Ποιοι είμαστε
Αρχική Παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβολιαστικό προφίλ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘΛΕΙΠΕΙ ΘΕΜΑΤΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ

Παραπληροφόρηση σχετικά με το εμβολιαστικό προφίλ των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ

12 Δεκ
2021

@ |

Ευαίσθητο περιεχόμενο

Αυτή η εικόνα περιέχει ευαίσθητο περιεχόμενο το οποίο μπορεί για κάποιους χρήστες μπορεί να είναι προσβλητικό ή ενοχλητικό

Το συγκεκριμένο άρθρο δημοσιεύτηκε πριν 2 έτη.

Ισχυρισμός:

Κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής αναφέρθηκε ότι από τους 590 νοσηλευομένους με COVID-19 στις ΜΕΘ, μόνον 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αυτό αποτελεί απόδειξη ότι οι περισσότεροι ασθενείς σε ΜΕΘ είναι εμβολιασμένοι.

Συμπέρασμα:

Σύμφωνα τα διαθέσιμα στοιχεία του ΕΟΔΥ όταν έγινε η επίμαχη δήλωση (21/11/2021), 590 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, και εξ αυτών οι 490 ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και οι 100 πλήρως εμβολιασμένοι.

Απόσπασμα από πρωινή τηλεοπτική εκπομπή παρουσιάστηκε ως τεκμήριο για τον ισχυρισμό ότι, στην πραγματικότητα, η συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Ωστόσο, ο εν λόγω ισχυρισμός δεν ευσταθεί.

Παραδείγματα σχετικών αναρτήσεων στο Facebook:

Το επίμαχο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι το εξής:

Το συγκεκριμένο απόσπασμα χρησιμοποίησε (από το χρονικό σημείο 4:59) σε βίντεο του στο YouTube και ο δημοσιογράφος Θάνος Κόκκαλης.

Τι ισχύει

Το εξεταζόμενο βίντεο αποτελεί απόσπασμα από την εκπομπή «Το Πρωϊνό» του τηλεοπτικού σταθμού ANT1 (το απόσμασμα ξεκινάει από το χρονικό σημείο -02:07:30) που μεταδόθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2021. [πηγή]

Στιγμιότυπο από την εκπομπή που μεταδόθηκε στις 22/11/2021

Τα στοιχεία που αναφέρθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο της εκπομπής δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα. Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), στις 21 Νοεμβρίου 2021 ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι (δεν ταυτίζεται με τον αριθμό των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ) ήταν 590 (60.8% άνδρες). Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 490 (83.05%) ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 100 (16.95%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι». [πηγή]

Παράλληλα, έως την 22 Νοεμβρίου 2021, σύμφωνα με δεδομένα του Υπουργείου Υγείας, ποσοστό 71.8% επί του ενήλικου πληθυσμού είχε ήδη εμβολιαστεί πλήρως.

Τέλος, είναι σκόπιμο να αναφέρουμε πως κατά τη περίοδο της πανδημίας έχει επαναληφθεί το φαινόμενο επιστράτευσης ανακριβών δηλώσεων από τηλεοπτικές εκπομπές ως τεκμήριο για την υποστήριξη του ισχυρισμού πως τα εμβόλια για την COVID-19 είναι αναποτελεσματικά. Σχετικά άρθρα μας για τέτοιες περιπτώσεις μπορείτε να διαβάσετε εδώ, εδώ και εδώ.

Επισημαίνεται ότι δεν είναι η πρώτη φορά που χρήστες και σελίδες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επικαλούνται την παρουσίαση ανακριβών δεδομένων σε τηλεοπτικές εκπομπές σχετικά με νοσηλείες COVID-19 δήθεν ως απόδειξη ότι τα εμβόλια για τη νόσο αυτή είναι απολύτως αναποτελεσματικά. Πρόσφατα έχουμε γράψει τα εξής άρθρα:

Συμπέρασμα

Το επίμαχο βίντεο που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δείχνει πράγματατι παρουσιαστή πρωϊνής τηλεοπτικής εκπομπής να αναφέρει ότι από τους 590 νοσηλευομένους σε ΜΕΘ λόγω COVID-19 οι 10 δεν είχαν εμβολιαστεί. Ωστόσο η εν λόγω δήλωση δεν είναι ακριβής καθώς, σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ που ίσχυαν όταν έγινε η δήλωση, 590 ασθενείς νοσηλεύονταν διασωληνωμένοι, και εξ αυτών οι 490 ήταν ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι, και οι 100 πλήρως εμβολιασμένοι. Συνεπώς, ο ισχυρισμός ότι οι διασωληνομένοι ασθενείς ή όσοι βρίσκονταν σε ΜΕΘ είναι κατά πλειοψηφία εμβολιασμένοι δεν ευσταθεί.