Ποιοι είμαστε
Αρχική Ως «σόου τρομοκράτησης» για τον κορωνοϊό παρουσιάζονται πλάνα από βίντεο-κλιπΣΥΝΩΜΟΣΙΟΛΟΓΙΑ

Ως «σόου τρομοκράτησης» για τον κορωνοϊό παρουσιάζονται πλάνα από βίντεο-κλιπ

6 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Βίντεο που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απεικονίζει κομπάρσο που παριστάνει νεκρό από τον κορωνοϊό, να καπνίζει.

Συμπέρασμα:

Το βίντεο αποτελεί παρασκηνιακή λήψη γυρισμάτων μουσικού βίντεο του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски.

Αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ισχυρίζονται ότι το παρακάτω βίντεο αποδεικνύει πως οι νεκροί από τη νόσο covid-19 είναι στην πραγματικότητα κομπάρσοι που συμμετέχουν σε καμπάνια τρομοκράτησης του κοινού. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ανυπόστατος. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα:


Αληθεύει;

Το βίντεο κυκλοφόρησε πρώτα στην πλατφόρμα του Tik-Tok, από το λογαριασμό του καλλιτεχνικού διευθυντή, Vasya Ivanov ενώ στη συνέχεια διαμοιράστηκε ραγδαία και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook.


Ωστόσο, η πλαισίωση του καλλιτεχνικού διευθυντή δεν έχει ουδεμία σχέση με εκείνη των χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Χαρακτηριστικά, σύμφωνα με τον Ivanov, το βίντεο αποτελεί παρασκηνιακή λήψη βίντεο-κλιπ του τραγουδιού Никогда-нибудь (μετάφραση: Κάποτε) του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски (Χάσκι) το οποίο γυρίστηκε στη Μόσχα.

Προειδοποίηση: Στο βίντεο προβάλλονται σκληρές εικόνες που ενδέχεται να σοκάρουν.

Ακόμη, στο προφίλ του Ivano κανείς εντοπίζει κι άλλες λήψεις από τα παρασκήνια των γυρισμάτων του εν λόγω μουσικού βίντεο, το οποίο ο ίδιος επιμελήθηκε, όπως δήλωσε στα EH.


Ακολουθεί ανάλυση των καρέ του μουσικού βίντεο, μέσω της οποίας επιβεβαιώνεται η προέλευση του.

Ανάλυση των καρέ

Στο χρονικό σημείο 2:23 του μουσικού βίντεο Никогда-нибудь, εμφανίζεται το πορτοκαλί όχημα το οποίο συναντήσαμε επίσης στο υπό εξέταση βίντεο:

Αριστερά, το βίντεο που κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεξιά, σκηνή από το βίντεο-κλιπ

Ακόμη, σκηνές από το παρακάτω πολυώροφο κτήριο ταιριάζουν με κτήριο στη Μόσχα και πιο συγκεκριμένα στην οδό Shchepkina 61.

Πηγή: Google Maps
Πηγή βίντεο – tiktok

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο εντοπίζεται επίσης ο Ιερός Ναός της Παναγίας, στην νοτιοανατολική πλευρά του οποίου κάθεται ο άνδρας που απαντάται στο υπό εξέταση βίντεο. [πηγή 1] [πηγή 2]


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με όλα τα διαθέσιμα στοιχεία, συνάγουμε το συμπέρασμα πως το υπό εξέταση βίντεο αποτελεί παρασκηνιακή λήψη από γυρίσματα βίντεο-κλιπ του τραγουδιού “Никогда-нибудь” του Ρώσου καλλιτέχνη Хаски, το οποίο δημοσιεύτηκε στο Tik Tok από τον καλλιτεχνικό διευθυντή Vasya Ivanov, που το επιμελήθηκε.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).