Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με τον θάνατο ιατρού στην Χίο και τη συσχέτιση του με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με τον θάνατο ιατρού στην Χίο και τη συσχέτιση του με τον εμβολιασμό κατά της COVID-19

12 Οκτ
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 3 έτη.

Ισχυρισμός:

Οι γιατροί Γιώργος Καστής και Βασιλική Παπαϊωάννου πέθαναν ξαφνικά μετά τον εμβολιασμό τους για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Ο Γιώργος Καστής απεβίωσε στις 28 Αυγούστου 2020, πέντε μήνες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα και πριν λάβει έγκριση το πρώτο εμβόλιο κατά της COVID-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο γιος της Βασιλικής Παπαϊωάννου, κ. Γιάννης Καστής, η μητέρα του είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της για την COVID-19. Ακόμη μας ανέφερε ότι είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό κι ότι ως αιτία στο πιστοποιητικό θανάτου αναγράφεται η ανακοπή καρδιάς.

Σε αναρτήσεις χρηστών του Facebook γίνεται ο ισχυρισμός ότι ο Γιώργος Καστής, ο οποίος εργαζόταν ως γιατρός στο νησί της Χίου πέθανε ξαφνικά στις 28 Αυγούστου 2021 και ο θάνατος του συνδέεται με τον εμβολιασμό του κατά της COVID-19. Ωστόσο ο εν λόγω ισχυρισμός είναι ψευδής.

Στις ίδιες αναρτήσεις επιχείρειται να συνδεθεί και ο θάνατος της συζύγου του, Βασιλικής Παπαϊωάννου, με το εμβόλιο.

Στις υπό εξέταση αναρτήσεις αναφέρονται τα εξής:

Γιώργος Καστής, 67 ετών Ακτινολόγος, ΧΙΟΣ
Εκανε το Εν-Φολο

ΠΕΘΑΝΕ όλως τυχαίως ( γυρω στις 28/08/2021 )
Βασιλική Παπαϊωάννου, 62 ετών, Πνευμονολόγος, ΧΙΟΣ
( σύζυγος Γ. Καστή )
Εκανε το εν-Φολο
ΠΕΘΑΝΕ όλως τυχαίως τα ξημερώματα της 6ης/10/2021
ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ > Οξεία Ξαφνικίτιδα

Τι ισχύει

Ο θάνατος του Γιώργου Καστή δεν σχετίζεται με το εμβόλιο κατά της COVID-19, καθώς αυτός επήλθε στις 28 Αυγούστου 2020, πέντε μήνες πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα. Το γεγονός επιβεβαιώνεται κι από το ψήφισμα που εξέδωσε την ημέρα του θανάτου του ο Ιατρικός Σύλλογος Χίου και δημοσιεύθηκε σε τοπικά ΜΜΕ.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να θυμίσουμε πως η πρώτη άδεια κυκλοφορίας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για εμβόλιο κατά της COVID-19 εγκρίθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2020 (απόφαση υπ’ αριθμόν (2020) 9598) και ο πρώτος εμβολιασμός στην Ελλάδα πραγματοποιήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2020.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Γιάννη Καστή, γιο του Γιώργου Καστή και της Βασιλικής Παπαϊωάννου, μας ανέφερε ότι η μητέρα του είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και ότι είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της κατά της COVID-19 βάσει των οδηγιών του ΕΟΔΥ. Επίσης, μας δήλωσε ότι στο πιστοποιητικό θανάτου της αναγράφεται ανακοπή καρδιάς και ότι δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί ιατροδικαστική εξέταση. Στην επικοινωνία μας μαζί του μας τόνισε ότι η μητέρα του, λόγω και της ιδιότητας της ως πνευμονολόγου, ήταν υπέρ του εμβολιασμού.

Συμπέρασμα

Ο θάνατος του Γιώργου Καστή δεν σχετίζεται με κάποιο εμβόλιο κατά της COVID-19, καθώς απεβίωσε τον Αύγουστο του 2020, αρκετούς μήνες πριν λάβει έγκριση κυκλοφορίας υπό όρους το πρώτο εμβόλιο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πριν ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα.

Όσον αφορά την κ. Παπαϊωάννου, σύμφωνα με όσα μας δήλωσε ο γιος της, ως αιτία θανάτου θεωρείται η ανακοπή καρδιάς. Είχε βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και είχε ολοκληρώσει τον εμβολιασμό της για την COVID-19 σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).