Ποιοι είμαστε
Αρχική Διαστρέβλωση δηλώσεων της Β. Παπαευαγγέλου για ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν είχαν εμβολιαστείΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Διαστρέβλωση δηλώσεων της Β. Παπαευαγγέλου για ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν είχαν εμβολιαστεί

4 Μαΐ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Σύμφωνα με δηλώσεις της Καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου στην επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας την 23η Απριλίου 2021, ένας στους τέσσερις νοσηλευομένους σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 είναι ανεμβολίαστος.

Συμπέρασμα 1:

Η κα. Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι «1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άτομα άνω των 75 ετών». Δεν προέβη σε στατιστική αναφορά ή εκτίμηση πόσοι ακριβώς από τους νοσηλευόμενους είναι ανεμβολίαστοι.

Ισχυρισμός 2:

Η Βάνα Παπαευαγγέλου ομολόγησε ότι 3 στους 4 νοσηλευομένους σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα 2:

Με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις της ότι «οι 3 στους 4 σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί». Επίσης, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ, η συντριπτική πλειοψηφία όσων νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ/διασωληνωμένοι ή απεβίωσαν δεν είχαν ήδη εμβολιαστεί.

Στα τέλη Απριλίου κυκλοφόρησαν δημοσιεύματα και αναρτήσεις στο Facebook που διατύπωναν τον ισχυρισμό ότι με βάση δηλώσεις της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου σε επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την COVID-19, «ένας στους τέσσερις νοσηλευομένους σε ΜΕΘ λόγω κορωνοϊού δεν έχει κάνει το εμβόλιο». Ωστόσο, πρόκειται για διαστρέβλωση των δηλώσεών της, και ο ισχυρισμός δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Παραδείγματα δημοσιευμάτων: tanea.gr, in.gr

Ενδεικτικά, σε ένα από αυτά συναντάμε τον παρακάτω τίτλο και κείμενο:

«Κοροναϊός: Ένας στους 4 που βρίσκεται σε ΜΕΘ «αρνήθηκε» το εμβόλιο που θα έσωζε τη ζωή του [σ.σ. ΤΙΤΛΟΣ]

Ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών – άτομα δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού – δεν έχει εμβολιαστεί. Δραματική έκκληση ειδικών, αλλά και της πολιτικής ηγεσίας, ειδικά στους ηλικιωμένους πολίτες, να εμβολιαστούν.


(….)

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην πρόσφατη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, ένας στους 4 ασθενείς στις ΜΕΘ, στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών, άτομα δηλαδή που είχαν τη δυνατότητα εμβολιασμού, επεσήμανε, δεν έχει εμβολιαστεί, ενώ μόνο το 65% στους άνω των 80 ετών έκανε την πρώτη δόση εμβολίου ή έκλεισε ραντεβού για εμβολιασμό».

Η διατύπωση των άρθρων οδήγησε σε αρκετές δημοσιεύσεις χρηστών του Facebook με τον ισχυρισμό ότι «οι 3 στους 4 σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί».

Στιγμιότυπο που ελήφθη στις 03/05/2021

Τον δεύτερο, αυτόν, ισχυρισμό συναντήσαμε και σε δημοσιεύματα όπως του makeleio.gr.


Τι ισχύει;

Τα υπό εξέταση δημοσιεύματα βασίζονται σε όσα αναφέρθηκαν κατά την επίσημη ενημέρωση των διαπιστευμένων συντακτών του Υπουργείου Υγείας από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, κα. Βάνα Παπαευαγγέλου, στις 23 Απριλίου 2021. [πηγή]

Η διατύπωσή της, ωστόσο, δεν βρίσκεται σε συμφωνία με όσα αναφέρουν τα δημοσιεύματα. Το ακριβές κείμενο της δήλωσής της είναι το εξής:

Αξιοσημείωτο όμως είναι ότι σήμερα, περισσότερους από τρεις μήνες μετά την έναρξη του εμβολιασμού στη χώρα μας, βλέπουμε ότι 1 στους 4 ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι άτομα άνω των 75 ετών.

Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό, όπως μας περιγράφουν καθημερινά οι γιατροί των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, να βλέπουμε Covid ασθενείς που ενώ είχαν την ευκαιρία να εμβολιαστούν δεν το έκαναν, είτε γιατί αμέλησαν, είτε γιατί φοβήθηκαν και σήμερα κινδυνεύουν να χαθούν ή και χάνονται. Είναι πραγματικά πολύ λυπηρό.

Τη δήλωση της κυρίας Παπαευαγγέλου μπορείτε να παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο:

Στο συγκεκριμένο, λοιπόν, σημείο των δηλώσεων της κα. Παπαευαγγέλου αναφέρεται ότι ο ένας στους τέσσερις νοσηλευομένους σε ΜΕΘ ανήκει στην ηλικιακή ομάδα άνω των 75 ετών. Δεν αναφέρεται ότι ένας στους τέσσερεις δεν είχε εμβολιαστεί.

Το σχόλιο που μεταφέρει είναι πως υγειονομικοί υπάλληλοι που εργάζονται σε ΜΕΘ, βλέπουν καθημερινά νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19 που δεν έχουν εμβολιαστεί ενώ είχαν την ευκαιρία, χωρίς η ίδια να προβαίνει σε στατιστική αναφορά ή εκτίμηση σχετικά με το πόσοι ακριβώς από τους νοσηλευόμενους είναι ανεμβολίαστοι.

Επίσης, σε αυτήν την ενημέρωση δεν αναφέρθηκε από την ίδια καμία ακριβής πληροφορία για το ποσοστό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ με ηλικία έως 75 ετών (δηλαδή για τα υπόλοιπα τρία τέταρτα των ασθενών με COVID-19 σε ΜΕΘ) που δεν έχουν λάβει έστω μία δόση εμβολίου έναντι της νόσου COVID-19.

Δεν ευσταθεί, επομένως, ο ισχυρισμός ότι, σύμφωνα με την Β. Παπαευαγγέλου, «ο ένας στους τέσσερις νοσηλευομένους σε ΜΕΘ δεν είχε κάνει το εμβόλιο». Επιπροσθέτως, με κανέναν τρόπο δεν προκύπτει από τις δηλώσεις της ότι «οι 3 στους 4 σε ΜΕΘ είχαν εμβολιαστεί».

Συμπληρωματικά προς τα παραπάνω, θα πρέπει να σημειωθεί ότι ακριβέστερες πληροφορίες για το θέμα του ποσοστού εμβολιασμένων έστω με μία δόση που έχουν νοσηλευθεί σε ΜΕΘ ή έχουν αποβιώσει, είχε δώσει την ίδια περίοδο ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας.

Στις 23 Απριλίου 2021, είχε δηλώσει στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 (στο 0:39) πως:

Αυτό που βλέπουμε ξεκάθαρα είναι ότι για τους 60+ και για τους 80+, που είναι οι ηλικιακές ομάδες που μας ενδιαφέρουν, λιγότερο από το 4% από τους συνολικούς θανάτους και από όσους έχουν νοσήσει σοβαρά είχαν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μια δόση. Υπάρχει ένα ποσοστό που είχαν το δικαίωμα να πάνε να εμβολιαστούν και δεν πήγαν.

Στις 27 Απριλίου 2021, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA (5:18 στο αρχικό βίντεο της συνέντευξης), ανέφερε τα εξής ανάλογα:

Το 95% όσων είναι νοσηλευόμενοι σε ΜΕΘ, διασωληνομένοι, και των θανάτων, δεν είχαν εμβολιαστεί.


Συμπέρασμα

Η καθηγήτρια Β. Παπαευαγγέλου ανέφερε στις δηλώσεις της ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό που νοσηλεύεται σε μονάδα εντατικής θεραπείας έχει ηλικία άνω των 75 ετών. Δεν ανέφερε ότι ένας στους τέσσερις ασθενείς στις ΜΕΘ δεν είχε εμβολιαστεί, ούτε αληθεύει ότι «ομολόγησε» πως οι τρεις στους τέσσερις σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι.