Ποιοι είμαστε
Αρχική Όχι, επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα mRNA εμβόλια αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ενδοθηλιακής φλεγμονής και καρδιακών επεισοδίωνΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ

Όχι, επιστημονική μελέτη δεν αποδεικνύει ότι τα mRNA εμβόλια αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ενδοθηλιακής φλεγμονής και καρδιακών επεισοδίων

7 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας δείχνει ότι τα mRNA εμβόλια αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ενδοθηλιακής φλεγμονής και καρδιακών επεισοδίων.

Συμπέρασμα:

Η πηγή που χρησιμοποιείται ως τεκμήριο των εξεταζόμενων ισχυρισμών είναι στη πραγματικότητα περίληψη μιας παρουσίασης (e-poster) σε συνέδριο που είχε διοργανώσει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Δεν πρόκειται για άρθρο ή δημοσίευση μελέτης στο περιοδικό Circulation, ούτε έχει περάσει από έλεγχο ομοτίμων (peer review). Η ίδια η Ένωση έχει προσθέσει ειδική επισήμανση (Expression of Concern) προειδοποιώντας ότι η εν λόγω περίληψη μπορεί να μην είναι αξιόπιστη. Αρκετοί επιστήμονες έχουν αναδείξει σοβαρά μεθοδολογικά σφάλματα, ελλείψεις και ασάφειες. Επί της ουσίας, η παρουσίαση αναφέρεται σε παρατήρηση αύξησης ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών. Δεν αποτελεί πραγματική επιστημονική βάση προς υποστήριξη του συμπεράσματος ότι τα mRNA εμβόλια για την COVID-19 προκαλούν, ή πιθανολογείται με βεβαιότητα να προκαλέσουν εντός πενταετίας, καρδιακά επεισόδια ή ενδοθηλιακή φλεγμονή.

Στα τέλη Νοεμβρίου 2021 κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μία επιστημονική δημοσίευση, που παρουσιάστηκε ως τεκμήριο για τον ισχυρισμό ότι τα mRNA εμβόλια αυξάνουν δραματικά τον κίνδυνο ενδοθηλιακής φλεγμονής και καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Σε ανάρτησή του στις 29 Νοεμβρίου, ο καρδιολόγος Φαίδων Βόβολης έγραψε τα εξής:

ΑΠΙΣΤΕΥΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ !
ΑΔΙΑΝΟΗΤΑ !

ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΑ και σκευάσματα.
ΕΝΑ ΕΚ ΤΩΝ ΕΓΚΥΡΟΤΕΡΩΝ SITES ΤΟ AMERICAN HEART ASSOCIATION JOURNAL

Στο CIRCULATION γράφει ;

Τα Mrna σκευάσματα (συγκεκριμμένα στη μελέτη περιλήφθηκαν το modερna και το πφαιzer) ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΔΡΑΜΑΤΙΚΑ τον κίνδυνο της ενδοθηλιακής φλεγμονης,της διείσδυσης των T-cells στον καρδιακό μυ ΚΑΙ των καρδιακών επεισοδίων (οξύ στεφανίαιο σύνδρομο-ACS) κατά 11 έως 25% στα 5 έτη μετά τη λήψη του;;;;

ΑΥΞΑΝΕΙ τους πρωτεινικούς βιοδείκτες περιλαμβανομένου και του IL-16 και του περίφημου PULS SCORE???

Αυτά τα γράφει με ημερομηνία 8/11/2021 ένα εκ των εγκυρότερων καρδιολογικών περιοδικών του πλανήτη ; ;

Παρακαλώ τους :
συνδικαλιστές
γενετιστές
πλαστικούς
μηχανολόγους και λοιπούς της TV
καθώς και τους ‘έγκριτους ‘(γνώστες της ιατρικής )λογοκριτές του διαδικτύου να μας ενημερώσουν ΟΡΘΑ επί τούτου διότι το τελευταίο πράγμα σ αυτή τη ζωή είναι να πέσουμε θύματα παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων…

ΔΕΝ επιτρέπεται να διαδίδονται τέτοια από αδαείς της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας…

ΥΓ: επίσης παρακαλώ να με ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥΝ τι να συστήνω στους ασθενείς μου και ΚΥΡΙΩΣ στους υγιείς·
Να τους καλύπτω από μία ίωση του 1% γενική θνητότητα με πολύ χαμηλότερο ποσοστό στους <69 χρόνων και να ΜΗΝ ΛΑΒΩ ΥΠΟΨΙΝ ΜΟΥ το 11-25% ΑΥΞΗΜΕΝΗΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑΣ καρδιακού επεισοδίου στα 5 έτη ;;; Έχω μπερδευτεί.

Όταν η ‘ΕΠΙΣΤΗΜΗ’της TV μιλά….Τι να κάνω;
να ακούσω τους ‘αντιεπιστήμονες ‘της AMERICAN HEART ASSOCIATION???
Κάποιοι ΟΝΤΩΣ αποτελούν ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΙΝΔΥΝΟ….αλλά ποιοι ; ; ;

Ανάλογους ισχυρισμούς συναντήσαμε και σε άρθρα ιστολογίων και μέσων ενημέρωσης, όπως τα bankingnews.gr, igata.gr, katohika.gr, ksipnistere.com.

Ειδικότερα, σε κάποια από τα δημοσιεύματα βρίσκουμε τα εξής:

Το American Heart Association Journal δημοσίευσε έκθεση που επιβεβαιώνουν τους κινδύνους και τις παρενέργειες από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με ερευνητές, τα εμβόλια για τον COVID19 αυξάνουν την πιθανότητα καρδιακού επεισοδίου.
“Συμπεραίνουμε ότι τα εμβόλια mRNA αυξάνουν δραματικά τη φλεγμονή στο ενδοθήλιο και τη διήθηση των Τ κυττάρων του καρδιακού μυός και μπορεί να ευθύνονται για τις παρατηρήσεις αυξημένης θρόμβωσης, μυοκαρδιοπάθειας και άλλων αγγειακών συμβάντων μετά τον εμβολιασμό”.

Αυτό συμπίπτει ή επιβεβαιώνει τις αναφορές ανά τον κόσμο που επισημαίνουν παρενέργειες που σχετίζονται με την καρδία και υποφέρουν από καρδιακά επεισόδια ή πεθαίνουν από καρδιακή προσβολή, συχνά κατά τη διάρκεια του αγώνα για τους αθλητές ή άλλες δραστηριότητες για τους απλούς ανθρώπους.

Τέλος, σε άρθρο στο cardiodoctor.gr με τίτλο «Μήπως πρέπει να δούμε όλη την αλήθεια; (Σοβαρές παρενέργειες των εμβολίων)» που υπογράφει καρδιολόγος, γράφτηκαν τα εξής:

Όσο λοιπόν ο χρόνος προχωρά τόσο αρχίζουν και εμφανίζονται εργασίες που δημιουργούν προβληματισμούς. Σήμερα στους γνωστούς κακοπροαίρετους επικριτές μου θα αφιερώσω μία. Πρόκειται για εργασία που δημοσιεύθηκε στο Αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό Circulation στις 16 Νοεμβρίου 2021. Το περιοδικό αυτό δεν είναι απλώς ένα περιοδικό, είναι το εγκυρότερο περιοδικό παγκοσμίως σε θέματα καρδιάς και αγγείων. Για να δημοσιεύσει κάτι πρέπει να είναι πολύ καλά ελεγμένο και από πολύ γνωστή επιστημονική ομάδα. Τι λέει λοιπόν το άρθρο; (…)

Σας ζητώ συγγνώμη γιατί φυσικά ένα τεχνικό ιατρικό κείμενο μόνο κουραστικό είναι για εσάς αλλά πρέπει όσους θα αποπειραθούν να με συλλάβουν για διασπορά ψευδών ειδήσεων να τους παραπέμψω στην συντακτική επιτροπή του Circulation. Είναι απαραίτητο γιατί με τεράστιο ζήλο καταδιώκονται όσοι εκφράζουν διαφορετική άποψη. Και ενώ δίκες εγκληματιών καθυστερούν μήνες, όσοι αντιλέγουν βρίσκονται άμεσα στο εδώλιο και καταδικάζονται.

Τι λέει λοιπόν απλά αυτό το άρθρο;  Ότι μετά τον εμβολιασμό τα κύτταρα που καλύπτουν εσωτερικά τα αγγεία παρουσιάζουν έντονη φλεγμονή που οδηγεί σε θρομβώσεις. Επίσης τα Τ κύτταρα του αίματος επιτίθενται στα κύτταρα του μυοκαρδίου και προκαλούν μυοκαρδιοπάθειες. Αποτέλεσμα αύξηση των θρομβώσεων σε όλο τον οργανισμό και σοβαρά καρδιακά επεισόδια. Και μάλιστα τα ευρήματα επιμένουν τουλάχιστον για 2,5 μήνες μετά τον εμβολιασμό αλλά με προοπτική πιθανώς πολύ μεγαλύτερη. Εξ άλλου η πρόβλεψη της ομάδας εκτείνεται στην πενατετία.

Τι ισχύει

Θα πρέπει να σημειώσουμε αρχικά πως τη μεγαλύτερη απήχηση είχε η ανάρτηση του Φαίδωνα Βόβολη, ενός ιατρού στον οποίο έχει επιβληθεί εξάμηνη προσωρινή αναστολή της άδειας άσκησης ιατρικού επαγγέλματος, και ο οποίος είχε αποκτήσει την ειδικότητα της καρδιολογίας το 2018.

Επί της ουσίας, αυτό που τα υπό εξέταση δημοσιεύματα αναφέρουν ως άρθρο σε επιστημονικό περιοδικό, δημοσιευθείσα μελέτη ή και peer-reviewed μελέτη, είναι στην πραγματικότητα ένα “abstract”, δηλαδή μια περίληψη παρουσίασης ή ανακοίνωσης σε συνέδριο, και δεν πρόκειται για κάποια μελέτη που έχει ελεγχθεί από ομοτίμους. Μάλιστα, όταν ο κ. Βόβολης έκανε αναφορά στην εν λόγω μελέτη στη σχετική ανάρτηση του είχε ήδη προστεθεί η επισήμανση «Expression of Concern» εκ μέρους της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας. Η εν λόγω προειδοποίηση-δήλωση χρησιμοποιείται για να ενημερώσει τους αναγνώστες ότι ένα άρθρο ενδέχεται να είναι αναξιόπιστο. [πηγή 1][πηγή 2]

Ειδικότερα, πρόκειται για ένα από τα πολλά ePosters (με αρ. VMP41) σε συνέδριο που είχε διοργανώσει η Ένωση στις 13-15 Νοεμβρίου (Scientific Sessions 2021) και αποτελείται μόλις από 7 διαφάνειες. Εγγραφή οθόνης και στιγμιότυπα από τις διαφάνειες που προβλήθηκαν δημοσίευσε ο Dr. Lander Foquet στο Twitter.

Ο συγγραφέας και παρουσιαστής της εν λόγω ανακοίνωσης είναι ο ιατρός και συγγραφέας Steven R. Gundry, πρώην καρδιοχειρούργος, που εδώ και πάνω από μία δεκαετία ασχολείται με διάφορες μη αποδεδειγμένες διαιτολογικές μεθόδους που έχουν επισημανθεί ως ψευδοεπιστημονικές, ενώ εμπορεύεται συμπληρώματα διατροφής και λοιπά σκευάσματα. Για την COVID-19 συστήνει επίσης συμπληρώματα διατροφής ως μέσο αντιμετώπισης της νόσου. Στην ίδια την ανακοίνωση που εξετάζεται, καταλήγει να προτείνει μετά τον εμβολιασμό «χαμηλή δόση ασπιρίνης και/ή κουερσετίνη», ένα συμπλήρωμα διατροφής που ο ίδιος κατά το παρελθόν έχει προωθήσει ως πιθανή θεραπεία για διάφορες ασθένειες, χωρίς να υπάρχει καμία στέρεη επιστημονική βάση ή άδεια χρήσης αρμόδιου φορέα για τέτοιου είδους χρήση. [πηγή 1][πηγή 2][πηγή 3][πηγή 4][πηγή 5][πηγή 6][πηγή 7][πηγή 8][πηγή 9][πηγή 10][πηγή 11][πηγή 12][πηγή 13]

Στις 24 Νοεμβρίου 2021, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας δημοσίευσε την εξής προειδοποίηση-επισήμανση (Expression of Concern):

Αμέσως μετά τη δημοσίευση της παραπάνω περίληψης στο Circulation, τέθηκε υπόψη της Επιτροπής Επιστημονικών Συνεδρίων της Αμερικανικής Επιτροπής Καρδιολογικής Εταιρείας ότι υπάρχουν πιθανά σφάλματα στην περίληψη. Συγκεκριμένα, υπάρχουν αρκετά τυπογραφικά λάθη, δεν υπάρχουν δεδομένα στην περίληψη σχετικά με τη διήθηση των Τ-κυττάρων του μυοκαρδίου, δεν παρέχονται στατιστικές αναλύσεις για τη σημαντικότητα και ο συγγραφέας δεν καθιστά σαφές ότι χρησιμοποιήθηκαν μόνο ανεκδοτολογικά δεδομένα.

Δημοσιεύουμε αυτήν την Έκφραση Ανησυχίας έως ότου δημοσιευτεί μια κατάλληλη διόρθωση για να υποδείξουμε ότι η περίληψη στην τρέχουσα έκδοσή της μπορεί να μην είναι αξιόπιστη.

Πολλοί επιστήμονες έχουν αναδείξει ορισμένες σοβαρές μεθοδολογικές παρανοήσεις και σφάλματα του εν λόγω abstract, όπως έχει αναφέρει η ομάδα διασταύρωσης ειδήσεων του πρακτορείου Reuters.

Σύμφωνα με τον καθηγητή χειρουργικής και ογκολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Wayne State David Gorski, συντάκτη του Science-Based Medicine και του ιστολογίου επικοινωνίας της επιστήμης Respectful Insolence, το πείραμα, όπως τουλάχιστον περιεγράφηκε, έχει σχεδιαστεί με εξαιρετικά κακό τρόπο. Σε αναλυτικό άρθρο του, επισήμανε ότι τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργούν μια ανοσολογική απόκριση με ένα εκ των κύριων χαρακτηριστικών της ανοσολογικής απόκρισης να είναι η φλεγμονή. Το τεστ PULS ουσιαστικά μετρά τη φλεγμονή, επομένως δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι δοκιμές PULS μπορεί να έδειξαν ότι οι ασθενείς είχαν φλεγμονή. Αν μη τι άλλο το εν λόγω εύρημα αποτελεί ένδειξη ότι τα εμβόλια λειτουργούν όπως έχουν σχεδιαστεί ενώ δεν τεκμηριώνει ότι η φλεγμονή που προκαλείται από τον εμβολιασμό είναι από μόνη της επικίνδυνη.

Σε αυτό το σημείο είναι σκόπιμο να τονίσουμε πως δεν βρήκαμε καμία ένδειξη για σχεδιασμένη μελέτη με αυτά τα στοιχεία στο ClinicalTrials.gov ή τα αποτελέσματα αυτής δημοσιευμένα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό. Το εξεταζόμενο πείραμα δεν έχει ομάδες ελέγχου, δεν είναι σαφές εάν όλα τα εμβόλια παράγουν φλεγμονή μετρήσιμη με μια δοκιμή PULS, ούτε είναι σαφές ότι τα εμβόλια προκάλεσαν τη φλεγμονή σε αυτές τις περιπτώσεις, καθώς δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου που να μην έλαβε το εμβόλιο, αλλά να έκανε ένα τεστ PULS. Δεν υπήρχε ομάδα ελέγχου για άτομα που δεν εμβολιάστηκαν αλλά έχουν αναρρώσει από λοίμωξη COVID-19, η οποία θα μετρούσε εάν αυτή η φλεγμονή συμβαίνει μόνο σε άτομα μετά τον εμβολιασμό ή εάν συμβαίνει και σε άτομα που έχουν μολυνθεί.

Το τεστ PULS (κι όχι “PLUS”, όπως λανθασμένα το έγγραψε ο συντάκτης του e-poster) δηλαδή Protein Unstable Lesion Signature Test, μετρά ένα πάνελ 9 πρωτεϊνών που σχετίζονται με αθηρωματικές πλάκες, συμπεριλαμβανομένων πρωτεϊνών που σχετίζονται με φλεγμονή, απόπτωση, θρόμβωση και αγγειακή αναδιαμόρφωση, καθώς και πράγματα όπως η αρτηριακή πίεση και τα επίπεδα χοληστερόλης, για την πρόβλεψη της πιθανότητας καρδιακού επεισοδίου. Τα σκορ PULS δεν χρησιμοποιούνται ευρέως από τους καρδιολόγους, ούτε αποτελεί από μόνο του κάποια καθιερωμένη μέθοδο μέτρησης του ρίσκου για καρδιακά επεισόδια. Αν και οι κατασκευαστές του τεστ PULS ισχυρίζονται ότι μπορεί να «προβλέψει σε βάθος πενταετίας» ποιος μπορεί να νοσήσει από καρδιακή νόσο (με αναφερόμενη 61% προγνωστική χρησιμότητα για καρδιακά επεισόδια), δεν υπάρχουν στέρεα επιστημονικά δεδομένα και αξιολόγηση από ανεξάρτητους μελετητές που να υποστηρίζουν κάτι τέτοιο. Μάλιστα, η παραπομπή για την υποστήριξη της προγνωστικής ικανότητας και χρησιμότητας αναφέρεται σε άλλον αλγόριθμο.

Επιπρόσθετα, στην εξεταζόμενη παρουσίαση δεν γνωστοποιήθηκαν στοιχεία μεθοδολογίας ή έστω στοιχειώδους στατιστικής ανάλυσης. Ο Dr Ian Musgrave, λέκτορας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας επεσήμανε σε επεξηγηματική ανάρτησή του ότι, μετατρέποντας σε γραφική παράσταση τα δεδομένα από την περίληψη, φαίνεται πως τα αριθμητικά δεδομένα δεν υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς, και ότι, βασικά, οι δείκτες φλεγμονής δεν είναι αυξημένοι. Οι γραμμές σφάλματος είναι πολύ ευρείες και αλληλεπικαλύπτονται ουσιαστικά μεταξύ των μετρήσεων πριν και μετά τον έλεγχο, πράγμα που σημαίνει ότι δεν υπάρχει ουσιαστική διαφορά μεταξύ των αριθμών.

Πηγή γραφήματος: Ian Musgrave / Twitter.

Σημείωσε ότι μια παρόμοια δοκιμή, ο αλγόριθμος CHDRA, έχει δοκιμαστεί και έχει κάποια μικρή προγνωστική χρησιμότητα για την πρόβλεψη του 5ετούς κινδύνου καρδιακών επεισοδίων. Ωστόσο, αυτός ο αλγόριθμος ενσωματώνει πολύ περισσότερα δεδομένα από το πάνελ των 9 πρωτεϊνών, ενώ προορίζεται να σταθμίζει τους μακροπρόθεσμους παράγοντες κινδύνου έναντι του κινδύνου καρδιακών επεισοδίων, κι όχι παροδικές αλλαγές που σχετίζονται με μόλυνση ή εμβολιασμό.

Ο Ian Musgrave ανέφερε επίσης ότι, ενδεικτικά, δεν αποτελεί έκπληξη ότι εντοπίζονται φλεγμονώδεις δείκτες 2-10 ημέρες μετά από έναν εμβολιασμό, που προκαλεί φλεγμονή. Σε μελέτη όπου μετρήθηκαν δείκτες φλεγμονής μετά την ένεση με το εμβόλιο Pfizer/BioNTech, η πρωτεΐνη IL-16 βρέθηκε να είναι αυξημένη τις ημέρες 2 και 8 μετά τον εμβολιασμό και να επιστρέφει στην αρχική τιμή την ημέρα 22. Τα δεδομένα της παρουσίασης όχι μόνο αποτυγχάνουν να δείξουν μια σταθερή αύξηση στους 3 από τους 9 βιο-δείκτες που επέλεξαν, αλλά δεν δείχνουν επίσης στοιχεία ενδοθηλιακής φλεγμονής (η IL-16 παράγεται από πολλά κύτταρα, συμπεριλαμβανομένων των λεμφοκυττάρων που αναμένεται να ενεργοποιηθούν από τα εμβόλια -ή λοίμωξη), ούτε και διήθηση των Τ-κυττάρων του καρδιακού μυός (και η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας, όπως αναφέραμε παραπάνω, σχολίασε πως «δεν υπάρχουν δεδομένα στην περίληψη σχετικά με τη διήθηση των Τ-κυττάρων του μυοκαρδίου»).

Η ιστοσελίδα retractionwatch.com επικοινώνησε με την Ένωση, και έλαβε το εξής email από την Michelle Kirkwood, υπεύθυνη τύπου για τα επιστημονικά θέματα σε εγχώρια μέσα ενημέρωσης:

Η συγκεκριμένη περίληψη βρίσκεται υπό πρόσθετη εξέταση από την Επιτροπή Προγράμματος Επιστημονικών Συνεδριάσεων και δημοσιεύτηκε μια Έκφραση Ανησυχίας στην περίληψη, στις 10:00 π.μ. την 24 Νοεμβρίου 2021. Η Έκφραση Ανησυχίας υποδεικνύει ότι η περίληψη, στην τρέχουσα έκδοσή της, μπορεί να μην είναι αξιόπιστη. Έχει ζητηθεί διόρθωση από τον συγγραφέα της έρευνας και πρόκειται να γίνει από την Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας έως τις 6:00 μ.μ., Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021. Οι διορθώσεις του συγγραφέα θα υποβληθούν σε έλεγχο πριν από τη δημοσίευση.

Οι περιλήψεις είναι συνοπτικά έγγραφα, 400 λέξεων ή λιγότερο, που περιγράφουν τις βασικές λεπτομέρειες ενός ερευνητικού έργου. Οι περιλήψεις θεωρούνται προκαταρκτική έρευνα και αντιπροσωπεύουν την αρχή μιας επιστημονικής συζήτησης για τα ευρήματα, η οποία μπορεί στη συνέχεια να οδηγήσει σε ένα πλήρες χειρόγραφο που δημοσιεύεται σε επιστημονικό περιοδικό με κριτές. Οι δηλώσεις και τα συμπεράσματα των μελετών που παρουσιάζονται στις επιστημονικές συναντήσεις της Αμερικανικής Ένωση Καρδιολογίας είναι αποκλειστικά των συγγραφέων της μελέτης και δεν αντικατοπτρίζουν απαραίτητα την πολιτική ή τη θέση της Ένωσης. Η Ένωση δεν παρέχει καμία δήλωση ή εγγύηση ως προς την ακρίβεια ή την αξιοπιστία τους.

Η επιστημονική ανακάλυψη πρέπει να περιλαμβάνει χώρο για ισχυρό διάλογο, συμπεριλαμβανομένων εναλλακτικών απόψεων και συζητήσεων, ελέγχου υποθέσεων από κάθε πιθανή οπτική γωνία και ανασκόπησης και ανατροφοδότησης από ειδικούς σε όλο τον κόσμο. Αυτή η δυναμική και αυστηρή διαδικασία είναι κρίσιμη για την επιστημονική και ιατρική πρόοδο.

Επιπλέον, διάφοροι ερευνητές επεσήμαναν ότι στην εν λόγω παρουσίαση αναφέρεται μόνο ένας συγγραφέας, κάτι που είναι εξαιρετικά ασυνήθιστο στις κλινικές δοκιμές, ενώ δεν παρατίθενται καθόλου παραπομπές.

Όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενο αναλυτικό άρθρο μας, οι μυοκαρδίτιδες (δεν ασχολείται με αυτές άμεσα το εν λόγω e-poster) που μπορεί να εμφανιστούν λόγω του εμβολιασμού, είναι κατά κανόνα ήπιες, αντιμετωπίζονται άμεσα, ενώ ακόμα δεν έχει αναφερθεί επιβεβαίωση αιτιώδους σύνδεσης με κάποιο σχετικό θάνατο.

Σε αντιδιαστολή, η COVID-19 είναι πολύ πιο πιθανό να προκαλέσει χρόνια ζημιά στα περισσότερα όργανα του σώματος, συμπεριλαμβανομένων θρομβωτικώννευρολογικών και καρδιακών προβλημάτων, που μπορούν να αποβούν και θανάσιμα σε βάθος χρόνου. Οι σχετικές μακροχρόνιες επιπτώσεις πλέον έχουν αναγνωριστεί ως αναπηρία “long COVID” στις ΗΠΑ. Ενδεικτικά ως προς τη συγκριτική συχνότητά τους, ενώ η μυοκαρδίτιδα κατά μέσο όρο εμφανίζεται μετά από δεκάδες χιλιάδες εμβολιασμούς νέων ανδρών, η ίδια πάθηση καταγράφηκε στο 2.3% νεαρών ανταγωνιστικών αθλητών που νόσησαν από COVID-19.

Δύο εκτενείς μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Ισραήλ σε εκατομμύρια εμβολιασμένους, επιβεβαίωσαν ότι οι όποιες σοβαρές παρενέργειες από τον εμβολιασμό, κατά κανόνα παρατηρούνται πολύ συχνότερα σε νοσούντες COVID-19, που επιπλέον αντιμετωπίζουν πολύ ευρύτερους κινδύνους. [πηγή 1][πηγή 2]

Συμπέρασμα

Η πηγή που χρησιμοποιείται ως τεκμήριο των εξεταζόμενων ισχυρισμών είναι στη πραγματικότητα περίληψη μιας παρουσίασης (e-poster) σε συνέδριο που είχε διοργανώσει η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας. Δεν πρόκειται για άρθρο ή δημοσίευση μελέτης στο περιοδικό Circulation, ούτε έχει περάσει από έλεγχο ομοτίμων (peer review). Η ίδια η Ένωση έχει προσθέσει ειδική επισήμανση (Expression of Concern) προειδοποιώντας ότι η εν λόγω περίληψη μπορεί να μην είναι αξιόπιστη.

Αρκετοί επιστήμονες έχουν αναδείξει σοβαρά μεθοδολογικά σφάλματα, ελλείψεις και ασάφειες. Επί της ουσίας, η παρουσίαση αναφέρεται σε παρατήρηση αύξησης ορισμένων φλεγμονωδών δεικτών. Δεν αποτελεί πραγματική επιστημονική βάση προς υποστήριξη του συμπεράσματος ότι τα mRNA εμβόλια για την COVID-19 προκαλούν, ή πιθανολογείται με βεβαιότητα να προκαλέσουν εντός πενταετίας, καρδιακά επεισόδια ή ενδοθηλιακή φλεγμονή.