Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από τον 38ο Αυθεντικό ΜαραθώνιοΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Όχι, αυτές οι φωτογραφίες δεν είναι από τον 38ο Αυθεντικό Μαραθώνιο

26 Νοε
2021

@

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Φωτογραφίες από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο αποδεικνύουν ότι υπήρξε συγχρωτισμός και δεν τηρούνταν τα μέτρα αποστασιοποίησης για την COVID-19.

Συμπέρασμα:

Πρόκειται για στιγμιότυπα από παλαιότερα έτη. Συγκεκριμένα εντοπίστηκαν κοινοποιήσεις με φωτογραφίες από το Μαραθώνιο που διοργανώθηκε το 2019, το 2018 και το 2014.

Προσωπικοί λογαριασμοί και σελίδες στο Facebook κοινοποίησαν τον Νοέμβριο του 2021, λίγες ημέρες μετά την ολοκλήρωση του 38ου Αυθεντικού Μαραθώνιου, φωτογραφίες στις οποίες κατέκριναν τον συνωστισμό των συμμετεχόντων εν μέσω πανδημίας. Οι υπό εξέταση όμως φωτογραφίες είναι στιγμιότυπα από διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από την πανδημία.

Ακολούθως μπορείτε να δείτε στιγμιότυπα από τρεις σχετικές κοινοποιήσεις που εντοπίστηκαν στο Facebook:

Στιγμιότυπο από κοινοποίηση που εντοπίστηκε στο Facebook.
Στιγμιότυπο από κοινοποίηση που εντοπίστηκε στο Facebook.
Στιγμιότυπο από κοινοποίηση που εντοπίστηκε στο Facebook.

Μία εκ των φωτογραφιών εντοπίστηκε σε άρθρο που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα nikolaosanaximandros.gr.

Τι ισχύει

1η ανάρτηση

Η πρώτη εξεταζόμενη ανάρτηση έχει τρεις φωτογραφίες από το Μαραθώνιο που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα το 2019. Συγκεκριμένα, η πρώτη εικόνα είναι φωτογραφικό καρέ που παρουσιάζει δρομείς στην εκκίνηση του μαραθωνίου και εντοπίστηκε σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019 στην Athens Voice με τον τίτλο “37 εικόνες από τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας“.

Ακολουθεί σύγκριση της εικόνας που διαμοιράζεται στο Facebook (αριστερά) και κοντινό στιγμιότυπο αυτής που υπάρχει στο άρθρο της Athens Voice (δεξιά). Όπως μπορείτε να δείτε και στις δύο απεικονίζονται τα ίδια πρόσωπα.

Όσον αφορά τη δεύτερη εικόνα της ανάρτησης στο Facebook, πρόκειται για στιγμιότυπο από την γραμμή εκκίνησης του Μαραθωνίου που έγινε το 2019, γεγονός που αποδεικνύεται και από την ημερομηνία που αναγράφεται σε αυτήν.

Τέλος, η τρίτη φωτογραφία της πρώτης ανάρτησης χρησιμοποιήθηκε σε άρθρο του cnn.gr που δημοσιεύθηκε στις 10 Νοεμβρίου 2019 και στο οποίο παρουσιάζονται στιγμιότυπα από τους αγώνες των 10 χλμ και 5 χλμ που πραγματοποιήθηκαν στις 9 Νοεμβρίου 2019.

2η ανάρτηση

Η φωτογραφία που χρησιμοποιείται στη 2η εξεταζόμενη ανάρτηση είναι από τον Μαραθώνιο που έγινε το 2018. Η ίδια ακριβώς εικόνα εντοπίστηκε σε άρθρο της Athens Voice που δημοσιεύθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2018 με τίτλο “36ος Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας: Οι πρώτες εικόνες” και σε ανάρτηση στην επίσημη σελίδα της διοργάνωσης, Athens Marathon. The Authentic, στο Facebook την ίδια ημερομηνία.

Ακολουθεί σύγκριση της εικόνας που διαμοιράζεται στο Facebook (αριστερά) και με αυτήν που υπάρχει στο άρθρο της Athens Voice (δεξιά).

3η ανάρτηση

Η εικόνα στην 3η ανάρτηση είναι φωτογραφία από την εκκίνηση του 2ου γκρουπ του 32ου Μαραθωνίου που πραγματοποιήθηκε το 2014. Στις εικόνες που ακολουθούν έχουμε κυκλώσει ενδεικτικά κάποιους από τους συμμετέχοντες που φαίνονται στην υπό εξέταση δημοσίευση και στο στιγμιότυπο από την μετάδοση του Μαραθωνίου από την ΝΕΡΙΤ όπως αναρτήθηκε στο YouTube.

Η εικόνα χρησιμοποιήθηκε και σε άρθρο του greece-is.com το 2015.

Συμπέρασμα

Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιούνται στις υπό εξέταση δημοσιεύσεις είναι στιγμιότυπα από τις διοργανώσεις του Αυθεντικού Μαραθωνίου που πραγματοποιήθηκαν το 2019, το 2018 και το 2014.

Η Σπυριδούλα Μάρκου είναι κάτοχος του μεταπτυχιακού "Δημοσιογραφία και Νέα Μέσα" του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ακόμη, είναι πτυχιούχος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Από το 2016 συμμετέχει σε ερευνητικά προγράμματα του Τμήματος Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του ΑΠΘ. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).