Ποιοι είμαστε
Αρχική Σατιρικό το βίντεο του “ηθοποιού” που μετακόμισε στο Μπαλί γιατί συμμετείχε στη συνωμοσία του κορωνοϊούΣΑΤΙΡΑ

Σατιρικό το βίντεο του “ηθοποιού” που μετακόμισε στο Μπαλί γιατί συμμετείχε στη συνωμοσία του κορωνοϊού

21 Απρ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Ηθοποιός ομολογεί σε βίντεο ότι ο κορωνοϊός δεν υπάρχει κι ότι πληρώθηκε για να παριστάνει τον νεκρό από την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Το εν λόγω βίντεο είναι σατιρικό και χρησιμοποιήθηκε από τον δημιουργό του ως απόδειξη ότι ένας άγνωστος λογαριασμός μπορεί να αποτελέσει πηγή συνωμοσιολογικής παραπληροφόρησης καθώς ένα μεγάλο μέρος των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιεί δημοσιεύματα χωρίς να ελέγχει την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Viral έχει γίνει τις τελευταίες ημέρες το σατιρικό βίντεο που ανήρτησε στο προσωπικό του προφίλ, χρήστης του Facebook. Η δημοσίευση έχει θεωρηθεί από πολλούς ως απόδειξη ότι δεν υπάρχει ο κορωνοϊός κι ότι ηθοποιοί πληρώνονται για να παραστήσουν τους νεκρούς.

Παραδείγματα: apagoreuetai-group.blogspot.com

Στο βίντεο ακούγεται ο χρήστης να δηλώνει ότι είναι ηθοποιός κι ότι έκανε έναντι αμοιβής τον νεκρό. Αναφέρει ακόμη ότι γιατροί, κυβερνώντες αλλά και επιχειρηματίες όπως ο Μπιλ Γκέιτς και ο Τζωρτζ Σόρος γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει η πανδημία. Λίγο πριν το τέλος λέει ότι υποχρεώθηκε να μετακομίσει το τελευταίο διάστημα στο Μπαλί κι ότι οι τύψεις τον οδήγησαν να μοιραστεί την ιστορία του. Το βίντεο συνοδεύεται από το ακόλουθο μήνυμα:

Μόνο να με συγχωρήσετε θέλω. Ο θεός είναι μεγάλος

Τι ισχύει;

Πρωταγωνιστής στο βίντεο είναι ο Λεωνίδας Σπύρου, ο οποίος τα τελευταία 15 χρόνια διαμένει μόνιμα στο Μπαλί. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο publishitmagazine.gr το 2015, ανέφερε ότι δραστηριοποιείται επαγγελματικά με επιχειρήσεις στους τομείς του τουρισμού και της ένδυσης. Ο κ. Σπύρου έχει κατά περιόδους αρθρογραφήσει σε ιστοσελίδες, ανάμεσα στις οποίες είναι o-klooun.com και το parallaximag.gr.

Όπως και ο ίδιος αναφέρει σε ανάρτηση που έκανε, με το βίντεο ήθελε να αποδείξει πως οι αρνητές του κορωνοϊού μπορούν εύκολα να παραπλανηθούν από αγνώστους που παρουσιάζουν τα γεγονότα με τρόπο που να υποστηρίζει το αφήγημά τους.


Διαβάστε ακόμη: Παρουσιάζουν ηλεκτρονική πλακέτα τηλεοπτικού αποκωδικοποιητή ως εξάρτημα κεραίας 5G


Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το υπό εξέταση βίντεο αποδεικνύει πως οι νεκροί από την COVID-19 είναι ηθοποιοί συνιστά παραπληροφόρηση. Το εν λόγω βίντεο είναι σατιρικό και χρησιμοποιήθηκε από τον δημιουργό του ως απόδειξη ότι ένας άγνωστος λογαριασμός μπορεί να αποτελέσει πηγή συνωμοσιολογικής παραπληροφόρησης καθώς ένα μεγάλο μέρος των χρηστών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κοινοποιεί δημοσιεύματα χωρίς να ελέγχει την αξιοπιστία των πληροφοριών.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).