Ποιοι είμαστε
Αρχική Κινδυνολογικοί ισχυρισμοί για την ασφάλεια των εμβολιασμών σε εφήβουςΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΚΙΝΔΥΝΟΛΟΓΙΑ

Κινδυνολογικοί ισχυρισμοί για την ασφάλεια των εμβολιασμών σε εφήβους

9 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός 1:

Το 86% των παιδιών που συμμετείχαν στη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech εμφάνισαν παρενέργειες διαφόρων ειδών μετά τη πρώτη δόση.

Συμπέρασμα 1:

Το 86.2% των εμβολιασμένων εφήβων ηλικίας 12-15 με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech εμφάνισε, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση ασφαλείας των κλινικών δοκιμών, πόνο στο σημείο της ένεσης. Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, η εν λόγω παρενέργεια είναι από τις πιο συχνές.

Ισχυρισμός 2:

Για τη δοκιμή, χρησιμοποιήθηκαν 1,127 παιδιά από 12 έως 15 ετών. Σε αυτά χορηγήθηκε η πρώτη δόση, αλλά μόνο 1,097 παιδιά έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Συμπέρασμα 2:

Στην κλινική μελέτη συμμετείχαν 2,260 έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών. Ειδικότερα, 1,131 εξ' αυτών έλαβαν 2 δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNtech ενώ 1,129 έλαβαν το εικονικό (placebo). Οι αριθμοί που αναγράφονται στον σχετικό πίνακα, που χρησιμοποίησαν ως πηγή τα υπό εξέταση δημοσιεύματα, αντιπροσωπεύουν τους συμμετέχοντες που δήλωσαν τουλάχιστον ένα από τα συμπτώματα του άλγους στο χέρι, της ερυθρότητας ή του οιδήματος μετά τον εμβολιασμό τους με το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που κυκλοφόρησαν σε ιστοσελίδες ενημέρωσης και ιστολόγια, επίσημο έγγραφο του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) αποκαλύπτει πως οι παρενέργειες από τα εμβόλια στα παιδιά φτάνουν το 86%. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός είναι παραπλανητικός. Ας δούμε τι ισχύει.

Παραδείγματα: makeleio.gr, katohika.gr, newsbase.gr, choratouaxoritou.gr, loutrakiodusseas.blogspot.com


Τι ισχύει

Αρχικά, αξίζει να αναφερθεί πως το υπό εξέταση έγγραφο αποτελεί ένα ένα σύνολο χρήσιμων πληροφοριών και οδηγιών 37 σελίδων, το οποίο απευθύνεται στο υγειονομικό προσωπικό που χορηγεί το εμβόλιο των Pfizer/BioNtech. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές τις 37 σελίδες αναγράφονται οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία, την προετοιμασία και τη συντήρηση του εμβολίου.

Το σημείο του προαναφερθέντος εγγράφου στο οποίο εστιάζουν τα υπό εξέταση δημοσιεύματα είναι μια συνοπτική ανασκόπηση των αποτελεσμάτων ασφαλείας των κλινικών μελετών του εμβολίου BNT162b2, στις οποίες συμμετείχαν 2260 έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών. Υπενθυμίζουμε ότι στις 10 Μαΐου του 2021 ο FDA χορήγησε άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA) για τη χρήση του εν λόγω εμβολίου και στις ηλικίες 12-15 ετών.

Το εν λόγω έγγραφο είναι δημοσίως προσβάσιμο, και έχει αναρτηθεί στην επίσημη σελίδα του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Στα υπό εξέταση δημοσιεύματα διαβάζουμε τα εξής:

Το πιο συγκλονιστικό που υπάρχει στο έγγραφο αυτό είναι ένας πίνακας-σοκ που δείχνει καθαρά ότι οι παρενέργειες στα παιδιά που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα για τα εμβόλια έφτασαν έως το 86%!!! (…) Όλα αυτά καταγράφονται αναλυτικά αλλά όταν επίσημα φαίνεται ότι το ο 86% των παιδιών εμφάνισαν συνολικά παρενέργειες διαφόρων ειδών μετά την ένεση με την πρώτη δόση[.]

Σε αυτό το σημείο ο αρθρογράφος παραλείπει να αναφέρει πως το ποσοστό 86% αφορά στα περιστατικά των εφήβων που εκδήλωσαν άλγος στην περιοχή που έγινε το εμβόλιο. Χαρακτηριστικά, ο πόνος στο σημείο της ένεσης θεωρείται μια από τις πιο γνωστές και πιθανές παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό σύμφωνα με Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), το οποίο έχει δηλώσει πως το εν λόγω εμβόλιο ασφαλές και αποτελεσματικό. [πηγή]

Περιπτώσεις εφήβων που εκδήλωσαν πόνο στην περιοχή που έγινε το εμβόλιο.
Δείτε τον πίνακα εδώ.

Αποτελέσματα κλινικών δοκιμών

Σε πρόσφατο άρθρο μας παραθέσαμε τα αναλυτικά αποτελέσματα από τις κλινικές δοκιμές στους εφήβους για το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech, όπως αυτά παρουσιάστηκαν στην αρμόδια επιτροπή εμβολιασμών των ΗΠΑ (ACIP), πριν από την ομόφωνα θετική γνωμοδότησή της για την χορήγηση άδειας χρήσης έκτακτης ανάγκης (EUA).

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη 12η διαφάνεια της παρουσίασης ασφαλείας, γίνεται γνωστό ότι μόνο το 0.4% της ομάδας των συμμετεχόντων που έλαβαν το πραγματικό εμβόλιο, και το 0.2% αυτών που έλαβαν το εικονικό (placebo), δήλωσαν σοβαρά περιστατικά υγείας σε χρονικό συσχετισμό με τον εμβολιασμό. Κανένα από τα ελάχιστα σοβαρά περιστατικά που παρατηρήθηκαν δεν κρίθηκε αιτιωδώς σχετιζόμενο με τον εμβολιασμό.

Τα εν λόγω δεδομένα εντοπίζονται επίσης στην 27η σελίδα του εγγράφου που “έφερε στο φως” ο αρθρογράφος.


Ο αριθμός των συμμετεχόντων στην κλινική δοκιμή

Για τη δοκιμή, χρησιμοποιήθηκαν κυριολεκτικά ως πειραματόζωα 1,127 παιδιά από 12 έως 15 ετών. Σε αυτά έγινε η πρώτη δόση, αλλά μόνο 1,097 παιδιά έλαβαν τη δεύτερη δόση.  Δεν υπάρχει καμία εξήγηση τι συνέβη στα 30 παιδιά που δεν εμφανίστηκαν για τη δεύτερη δόση; Γιατί αφαιρέθηκαν από τη δεύτερη δόση; Έγινε με δική τους πρωτοβουλία και των οικογενειών τους; Προέκυψε κάτι άλλο σοβαρότερο ενδεχομένως και τι;

Και σε αυτό το σημείο, ο αρθρογράφος αντλεί επιλεκτικά πληροφορίες από τον πίνακα και διατείνεται πως 1,127 παιδιά έλαβαν την πρώτη δόση ενώ 30 παιδιά λιγότερα έλαβαν τη δεύτερη δόση. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει.


Ειδικότερα, σύμφωνα με το υπόμνημα του πίνακα καθίσταται σαφές ότι:

Όπου “Ν” ο αριθμός των συμμετεχόντων που ανέφεραν τουλάχιστον μια θετική ή αρνητική απάντηση για κάθε μια από τις αναγραφόμενες παρενέργειες μετά την δεύτερη δόση.

Με απλά λόγια, το γεγονός ότι οι 30 συμμετέχοντες δεν ανέφεραν συμπτώματα δε σημαίνει ότι δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση.

Τέλος, κρίνουμε σκόπιμο να αναφέρουμε ότι στην 20η σελίδα της παρουσίασης των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών για την ασφάλεια του εμβολίου BNT162b2, γίνεται γνωστό πως μετά τη χορήγηση της δεύτερης δόσης οι 1,131 εμβολιασμένοι παρακολουθούνταν για την άμεση αντιμετώπιση ζητημάτων ασφαλείας που τυχόν θα προέκυπταν.

Πηγή: CDC

Συμπερασματικά, τόσο ο ισχυρισμός ότι “χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα 1,127 παιδιά από 12 έως 15 ετών” όσο και ο ισχυρισμός ότι “μόνο 1,097 παιδιά έλαβαν τη δεύτερη δόση” είναι ψευδείς. Οι συμμετέχοντες που έλαβαν την πρώτη και τη δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNtech ανήλθαν στους 1,131.


Συμπέρασμα

Σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζονται τα δεδομένα του σχετικού εγγράφου του FDA από τα υπό εξέταση δημοσιεύματα συνιστά παραπληροφόρηση. Χαρακτηριστικά, ο αρθρογράφος παρουσιάζει το ποσοστό των εμβολιασμένων εφήβων που δήλωσαν συμπτώματα άλγους στο σημείο της ένεσης ως ποσοστό που εμφάνισε παρενέργειες “διαφόρων ειδών”. Επιπλέον, ο αριθμός των συμμετεχόντων στην κλινική μελέτη και ειδικότερα ο αριθμός των ατόμων που έλαβαν την δεύτερη δόση του εμβολίου των Pfizer/BioNTech παρουσιάζεται λανθασμένα, καθώς αναφέρεται ψευδώς ότι 30 συμμετέχοντες δεν έλαβαν τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Κατά συνέπεια, οι αναφερόμενοι ισχυρισμοί, καθότι παραπλανητικοί, καταρρίπτονται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).