Ποιοι είμαστε
Αρχική Γαλλική Πολυνησία: Παραποιημένη η viral φωτογραφία του Εμμανουέλ Μακρόν με τα στεφάνια από λουλούδιαΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΒΙΝΤΕΟ

Γαλλική Πολυνησία: Παραποιημένη η viral φωτογραφία του Εμμανουέλ Μακρόν με τα στεφάνια από λουλούδια

31 Ιου
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Στεφάνια από λουλούδια κάλυψαν τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν κατά την επίσκεψή του στη Γαλλική Πολυνησία.

Συμπέρασμα:

Η υπό εξέταση λήψη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και σε τηλεοπτικές εκπομπές αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας ενώ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο σάτιρας.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεοπτικές εκπομπές αλλά και ενημερωτικές ιστοσελίδες κυκλοφόρησε φωτογραφία του Γάλλου Προέδρου, Εμμανουέλ Μακρόν από την πρόσφατη επίσκεψή του στο νησιωτικό σύμπλεγμα της Γαλλικής Πολυνησίας. Ωστόσο, η υπό εξέταση λήψη, στην οποία ο κ. Μακρόν απεικονίζεται καλυμμένος από στεφάνια με λουλούδια, είναι στην πραγματικότητα ψηφιακά επεξεργασμένη. Ας δούμε, τι ισχύει.

Παραδείγματα: thebest.gr, mixanitouxronou.gr, megatv.com, popaganda.gr, thecaller.gr

Τι ισχύει

Αρχικά, στις 25 Ιουλίου του 2021, ο Γάλλος Πρόεδρος επισκέφτηκε τη Γαλλική Πολυνησία. Κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο της πρωτεύουσας Παπεέτε, οι τοπικοί αξιωματούχοι τον υποδέχτηκαν σύμφωνα με τις τοπικές παραδόσεις και έθιμα. Χαρακτηριστικά, οι γηγενείς τον προϋπάντησαν με στεφάνια γεμάτα άνθη, τα οποία ο κ. Μακρόν φόρεσε στο λαιμό.

Με αφορμή, λοιπόν, την εν λόγω παράδοση, στην πλατφόρμα του Twitter κυκλοφόρησε μονταρισμένο, σατιρικό βίντεο στο οποίο ο Γάλλος Πρόεδρος παρουσιάζεται σχεδόν καλυμμένος από τα άνθη των στεφανιών.

https://twitter.com/IllumiReptilien/status/1419750726503477253

Ωστόσο, τα πλάνα του ανωτέρω μοντάζ προέρχονται από βίντεο του δικτύου του Euronews, ενώ το υπό εξέταση καρέ εντοπίζεται στο χρονικό σημείο 00:55 του ακόλουθου βίντεο:

Στα αριστερά το πραγματικό καρέ από το βίντεο του δικτύου Euronews. Στα δεξιά το παραποιημένο καρέ.
Πηγή: Euronews

Για λόγους πληρότητας, αξίζει να σημειωθεί πως κατά την αναχώρησή του, και σύμφωνα πάντα με τις τοπικές παραδόσεις, οι κάτοικοι της Γαλλικής Πολυνησίας χάρισαν στο Γάλλο Πρόεδρο κι άλλα στεφάνια, αυτή τη φορά φτιαγμένα από κοχύλια. Το αποτέλεσμα δεν διαφέρει ιδιαίτερα από εκείνο του σατιρικού καρέ.

Συμπέρασμα

Εν κατακλείδι, σύμφωνα με τα ανωτέρω καθίσταται σαφές πως η υπό εξέταση λήψη που κυκλοφόρησε στο διαδίκτυο και σε τηλεοπτικές εκπομπές αποτελεί προϊόν ψηφιακής επεξεργασίας ενώ δημιουργήθηκε στο πλαίσιο σάτιρας. Ως εκ τούτου, ο επίμαχος ισχυρισμός καθότι αναληθής, καταρρίπτεται.

Απόφοιτος του τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).