020 (αρχειοθετημένο στις 14/06/2020), τον Ιανουάριο του 2020 (αρχειοθετημένο στις 30/1/2020), το Νοέμβριο του 2019 (αρχειοθετημένο στις 11/11/2019) και τον Ιούλιο του 2019 (αρχειοθετημένο στις 05/08/2019).

Η πλατφόρμα του YouTube επιτρέπει σε όσους διαχειρίζονται ένα κανάλι να έχουν ενεργοποιημένη ή όχι τη δυνατότητα σχολίων σε κάθε βίντεο ξεχωριστά.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα παραπάνω, η απενεργοποίηση των σχολίων του καναλιού του Πρωθυπουργού, στο Youtube, δεν συνδέεται με τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν το τελευταίο διάστημα, αλλά είναι μια πάγια τακτική. Δηλαδή, τα σχόλια ήταν, κατά κανόνα, απενεργοποιημένα και πριν. Την ίδια τακτική εφάρμοσαν και οι διαχειριστές του καναλιού των προηγούμενων πρωθυπουργών, από την κυβέρνηση Σαμαρά και μετά.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).