Ποιοι είμαστε
Αρχική Το χλωριούχο κάλιο που περιέχει το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλέςΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Το χλωριούχο κάλιο που περιέχει το εμβόλιο της Pfizer είναι ασφαλές

3 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού περιέχει χλωριούχα ποτάσα, η οποία καίει τα νεύρα και σταματά την καρδιά.

Συμπέρασμα:

Η εν λόγω ουσία, η σωστή ονομασία της οποίας είναι "χλωριούχο κάλιο", είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή, και χρησιμοποιείται στο εμβόλιο ως σταθεροποιητικός παράγοντας και για να διευκολύνεται η αποθήκευση. Οι ποσότητές της στο εμβόλιο είναι αμελητέες, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αναφέρει πως το εμβόλιο ουσιαστικά δεν περιέχει κάλιο. Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα, δεν έχει επισημανθεί καμιά σχετική παρενέργεια από τους αρμόδιους θεσμούς υγείας διεθνώς. Οι θανατηφόρες ενέσεις περιέχουν περισσότερες από 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα καλίου από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφορούν στο ελληνικό διαδίκτυο, το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού περιέχει χλωριούχο κάλιο που καίει τα νεύρα και σταματά την καρδιά. Ο ισχυρισμός όμως συνιστά παραπληροφόρηση.

Παραδείγματα: greeknewsondemand.com, katohika.gr, dreamgr.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com, kontasas.gr

Τι ισχύει

Ο ισχυρισμός κυκλοφόρησε αρχικά σε λογαριασμούς και σελίδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης στο εξωτερικό, και έχει εξεταστεί από ομάδες ελέγχου γεγονότων όπως οι Associated Press, Reuters και AFP.

Ο λόγος γίνεται για την ουσία “potassium chloride” (KCl), η οποία στα ελληνικά δε μεταφράζεται ως “χλωριούχα ποτάσα”, αλλά χλωριούχο κάλιο, η οποία είναι ένα είδος άλατος. Τα επίμαχα δημοσιεύματα διαστρεβλώνουν πλήρως το γενικό ρόλο του χλωριούχου καλίου, καθώς πρόκειται για μια ουσία ιδιαίτερα σημαντική για την ανθρώπινη ζωή. Το κάλιο ως χημικό στοιχείο συμμετέχει σε ιδιαίτερα σημαντικές βιοχημικές διεργασίες όπως η μεταφορά νευρικών σημάτων, η καρδιακή και μυϊκή συστολή, η παραγωγή ενέργειας, η σύνθεση του DNA, η διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και η φυσιολογική νεφρική λειτουργία.

Η επίκουρη καθηγήτρια νοσηλευτικής Libby Richards, εξηγεί στο AFP:

Το χλωριούχο κάλιο βρίσκεται σχεδόν σε όλα τα τρόφιμα που τρώμε – κρέατα, φρούτα, δημητριακά, πατατάκια, βρεφικά τρόφιμα. Αν πίνετε εμφιαλωμένο νερό, πίνετε χλωριούχο κάλιο που έπειτα απορροφάται στο αίμα σας. Τα συστατικά των εμβολίων έχουν επιλεχθεί προσεκτικά και παρακολουθούνται στενά για λόγους ασφαλείας. Το ποσό του χλωριούχου καλίου που βρίσκεται στα εμβόλια είναι πολύ, πολύ μικρό και αδιαμφισβήτητα θεωρείται ασφαλές.

Χαρακτηριστικά, η Περίληψη Χαρακτηριστικών Προϊόντος του εμβολίου των Pfizer-BioNTech στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, αναφέρει (σελ. 4) ότι:

Tο εμβόλιο αυτό περιέχει λιγότερο από 1 mmol καλίου (39 mg) ανά δόση, είναι αυτό που ονομάζουμε ελεύθερο καλίου“.

Όσον αφορά το ρόλο του χλωριούχου καλίου στο εμβόλιο, η επίκουρη καθηγήτρια φαρμακολογίας Jamie Alan και η αρχή υγείας του Queensland της Αυστραλίας εξηγούν ότι χρησιμοποιείται για την διατήρηση του pH και τη σταθερότητα του εμβολίου, ώστε να είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό και να αποθηκεύεται ευκολότερα. [πηγή 1][πηγή 2]

Είναι γεγονός ότι ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ χρησιμοποιούν και το χλωριούχο κάλιο στις ενέσεις που χορηγούν για την εκτέλεση της θανατικής ποινής. Όμως, σε αναφορά που δημοσιεύτηκε το 2007 σχετικά με τις συγκεντρώσεις της ουσίας που χορηγούνταν στο πλαίσιο της θανατικής ποινής (σελ. 51), διαπιστώνουμε ότι αυτές κυμαίνονταν από τα 100 έως και τα 240 mEq (χιλιογραμμοϊσοδύναμα), δηλαδή από 7.5 έως 18 γραμμάρια χλωριούχου καλίου, με περίπου το μισό να είναι κάλιο. Επομένως οι θανατηφόρες ενέσεις περιείχαν περισσότερες από 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα καλίου από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Σε κάθε περίπτωση, αν το χλωριούχο κάλιο που περιέχει το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech ήταν επικίνδυνο, μετά από πολλές δεκάδες εκατομμύρια εμβολιασμούς στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα είχαν παρατηρηθεί επανειλημμένα σχετικές παρενέργειες από τους αντίστοιχους οργανισμούς φαρμακοεπαγρύπνησης. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν υπάρχει καμιά σχετική αναφορά. [πηγή 1][πηγή 2]

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως η εξέταση μόνο των ουσιών που περιέχει ένα προϊόν, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο ευρύτερος ρόλος και η ποσότητά τους, δεν μας δίνουν ουσιαστική εικόνα για την ασφάλεια ή την επικινδυνότητα τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ακόμα και η κατανάλωση νερού σε υπέρογκες ποσότητες, παρότι σπάνια, μπορεί να αποβεί μοιραία. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Ο ισχυρισμός ότι το εμβόλιο των Pfizer-BioNTech κατά του κορωνοϊού περιέχει “χλωριούχα ποτάσα”, η οποία καίει τα νεύρα και σταματά την καρδιά, συνιστά παραπληροφόρηση. Η εν λόγω ουσία, η σωστή ονομασία της οποίας είναι “χλωριούχο κάλιο”, είναι απαραίτητη για την ανθρώπινη ζωή, και χρησιμοποιείται στο εμβόλιο ως σταθεροποιητικός παράγοντας και για να διευκολύνεται η αποθήκευση. Οι ποσότητές της στο εμβόλιο είναι αμελητέες, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων να αναφέρει πως το εμβόλιο ουσιαστικά δεν περιέχει κάλιο. Επιπρόσθετα, μέχρι σήμερα, δεν έχει επισημανθεί καμιά σχετική παρενέργεια από τους αρμόδιους θεσμούς υγείας διεθνώς. Οι θανατηφόρες ενέσεις περιέχουν περισσότερες από 100 φορές μεγαλύτερη ποσότητα καλίου από το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

Είναι απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ). Κατά την πανδημία της COVID-19, εστίασε στην έρευνα της ψευδοεπιστημονικής παραπληροφόρησης.