Ποιοι είμαστε
Αρχική Fact check: Το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων βάσει της νέας ΚΥΑFAKE NEWS

Fact check: Το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων βάσει της νέας ΚΥΑ

15 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Τα σουπερ μαρκετ Σκλαβενίτη από τις 14/6-21/6/2021 θα ανοίγουν για το κοινό στις 7 παρά το πρωί και θα κλείνουν στις 22.15 το βράδυ.

Συμπέρασμα:

Η εφαρμογή του μέτρου είναι καθολική, δηλαδή αφορά όλα τα καταστήματα τροφίμων, και προαιρετική, δηλαδή την εφαρμόζουν μόνο όσοι το επιθυμούν. Η εταιρεία Σκλαβενίτης μας ενημέρωσε ότι δεν θα τροποποιήσει το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της.

Η ψευδής είδηση ότι τα σούπερ μάρκετ Σκλαβενίτης θα λειτουργούν από τις 7 παρά το πρωί έως και τις 22:15 το βράδυ διαδίδεται σε σελίδες και προσωπικούς λογαριασμούς στο Facebook. Οι δημοσιεύσεις καλούν σε μποϊκοτάζ για να μην εφαρμοστεί το μέτρο και σε άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μία από τις δημοσιεύσεις που εντοπίστηκε σε σελίδα του Facebook.

Τι ισχύει

Στις 10 Ιουνίου 2021 δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2476/Β/10-6-2021), η οποία περιλαμβάνει μία σειρά από έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της περαιτέρω διασποράς της COVID-19. Όπως αναφέρεται και στην αρχή του ΦΕΚ, τα μέτρα θα έχουν ισχύ από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 (6:00 π.μ.) έως και τη Δευτέρα 21 Ιουνίου 2021 (6:00 π.μ.). Επίσης, δεν πρόκειται για απόφαση ενός Υπουργείου αλλά για μία ΚΥΑ που συνυπογράφουν 15 Υπουργοί (Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εθνικής Άμυνας, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Δικαιοσύνης, Εσωτερικών, Μετανάστευσης και Ασύλου, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Υποδομών και Μεταφορών, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και Επικρατείας).

Σχετικά με τη λειτουργία των καταστημάτων τροφίμων (πεδίο δραστηριότητας 21, σελίδα 36 του ΦΕΚ), αναφέρεται ότι όσοι το επιθυμούν έχουν τη δυνατότητα να διευρύνουν το ωράριο λειτουργίας τους από τις 07:00 έως τις 22:30. Τα μέτρα, τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο προστασίας της δημόσιας υγείας, αφορούν όλα τα καταστήματα τροφίμων κι όχι κάποια επιλεκτικά. Θα πρέπει να τονιστεί ότι, η εφαρμογή του μέτρου είναι προαιρετική κι όχι υποχρεωτική.

Στιγμιότυπο από το επίμαχο απόσπασμα που υπάρχει στο ΦΕΚ.

Σε επικοινωνία που είχαμε με την εταιρεία Σκλαβενίτης μας ενημέρωσαν ότι το ωράριο των καταστημάτων δεν θα τροποποιηθεί για το εν λόγω διάστημα.

Συμπέρασμα

Το μέτρο για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων τροφίμων είναι προαιρετικό. Σύμφωνα με την ΚΥΑ, πρόκειται για έκτακτο μέτρο που λαμβάνεται στο πλαίσιο του περιορισμού της περαιτέρω διασποράς της COVID-19.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).