Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Η σελίδα “Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας” στο FacebookΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Fact check: Η σελίδα “Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας” στο Facebook

9 Μαΐ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Η σελίδα "Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα" στο Facebook καλεί τους μουσουλμάνους που κατοικούν στην Ελλάδα σε ανυπακοή και σε διενέργεια συγκεντρώσεων την ημέρα του Πάσχα.

Συμπέρασμα:

Oι δημοσιεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον διαχειριστή της πλέον ανενεργής σελίδας στο Facebook, "Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας", ήταν προϊόν σάτιρας. Η φωτογραφία του φερόμενου ως προέδρου της κοινότητας δεν απεικονίζει τον Aadil Bilal, αλλά τον Azhar Haidri, έναν Πακιστανό ο οποίος τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2010 όταν επέλεξε να νυμφευθεί δύο γυναίκες σε διάστημα 24 ωρών.

Το τελευταίο διάστημα κοινοποιήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η εικόνα από δημοσίευση που είχε πραγματοποιήσει παλαιότερα η, ανενεργή πλέον, σελίδα “Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας”. Στο εν λόγω στιγμιότυπο φαίνεται ότι ο Προέδρος του κινήματος, Ααντχίλ Μπιλάλ, προτρέπει τους μουσουλμάνους που διαμένουν στην Αθήνα να προβούν σε διαμαρτυρία στο Σύνταγμα το βράδυ της Ανάστασης. Ωστόσο η δημοσίευση και η σχετική σελίδα ήταν προϊόν φάρσας.

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κοινοποίηση στο Facebook.

Αναρτήσεις από τη συγκεκριμένη σελίδα είχαν δημοσιευθεί και το 2017 σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες όπως το star.gr.

Τι ισχύει

Η υπό εξέταση σελίδα δεν υφίσταται πλέον, καθώς απενεργοποιήθηκε λίγο καιρό μετά την ανάδειξη του θέματος από το star.gr. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχουν στοιχεία που να φανερώνουν ότι αυτή η σελίδα συνδεόταν με την Αφγανική Κοινότητα Ελλάδος και την Πακιστανική Κοινότητα Ελλάδος, οι οποίες έχουν ενεργή παρουσία στο Facebook από το 2013 και το 2010, αντιστοίχως. Οι απαντήσεις που φαίνεται να έδινε ο διαχειριστής της σελίδας στα σχόλια των χρηστών συνηγορούν στο συμπέρασμα ότι επρόκειτο για προσπάθεια σάτιρας.

Τα άτομα που ακολουθούν το Ισλάμ έχουν ιδιαίτερα αυστηρή στάση ακόμα και απέναντι στη κατοχή σκύλου, καθιστώντας τη δήλωση περί “πορείας” με αίτημα τη κατανάλωση σκύλου από μουσουλμάνους ξεκάθαρη προσπάθεια σάτιρας. [πηγή]

Ακόμη, στα άρθρα που δημοσιεύθηκαν το 2017 εντοπίσαμε φωτογραφία του φερόμενου ως πρόεδρου του “Αφγανικού-Πακιστανικού Ισλαμικού Κινήματος Ελλάδας”, Ααντχίλ Μπιλάλ.

Στην πραγματικότητα, όμως, σε αυτήν απεικονίζεται ο Azhar Haidri, ένας Πακιστανός που τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2010 όταν, όπως διαβάζουμε στο BBC, επέλεξε να νυμφευθεί δύο γυναίκες σε διάστημα 24 ωρών.

Συμπέρασμα

Με βάση όλα τα διαθέσιμα δεδομένα το συμπέρασμα που προκύπτει είναι πως οι δημοσιεύσεις που πραγματοποιήθηκαν από τον διαχειριστή της πλέον ανενεργής σελίδας στο Facebook, “Αφγανικό-Πακιστανικό Ισλαμικό Κίνημα Ελλάδας”, ήταν προϊόν σάτιρας. Η φωτογραφία του φερόμενου ως προέδρου της κοινότητας δεν απεικονίζει τον Aadil Bilal, αλλά τον Azhar Haidri, έναν Πακιστανό ο οποίος τράβηξε τα φώτα της δημοσιότητας το 2010 όταν επέλεξε να νυμφευθεί δύο γυναίκες σε διάστημα 24 ωρών.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).