Ποιοι είμαστε
Αρχική Οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά των μέτρων για την COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Οι φωτογραφίες δεν απεικονίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Αθήνα κατά των μέτρων για την COVID-19

30 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες απεικονίζουν τους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στο Σύνταγμα και συμμετείχαν στη διαδήλωση κατά των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την COVID-19 στις 24 Ιουλίου 2021.

Συμπέρασμα:

Η μία φωτογραφία είναι από συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα το 2015. Η δεύτερη αποτελεί στιγμιότυπο από πρόσφατη διαδήλωση στην Κύπρο κατά των μέτρων για την COVID-19.

Φωτογραφίες από παλαιότερα έτη ή από άλλες χώρες κοινοποιούνται από χρήστες και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως υλικό από τις συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα στις 24 Ιουλίου 2021.

Παραδείγματα: skeftomasteellhnika.blogspot.com, greekcitytimes.com

Τι ισχύει

Στις 24 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα συγκέντρωση πολιτών που αντιτίθενται στα μέτρα που έχει σκοπό να εφαρμόσει η κυβέρνηση για την αναχαίτιση διασποράς της COVID-19, ανάμεσα στα οποία συγκαταλέγονται και οι εμβολιασμοί. Ωστόσο οι υπό εξέταση φωτογραφίες που κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν προέρχονται από την προαναφερόμενη συγκέντρωση στο Σύνταγμα.

Φωτογραφία από συγκέντρωση στο Σύνταγμα το 2015

Η πρώτη φωτογραφία εντοπίζεται σε tweet που αναρτήθηκε από τον επίσημο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα στις 18 Ιουνίου 2015 και πρόκειται για στιγμιότυπο από τη διαδήλωση με σύνθημα “Μένουμε Ευρώπη” που πραγματοποιήθηκε στο Σύνταγμα.

Στιγμιότυπο από το tweet που αναρτήθηκε στον επίσημο λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.

Φωτογραφία από συγκέντρωση στην Κύπρο

Το δεύτερο στιγμιότυπο είναι από συγκέντρωση κατά των μέτρων για την COVID-19 που έλαβε χώρα έξω από το Προεδρικό Μέγαρο στη Λευκωσία της Κύπρου στις 18 Ιουλίου 2021. Η φωτογραφία εντοπίστηκε σε άρθρα που δημοσιεύθηκαν στις κυπριακές ιστοσελίδες omegalive και reporter.

Στιγμιότυπο από το άρθρο που δημοσιεύθηκε στο omegalive.com.cy.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις δεν αποτελούν στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Σύνταγμα στις 24 Ιουλίου 2021. Η μία εξ αυτών προέρχεται από συγκέντρωση που έγινε στο Σύνταγμα το 2015 και η άλλη από πρόσφατη διαδήλωση στην Κύπρο.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).