Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media ΔΕΝ απεικονίζει τον Klaus SchwabΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media ΔΕΝ απεικονίζει τον Klaus Schwab

23 Αυγ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφία που κυκλοφορεί στα social media απεικονίζει τον Klaus Schwab, ιδρυτή και εκτελεστικό πρόεδρο του World Economic Forum, συγγραφέα του βιβλίου "The Great Reset", με εκκεντρική ενδυμασία.

Συμπέρασμα:

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο απεικονίζει τον κ. Max Schwab, ένα διαφορετικό άτομο το οποίο έχει ιστορικό εμφανίσεων στο νησί Key West των ΗΠΑ με εκκεντρικές ενδυμασίες.

Φωτογραφία που διαμοιράζεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ιστολόγια παρουσιάζεται ως στιγμιότυπο του Klaus Schwab, εκτελεστικού Προέδρου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ. Ωστόσο ο εικονιζόμενος δεν είναι ο Klaus Schwab.

Παραδείγματα: katohika.gr, pro-news.gr, press-gr.com, skeftomasteellhnika.blogspot.com

Στα παρακάτω στιγμιότυπα τα οποία κυκλοφορούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και σε διάφορα ιστολόγια, παρουσιάζεται ένας άντρας να κυκλοφορεί σε παραλία με μια εκκεντρική ενδυμασία ο οποίος, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, είναι ο Klaus Schwab, εκτελεστικός Πρόεδρος στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η φωτογραφία κοινοποιήθηκε και σε εξώφυλλο της εφημερίδας makeleio.gr τον Μάιο του 2021.

Το εξώφυλλο της εφημερίδας “Μακελειό” με την υπό εξέταση φωτογραφία.

Τι ισχύει

O Klaus Schwab είναι ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του World Economic Forum (WEF) και συγγραφέας του βιβλίου “COVID-19: The Great Reset“.

Η φωτογραφία που εντοπίστηκε στα υπό εξέταση δημοσιεύματα ανήκει στον Max Schwab, ο οποίος διαμένει μόνιμα στο νησί Key West στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ο εν λόγω κύριος φέρει το ίδιο επώνυμο με τον εκτελεστικό πρόεδρο του WEF, αλλά πρόκειται για διαφορετικό πρόσωπο.

Στις εικόνες που ακολουθούν συγκρίνεται το στιγμιότυπο που χρησιμοποιείται στα δημοσιεύματα με φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από χρήστες και σελίδες του Facebook και αναφέρεται ότι απεικονίζουν τον Max Schwab. Σε αυτές μπορείτε να εντοπίσετε τις ομοιότητες που παρατηρούνται στα χαρακτηριστικά του προσώπου, στη σωματική διάπλαση και στην αμφίεση.

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις (αριστερά) συγκρινόμενη με φωτογραφία του Max Schwab (δεξιά).
Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις (αριστερά) συγκρινόμενη με φωτογραφία του Max Schwab (δεξιά).

Παρακάτω μπορείτε να δείτε κάποιες από τις φωτογραφίες με τον Max Schwab που εντοπίσαμε στο Facebook και σε κείμενα που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους.

Συμπέρασμα

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται ως αποδεικτικό στοιχείο φαίνεται πως απεικονίζει τον κ. Max Schwab, ένα διαφορετικό άτομο το οποίο έχει ιστορικό εμφανίσεων με εκκεντρικές ενδυμασίες στο Key West.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).